Dacă aţi descoperit purici pe câinele dumneavoastră, mai mult ca sigur că aceştia sunt prezenţi şi în casa dumneavoastră. lată câteva sfaturi pentru a scăpa de aceşti paraziţi atât din casa dumneavoastră, cât şi din curte:
- Eliminaţi puricii de pe câine prin periaj şi tratament medical.
- Curăţaţi cu aspiratorul cel puţin o dată pe săptămână. Fiţi meticuloşi în special în zonele şi camerele la care câinele are acces în mod obişnuit. Aspiraţi tapiţeria, covoarele şi zonele cu crevase, crăpături şi cu podea din lemn.
Dacă este posibil, folosiţi aspiratorul cu perie, un cilindru metalic cu peri groşi care perie covoarele şi astfel absoarbe puricii, larvele şi ouăle. După fiecare folosire, înlăturaţi sacul aspiratorului şi aruncaţi-l într-un container de gunoi din afara casei.
- Spălaţi săptămânal aşternuturile câinelui. Atunci când câinele dumneavoastră doarme pe un pat care este dificil de spălat, ţineţi-l acoperit cu un cearşaf sau pătură pe care le puteţi spăla în fiecare săptămână. Atunci când o luaţi de pe pat, pliaţi-o astfel încât niciun purice sau ou să nu poată să cadă. Spălaţi în mod regulat zgarda şi jucăriile.
- Evitaţi pe cât posibil dezordinea de la nivelul podelei. Nu oferiţi puricilor locuri în care să se ascundă de încercările dumneavoastră de exterminare.
- Pentru a reduce zonele cu problemă, nu permiteţi câinelui accesul la toate camerele.
- Trataţi infestaţiile masive cu produse speciale pentru purici. În cazul în care casa dumneavoastră este masiv infestată cu purici, s-ar putea să fie nevoie să aplicaţi spray-ul sau pudra direct pe covor, carpete sau tapiţerie.
Întrebaţi medicul veterinar care sunt cele mai bune şi mai sigure produse pe care să le folosiţi. În anumite cazuri severe, s-ar putea să fie nevoie să apelaţi la un exterminator profesionist.
- Pentru decontaminarea netoxică, folosiţi diatomit. Acest produs descompune exoscheletul puricilor şi îi absoarbe fluidele corporale, făcându-l să se deshidrateze şi să moară. Diatomitul poate fi stropit pe podele şi mobilă.
- Exterminaţi puricii şi din grădină. Concentraţi-vă atenţia cel mai mult pe zonele umbrite pentru că puricii nu apreciază lumina solară. Înlăturaţi frunzele umede, iarba proaspăt tunsă, şi orice altă formă de vegetaţie umedă, care reprezintă în general locul în care trăiesc puricii.
Împrăştiaţi în grădină un insecticid comercial. Dacă preferaţi o abordare ceva mai naturistă, puteţi să eliberaţi nematode în grădină. Acestea sunt viermi microscopici care omoară larvele de purici. Pot fi găsite în marea majoritate a magazinelor de produse veterinare şi pentru grădină.