înlăturarea-căpuşelor-la-câini

Înlăturarea căpuşelor la câini

Căpuşa caută întotdeauna mereu o călătorie gratis, în special în lunile calde de vară. Acest parazit foarte întâlnit, care este de fapt o gâză care se hrăneşte cu sânge, preferă zonele cu iarbă, împădurite şi umede, dar poate fi găsit aproape oriunde. După ce aţi fost cu câinele afară, verificaţi-i blana bine, în special dacă v-aţi plimbat prin zone cu iarbă, livezi sau păduri.

În cazul în care găsiţi o căpuşă pe câine, periaţi-i blana cu un pieptene pentru purici sau orice alt pieptene cu dinţi, pentru a scăpa de oricare altă căpuşă care este desprinsă. Poate fi de ajutor dacă înainte de a-l peria, folosiţi un spray contra căpuşelor. Pentru a reduce riscul transmiterii bolilor, înlăturaţi imediat căpuşele care sunt prinse şi se hrănesc.

Pentru a face acest lucru, folosiţi-vă de o pensetă, prinzând căpuşa cât mai aproape de cap şi trăgând-o uşor cu cap cu tot. Folosirea unui tampon de vată cu alcool ar putea să fie de folos ca aceasta să îşi mai slăbească prinsoarea.

După ce aţi înlăturat-o, ungeţi zona respectivă cu un unguent cu antibiotic sau un antiseptic topic. Puneţi căpuşa într-un borcan cu alcool sanitar sau insecticid pentru a o omorî. Nu lăsaţi căpuşa în vasul de toaletă sau în coşul de gunoi pentru că s-ar putea să iasă. Nu încercaţi niciodată să înlăturaţi căpuşa cu ajutorul unui chibrit, brichetă sau orice alt obiect aprins. Această metodă nu funcţionează şi puteţi să va ardeţi câinele.

La magazinele pentru animale există şi truse comerciale pentru înlăturarea căpuşelor. În ele găsiţi pensete speciale, o lupă, antiseptic, informaţii despre boala Lyme şi pungi pentru căpuşele înlăturate de pe animal.

O căpuşă arată ca un mic păianjen maroniu şi poate fi greu de găsit doar dacă nu cumva deja a „săpat” în piele şi a început să se hrănească cu lăcomie cu sânge, câteodată umflându-se până ajunge de mărimea unui bob de strugure. Pentru că aceşti paraziţi pot transmite boli serioase, cum ar fi boala Lyme şi febra pătată a Munţilor Stâncoşi, ar trebui întotdeauna să purtaţi mănuşi de latex şi să folosiţi o pensă atunci când le înlăturaţi.

Pentru a omorî o căpuşă, puneţi-o în alcool sanitar, ştergeţi locul în care era implantată cu peroxid de hidrogen, şi apoi aplicaţi puţin unguent antibacterian.

Acarienii şi nematodele sunt alţi paraziţi externi care pot să infecteze câinele. Ambii ar trebui trataţi de un medic veterinar acreditat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *