Înlăturarea căpuşelor la câini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Căpuşa caută întotdeauna mereu o călătorie gratis, în special în lunile calde de vară. Acest parazit foarte întâlnit, care este de fapt o gâză care se hrăneşte cu sânge, preferă zonele cu iarbă, împădurite şi umede, dar poate fi găsit aproape oriunde. După ce aţi fost cu câinele afară, verificaţi-i blana bine, în special dacă v-aţi plimbat prin zone cu iarbă, livezi sau păduri.

În cazul în care găsiţi o căpuşă pe câine, periaţi-i blana cu un pieptene pentru purici sau orice alt pieptene cu dinţi, pentru a scăpa de oricare altă căpuşă care este desprinsă. Poate fi de ajutor dacă înainte de a-l peria, folosiţi un spray contra căpuşelor. Pentru a reduce riscul transmiterii bolilor, înlăturaţi imediat căpuşele care sunt prinse şi se hrănesc.

Pentru a face acest lucru, folosiţi-vă de o pensetă, prinzând căpuşa cât mai aproape de cap şi trăgând-o uşor cu cap cu tot. Folosirea unui tampon de vată cu alcool ar putea să fie de folos ca aceasta să îşi mai slăbească prinsoarea.

După ce aţi înlăturat-o, ungeţi zona respectivă cu un unguent cu antibiotic sau un antiseptic topic. Puneţi căpuşa într-un borcan cu alcool sanitar sau insecticid pentru a o omorî. Nu lăsaţi căpuşa în vasul de toaletă sau în coşul de gunoi pentru că s-ar putea să iasă. Nu încercaţi niciodată să înlăturaţi căpuşa cu ajutorul unui chibrit, brichetă sau orice alt obiect aprins. Această metodă nu funcţionează şi puteţi să va ardeţi câinele.

La magazinele pentru animale există şi truse comerciale pentru înlăturarea căpuşelor. În ele găsiţi pensete speciale, o lupă, antiseptic, informaţii despre boala Lyme şi pungi pentru căpuşele înlăturate de pe animal.

O căpuşă arată ca un mic păianjen maroniu şi poate fi greu de găsit doar dacă nu cumva deja a „săpat” în piele şi a început să se hrănească cu lăcomie cu sânge, câteodată umflându-se până ajunge de mărimea unui bob de strugure. Pentru că aceşti paraziţi pot transmite boli serioase, cum ar fi boala Lyme şi febra pătată a Munţilor Stâncoşi, ar trebui întotdeauna să purtaţi mănuşi de latex şi să folosiţi o pensă atunci când le înlăturaţi.

Pentru a omorî o căpuşă, puneţi-o în alcool sanitar, ştergeţi locul în care era implantată cu peroxid de hidrogen, şi apoi aplicaţi puţin unguent antibacterian.

Acarienii şi nematodele sunt alţi paraziţi externi care pot să infecteze câinele. Ambii ar trebui trataţi de un medic veterinar acreditat.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *