Marea majoritate a câinilor ajung în vieţile noastre la şapte sau opt săptămâni de viaţă, perioada perfectă pentru a-i obişnui să fie manevraţi şi îngrijiţi. Un regim de îngrijire vă oferă oportunitatea să îi daţi puiului dumneavoastră reasigurări pozitive şi să îl ajutaţi să capete încredere în sine şi în dumneavoastră.
De asemenea, îngrijirea puiului stabileşte o legătură între dumneavoastră şi el care va continua pe toată perioada vieţii câinelui.
Înainte de prima masă, puiul a primit o „îmbăiere” din partea mamei sale, care l-a curăţat lingându-l. Acum, responsabilitatea de a-l curăţa vă revine dumneavoastră. Este important ca puiul să se obişnuiască cu acest lucru şi să înveţe să accepte atingerea dumneavoastră.
Modul în care interacţionaţi cu el este primul lucru pe care trebuie să îl faceţi pentru a-l pregăti pentru toate operaţiunile necesare îngrijirii complete. Imediat ce îl aduceţi acasă, începeţi să îi atingeţi lăbuţele, capul, degetele, coada şi urechile – şi chiar să îl gâdilaţi pe burtă. Aceste momente de interacţiune cu el puteţi să le petreceţi stând pe canapea cu puiul în braţe.
La începui, puiul s-ar putea să nu se bucure în totalitate de aceste momente. Asta s-ar putea să se datoreze plictiselii, fricii sau, pur şi simplu, prostiei. Nu doriţi să îi frângeţi spiritul, dar este important să vă stabiliţi poziţia de lider. În această nouă relaţie de familie, dumneavoastră sunteţi masculul alfa. Trebuie să corectaţi orice tip de comportament inacceptabil, cum ar fi ciupitul şi zvârcolitul spunând un NU ferm. Întotdeauna lăudaţi-l când stă liniştit şi este răbdător.
Dacă plănuiţi să fie îngrijit de un profesionist, prima lui vizită ar trebui să fie când are între trei şi patru luni, după ce a fost vaccinat a doua oară.
Dacă începeţi un program de îngrijire cu un câine adult, trebuie să fiţi atenţi pentru că s-ar putea să se împotrivească la primele şedinţe pentru că nu este obişnuit cu acest lucru. Trebuie să înveţe să aibă încredere în dumneavoastră şi să treacă peste orice frică pe care ar putea-o avea.
La început, şedinţele de periaj şi pieptănat trebuie să fie cât mai scurte şi să i se ofere câinelui cât mai multe încurajări pozitive, verbal şi cu mângâieri blânde şi recompense gustoase. Treptat, puteţi mări durata acestora.
Dacă se opune să fie atins într-un anumit loc, cum ar fi la nivelul urechilor, faţă sau picioare, concentraţi-vă atenţia pe zona cu probleme până când câinele se obişnuieşte cu atingerea. Fiţi darnici cu laudele şi oferiţi-i recompense ocazionale pentru cooperarea sa, construind o conexiune foarte importantă şi de durată.