Iubirea noastră faţă de câini, pisici şi alte animale este evidentă atunci când ne uităm la sumele de bani pe care le cheltuim pe acestea: 29,5 miliarde dolari în anul 2002 şi 31 miliarde dolari pentru anul 2003, conform unui studiu recent realizat de către American Pet Products Manufacturers Association, Inc. (APPMA).
Creşterea industriei de profil reflectă acelaşi trend: aproape 50% dintre câinii noştri merg la un frizer calificat. Chiar şi supermagazinele pentru animale au adăugat tunsul şi îngrijitul blănii pe lista lor de servicii. Stereotipul trecut al salonului pentru Poodle dispare pe măsură ce proprietarii realizează că un câine din orice rasă care este bine tuns şi îngrijit este un mai bun companion de avut în casă.
Groomerii de astăzi au un echipament vast îmbunătăţit: mese electrice, căzi special concepute, foarfece îmbunătăţite şi de o calitate superioară, uniforme profesioniste, uscătoare mai sigure, sisteme de vacuum care absorb imediat orice fir de păr tuns. Cu noul trend de folosire a soluţiilor holistice pentru controlul dăunătorilor, nu mai există nici pericolul intoxicaţiilor cu substanţe anti-dăunători din anii trecuţi. Pe lângă aceasta, aerul condiţional şi ventilaţia au făcut din saloanele de tuns un loc mai sigur şi mai confortabil pentru câini şi groomeri.
Nu toţi frizerii de câini sunt la fel însă, unii sunt mai pricepuţi decât alţii. Depinde de dumneavoastră să vă daţi seama care este cel potrivit pentru dumneavoastră şi pentru câinele dumneavoastră. Bazaţi-vă decizia pe factori cum ar fi profesionalismul, curăţenia, certificările, pricepere şi o doză mare de instinct.
Spre deosebire de stiliştii pentru oameni, frizerii pentru câini nu sunt obligaţi să aibă licenţă. Programele de certificare a frizerilor au devenit acreditările voluntare ale industriei. Cu toate că nu este un înlocuitor pentru licenţierea vocaţională, un certificat îi dă frizerului încredere şi recunoaştere.
De asemenea, îi permite proprietarului câinelui să ştie că persoana care îi îngrijeşte câinele a absolvit un curs de specializare şi a fost testată pentru a-şi câştiga această distincţie.
Certificările sunt oferite independent de către patru organizaţii profesioniste (în S.U.A. n.t.): National Dog Groomers Association of America (NDGAA), World Wide Pet Supply Association (WWPSA), International Professional Groomers, Inc. (IPG) şi International Society of Canine Cosmetologists (ISCC). Aceste certificări sunt acordate atât în urma testării scrise, cât şi practice, care acoperă sănătatea animală, anatomia, primul ajutor, particularităţi de rasă şi îngrijirea diferitelor rase conform standardelor AKC.
La fel cum câinii de top participă anual la competiţii internaţionale, aşa fac şi cosmeticienii de top. GroomTeam USA, Inc., trimite o echipa la World Groom Team Championships în fiecare an. În anul 2001, Groom Team USA a câştigat medalia de argint.
Instruirea cosmeticienilor

Frizerul profesionist învaţă să execute tunsorile potrivite pentru fiecare rasă recunoscută de AKC şi metişii care seamanâ cu acestea. Dacă aţi văzut vreodată varietatea mare de pretendenţi canini care defilau în jurul ringului de la Westminster Kennel Club Dog Show, puteţi aprecia volumul de cunoştinţe pe care îl implică acest lucru. Pentru profesionişti este o muncă a iubirii.
În trecut, marea majoritate a acestor profesionişti învăţau prin stadii de ucenicie, dar stiliştii canini din ziua de astăzi mai degrabă absolv şcoli de frizerie, în general având nevoie de 600-1000 de ore de practică, incluzând şi cursuri de management.
Mulţi dintre aceştia provin din oameni care decid să îşi schimbe cariera, conştienţi de concurenţa din acest domeniu şi dorind să îşi transforme pasiunea pentru animale într-un mod de viaţă.
Găsirea unui îngrijitor
Găsirea unui îngrijitor bun pentru câinele dumneavoastră este ca şi cum aţi încerca sa găsiţi stilistul viselor dumneavoastră. Depinde şi de abilitatea dumneavoastră de a spune ce doriţi de la acesta şi de abilităţile acestuia de a putea face ceea ce doriţi. S-ar putea să fie nevoie să încercaţi mai mulţi îngrijitori înainte de a-l găsi pe cel potrivit.
Costul este un aspect care trebuie luat în considerare atunci când căutaţi un groomer, dar nu ar trebui să fie factorul decisiv atunci când luaţi o decizie. Costurile variază în funcţie de regiune, cheltuieli, calitatea produselor folosite şi propria experienţă a stilistului.
În zilele noastre, groomerii sunt peste tot, de la propriile saloane la cabinetele veterinare, adăposturile de animale şi supermagazinele pentru animale. S-ar putea să aveţi chiar în cartier un salon de cosmetică pentru animale. Există chiar unii care au salon mobil şi care vor veni chiar în aleea dumneavoastră. Maeştrii acestei profesii pot fi găsiţi printre toţi aceştia.
Cea mai bună sursă de publicitate în acest domeniu rămâne cuvântul spus. Recomandările sunt baza pentru renumele unui stilist canin. Dacă vedeţi un câine frumos tuns şi îngrijit în parc sau în cartier, nu fiţi timizi – întrebaţi unde a fost îngrijit. Marea majoritate a proprietarilor de câini vă vor spune cu bucurie; pentru că până la urmă le lăudaţi copilaşul iubit.
Puteţi, de asemenea, să găsiţi stilişti canini şi pe internet sau în publicitatea din presa scrisă.
Acum este timpul să evaluaţi personal fiecare posibilitate. Pentru un cosmetician canin, timpul înseamnă bani. Dacă afacerea este una în care lucrează una sau două persoane, s-ar putea să fie cel mai bine să sunaţi înainte şi să întrebaţi care ar fi cel mai bun moment în care să veniţi. Ei lucrează după programări şi s-ar putea să nu poată vorbi cum ar trebui în timp ce lucrează la câinele altcuiva.
Atunci când intraţi într-un salon, acesta ar trebui să miroasă şi să arate curat. Nu ar trebui să răsune muzica tare de la radio sau să existe orice altă sursă de zgomot puternic. Cosmeticienii nu ar trebui să vorbească răstit cu clienţii lor patrupezi. Trebuie să căutaţi un cosmetician care este prietenos şi dornic să vă lase să vedeţi efectiv locul unde se desfăşoară toate operaţiunile. Adevăraţii profesionişti nu ar trebui să aibă nimic de ascuns.
Cum rămâne cu experienţa efectivă?
Longevitatea contează foarte mult atunci când vine vorba de munca cu animalele, dar asta nu trebuie să ateste neapărat şi priceperea persoanei respective. Unii cosmeticieni s-ar putea să folosească acelaşi tip de tunsoare pe care au învăţat-o şi acum 25 de ani. Căutaţi dovezi ale apartenenţei de o organizaţie profesională, certificate înrămate care să ateste studiile sau poze cu premii în competiţii de cosmetică canină.
Cosmeticienii care caută să se îmbunătăţească în permanenţă sunt încă încântaţi de profesia pe care o practică. Dacă un cosmetician a petrecut timpul şi a investit banii necesari pentru a-şi obţine un certificat, îl veţi vedea probabil menţionat undeva pe un afiş sau pe cartea de vizită.
Atitudinea contează de asemenea foarte mult. Cosmeticienii ar trebui să fie dornici să vă răspundă la întrebări, subliniind structura preţurilor (neputând să vă spună cu certitudine până când nu vă întâlnesc câinele) şi fiind dornici să lucreze cu dumneavoastră pentru a satisface orice nevoie specială ar avea câinele dumneavoastră.
Siguranţa câinelui dumneavoastră trebuie să fie mereu un punct de abordat. Pentru a vă ajuta să stabiliţi dacă animalul dumneavoastră de companie va fi în siguranţă în salonul pe care l-aţi ales, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să întrebaţi şi să observaţi.
Există un veterinar în apropiere în caz de urgenţă? Se foloseşte întotdeauna zgardă metalică de dresaj atunci când câinii sunt scoşi la plimbare? Chiar dacă nu folosiţi o astfel de zgardă, ea reprezintă o măsură de siguranţă importantă pentru câinii care se află în situaţii noi. Câinii pot să ronţăie sau să scape dintr-o zgardă de nylon în câteva secunde.
Animalele nu ar trebui să fie lăsate singure pe masa de cosmetică sau în cadă. Cuştile şi ţarcurile ar trebui să fie sigure. Cabinetul ar trebui întotdeauna să se asigure că animalele au situaţia vaccinală la zi. Iar toate facilităţile ar trebui să arate şi să miroase igienic. Nu este un semn bun atunci când cosmeticianul se plimbă prin părul de la alţi câini.
Dacă după o astfel de vizită de explorare veniţi acasă cu un sentiment plăcut, testul final va fi reprezentat de modul în care câinele este tuns şi îngrijit prima oară. În cazul în care apar orice fel de probleme, cosmeticianul ar trebui să fie dispus să asculte şi să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a remedia situaţia – oferind o spălare cu medicamentul potrivit pentru un câine care a suferit o reacţie alergică la şamponul folosit sau plătind pentru vizita la medicul veterinar în caz că animalul a fost tăiat cu maşina de tuns.
Un cosmetician cu etică va fi sincer în legătură cu orice accident care are loc, o ureche ciupită, o unghie tăiată prea scurt, orice zgârietură sau tăietură. Atunci când câinele pleacă de la salon fericit şi arătând frumos, cu coada învârtindu-se mai rapid decât o elice, veţi şti că aţi găsit persoana potrivită.
Îngrijirea blănii este fundamentală
Nu toţi câinii trebuie să fie tunşi perfect, dar toţi au nevoie de îngrijirea de bază pentru a rămâne curaţi şi sănătoşi. Indiferent dacă decideţi să aveţi grijă de câinele dumneavoastră acasă sau să plătiţi pentru servicii profesioniste, trebuie să vă faceţi temele înainte de a lua o decizie. Dacă aveţi ustensilele potrivite şi dacă vă învăţaţi câinele să fie manevrat cum trebuie, veţi avea o slujbă de mii de ori mai uşoară.
A şti ce să căutaţi la un cosmetician şi a vă pregăti câinele să fie manevrat de alte persoane vă va lace să aveţi un câine care arată mult mai bine şi va duce la momente mult mai puţin stresante atât pentru câinele dumneavoastră, cât şi pentru cosmetician. Pentru sănătatea câinelui, pentru curăţenia casei dumneavoastră şi pentru relaţia câine-om, este cel mai bine să faceţi tot ceea ce puteţi pentru a avea un câine care arată frumos şi se simte bine.