dirofilaria-la-caini

Infestaţia cu Dirofilaria

Aceasta este o afecţiune serioasă şi posibil mortală cauzată de parazitul Dirofilaria immitis, cunoscut în limbaj curent ca vierme de inimă pentru că se localizează în cordul şi vasele majore ale câinilor, pisicilor şi altor mamifere.

Larvele intră în corpul câinelui prin muşcătura de ţânţar, se dezvoltă până la maturitate, şi încep să se reproducă, toate acestea într-o perioadă de şase până la şapte luni.

Aceşti paraziţi erau consideraţi înainte probleme regionale în S.U.A., dar această infecţie este acum întâlnită în toate cele 50 de state. Cea mai mare rată a infecţiei se întâlneşte la câinii care nu au fost trataţi preventiv pentru această afecţiune.

Semnele acestei infecţii variază, depinzând de numărul de paraziţi din organismul câinelui. Câinii cu un număr redus de paraziţi s-ar putea chiar să nu prezinte niciun semn fizic, dar dacă infecţia este mai pronunţată, câinele poate fi letargic, poate pierde din greutate, poate tuşi în timpul exerciţiilor, sau chiar poate leşina după ce a făcut efort. Câinii cu forme severe pot suferi un infarct de miocard.

Diagnosticul în această infecţie se stabileşte în urma testelor sanguine de concentraţie şi a examenelor radiologice. Radiografiile cordului şi ale plămânilor reprezintă cea mai bună metodă de a evalua severitatea infecţiei.

Testele antigenice pot detecta antigene specifice de la femelele adult ale parazitului, dar aceste teste nu sunt folositoare în detectarea infecţiilor mai timpurii de cinci luni.

Infecţia cu Dirofilaria se tratează cu medicamente care omoară exemplarele adulte şi determină eliminarea lor din organismul câinelui. Câinele trebuie spitalizat şi ţinut sub observaţie în timpul tratamentului pentru a se preveni eventualele complicaţii, cum ar fi obstrucţia arterelor de viermii morţi.

Un nou medicament, Immiticide, este acum disponibil pentru tratament, fiind mai sigur şi mai eficient decât cele folosite până acum. După eliminarea viermilor adulţi, se poate trece la tratamentul pentru distrugerea microfilariilor, viermii tineri. Acest tratament este efectuat la trei-şase săptămâni după cel anterior, iar câinele trebuie să fie spitalizat pentru opt ore, astfel încât să se asigure că nu suferă nicio reacţie adversă la tratament.

Prevenirea este mai bună decât tratamentul. Nu doar că este mai sigură pentru câine, dar este de asemenea şi mai bună din punct de vedere financiar. În momentul de faţă, există patru tipuri de medicamente pentru prevenirea acestei afecţiuni.

Dietilcarbamazina (DEC) trebuie administrată zilnic şi este eficientă doar împotriva Dirofilariei. Heartguard Plus şi lnterceptor sunt administrate lunar şi sunt eficiente şi împotriva altor paraziţi interni, cum ar fi Ancylostoma, nematode şi Trichuris.

Sentinel este o tabletă administrată lunar care este eficientă împotriva Dirofilariei şi a puricilor. Proheart 6 este administrat de medicul veterinar, iar acţiunea sa este valabilă şase luni. Revolution este aplicat pe piele. Pe lângă Dirofilaria, Revolution este eficient împotriva puricilor, căpuşelor, râiei sarcoptice, şi căpuşei americane de câini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *