dieta-holistica

Hrana pentru câini şi sănătatea holistică

Sănătatea holistică este o modalitate alternativă de îngrijire care ia în considerare animalul ca un întreg în loc să izoleze simptomele şi bolile, aşa cum este câteodată cazul în medicina veterinară convenţională.

În loc să se concentreze pe medicamente sau ameliorarea simptomelor, îngrijirea holistică se concentrează asupra animalului ca întreg: rasă, vârstă, dimensiuni, starea de sănătate, nivelul de activitate, integritatea emoţională şi dieta. Veterinarii holistici ar putea să vă prescrie suplimente, esenţe de flori, remedii  homeopate sau îngrijire din partea unui chiropractician, printre altele.

Mulţi dintre veterinarii holistici se preocupă de dieta câinelui pentru că este un aspect zilnic uşor de controlat care are un potenţial impact major asupra sănătăţii câinelui. Medicii holistici susţin că alimentele pe care câinele dumneavoastră le mănâncă sau nu pot duce la apariţia afecţiunilor cronice sau la ameliorarea lor.

Acele persoane care abordează un stil de viaţă şi, implicit, o dietă mai naturală pentru familiile lor ar putea să se gândească la faptul că includerea câinelui în aceste schimbări ar avea sens. Dar câinii nu tolerează întotdeauna aceste schimbări nutriţionale. Înainte de a modifica dieta unui câine, încercaţi să aflaţi tot ceea ce puteţi despre dieta holistică pe care o luaţi în considerare şi discutaţi cu medicul veterinar dacă aceste schimbări sunt sigure pentru câinele dumneavoastră.

Hrănirea câinelui cu alimente nepotrivite poate să îi provoace acestuia boli, şi mulţi oameni sunt de părere că dacă îl hrăneşti cu ce trebuie este ca şi cum i-ai da medicamente. O dietă bogată în alimente grase poate duce la pancreatită, obezitate şi probleme digestive, dar poate o dietă bogată în antioxidanţi să vindece cancerul?

Cercetările sugerează că antioxidanţii ar putea să aibă anumite proprietăţi anticancerigene. Cancerul este una dintre principalele cauze ale mortalităţii printre câinii adulţi, aşa că proprietarii de câini s-ar putea să aleagă să includă mai mulţi antioxidanţi în dieta câinilor, fie prin intermediul direct al mâncării preparate, fie prin suplimentarea dietelor cu fructe şi legume care conţin vitamine antioxidante cum ar fi C şi E, şi seleniu.

Legumele şi fructele conţin de asemenea şi substanţe fitochimice, cum ar fi carotenoizii (de exemplu beta-carotenul), indolii, izotiocianaţii, licopenul şi alte sute de substanţe care au fost legate într-un fel sau altul de o acţiune anticancerigenă.

Multe studii susţin ideea că o dietă bogată în fructe, legume şi cereale integrale scade riscul apariţiei mai multor boli cronice, cum ar fi bolile cardiace şi cancerul la oameni. La fel, mulţi medici veterinari consideră că o dietă bogată în alimente sănătoase, proaspete, fără aditivi chimici, scade de asemenea riscul apariţiei bolilor cronice la câini.

Chiar dacă legătura dintre dietă, sănătate şi longevitate nu este confirmată ştiinţific, mulţi proprietari de câini consideră că există între acestea o relaţie care ţine de bunul simţ. Cu toate acestea, hrănirea unui câine cu o dietă sănătoasă şi naturală care are într-o anumită măsură un potenţial de vindecare cere puţină planificare şi grijă.

Pe măsură ce oamenii de ştiinţă din domeniul nutriţiei continuă să înveţe din ce în ce mai multe despre mâncare şi proprietăţile sale curative, mâncărurile pentru câini vor evolua să le includă; unii producători de mâncare pentru câini au făcut deja primul pas în acest sens prin oferirea de diete organice, diete vegetariene, diete preparate din carne congelată şi diete BARF (Bones and Raw Food – oase şi mâncare proaspătă).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *