Alegerea tipului de hrană pentru câinele dumneavoastră s-ar putea dovedi dificilă. Ar trebui să alegeţi hrană uscată sau la cutie şi ce firmă ar trebui să fie?
Marea majoritate a proprietarilor de câini aleg să îşi hrănească câinii cu o dietă comercială. Dar chiar şi una marcată cu „Premium” sau „Super Premium” nu este garantat că este fabricată doar din cele mai bune ingrediente disponibile.
Industria mâncărurilor pentru câini este bine reglementată, dar mulţi dintre termenii folosiţi în cazul acestora nu sunt. Cu cât ştiţi mai multe despre o anumită mâncare şi cu cât înţelegeţi mai bine ce înseamnă termenii folosiţi, cu atât veţi fi mai bine informaţi atunci când trebuie să luaţi o decizie.
Cele două opţiuni atunci când trebuie să alegeţi o dietă comercială sunt: hrana uscată sau hrana la cutie. Aceste două tipuri au câteva diferenţe de bază, dar ambele conţin proteine, carbohidraţi, vitamine, minerale şi grăsimi.
Hrana uscată, însă, are apa eliminată printr-un proces de extrudare şi/sau coacere, făcând hrana tare şi crocantă şi oferindu-i o viaţă de raft mai mare. Hrana la cutie reţine conţinutul său iniţial de apa, aşa că trebuie sigilată într-o cutie pentru a o menţine proaspătă.
Fiecare dintre aceste două opţiuni are avantajele ei, iar unele persoane preferă să ofere o combinaţie a celor două, câte puţin din fiecare. Următoarea schemă arată câteva diferenţe şi caracteristici de luat în considerare atunci când le comparaţi.
Hrana uscată
Este mai puţin costisitoare decât cea la cutie. Ţine mai mult decât cea la cutie (după desfacerea cutiei).
Nu are nevoie de refrigerare.
Are un conţinut mai mare în fibre.
Disponibilă în multe sortimente.
Ar putea ajuta la menţinerea curăţeniei dinţilor.
Hrana la cutie
Nu are apa eliminată, aşa că s-ar putea să reţină mai multe vitamine şi enzime decât hrana uscată. Are o viaţă de raft mai mare.
Cutiile sunt uşor de deschis.
Mai gustoasă pentru câinii pretenţioşi.
Mai uşor de mestecai.
Conţinutul ridicat de apă ajută la hidratarea câinilor.
Mai uşor de depozitat.
Mâncarea uscată nu arată ca puiul cu orez, sau vită cu porumb, sau orice alte ingrediente care sunt înscrise pe ambalaj. Procesul transformării ingredientelor în hrană uscată este unul astfel conceput încât să păstreze nutrimentele din ingredientele originale creând în acelaşi timp o mâncare care nu se va strica şi pe care câinele o va mânca.
În primul rând, totul este separat: masa musculară, părţile animale conform tipurilor lor, şi părţile cereale (grâu,tărâţe etc.). În unele cazuri, carnea, organele şi cerealele sunt supuse unui proces prin care se elimină toate uleiurile, transformându-le în faină.
Producătorul amestecă apoi aceste făinuri şi orice alte ingrediente care intră în amestec pentru a realiza formula şi le supune procesului de extrudere sau coacere. Extrudarea este procesul cel mai frecvent folosit pentru crearea de mâncare pentru animale.
Acesta foloseşte abur şi presiune pentru a amesteca şi comprima ingredientele, apoi le stoarce formând o macaroană imensă de mâncare pentru câini, care este tăiată în bucăţele mici. Aceste bucăţele sunt apoi uscate şi răcite.
Pentru că procesul foloseşte abur şi temperaturi ridicate, multe dintre vitaminele şi enzimele prezente iniţial în ingrediente sunt pierdute până la sfârşitul acestuia. Pentru a compensa acest lucru, bucăţelele de hrană uscată sunt stropite cu o soluţie de vitamine şi grăsimi care aduc proporţiile la valorile recomandate.
De asemenea, aromatizarea face parte din proces astfel încât hrana să aibă un gust plăcut pentru câini. Hrana este apoi împachetată şi trimisă la magazine şi alte locuri de desfacere. Hrana împachetată în cutii este amestecată într-un mod asemănător, dar pentru că nu este supusă procesului de extrudere, ea îşi păstrează umezeala.
Alegeţi un castron de mâncare în funcţie de carcateristi-cile fizice ale câinelui. Puii şi câinii cu holul scurt mănâncă mai bine din castroane nu foarte adânci. Un castron adânc este potrivit pentru câinii cu botul lung. Castroanele de apă şi de mâncare cu margini abrupte împiedică urechile lungi ale câinilor să ajungă în apă sau mâncare.