Ghidul complet pentru hrănirea câinelui dumneavoastră

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Modul în care vă hrăniţi câinele reprezintă cea mai elementară şi eficientă modalitate în care aveţi grijă de el şi de sănătatea lui. Nutriţia corespunzătoare ajută câinii să lupte împotriva bolilor, să crească corect şi să îmbătrânească în siguranţă.

Cu toate acestea, fiecare câine are nevoi nutriţionale diferite. Mărimea, rasa, tipul de blană, sensibilitatea pielii, sensibilitatea digestivă, şi mulţi alţi factori au impact asupra modului în care este alcătuit profilul nutriţional ideal pentru fiecare câine în parte. Descoperirea formulei care funcţionează cel mai bine pentru câinele dumneavoastră s-ar putea să necesite cercetare şi experimente de încercare şi eroare.

în momentul de faţă există pe piaţă un număr mare de mâncăruri pentru câini, de la hrana conservată până la hrana uscată, carne crudă şi oase până la legume. Puteţi alege dintre alimentele aşa-numite naturale până la dietele special concepute pentru nevoi nutriţionale deosebite cum ar fi obezitatea, afecţiunile digestive şi necesităţile reduse de proteine pentru puii din rasele gigant.

Puteţi să alegeţi chiar o dietă compusă din mâncare gătită în casă. Pentru a lua decizia corectă este important să ştiţi care sunt necesităţile nutriţionale ale câinelui dumneavoastră şi cum să citiţi etichetele de pe hrana pentru câini. Apoi, trebuie să luaţi în considerare dacă animalul dumneavoastră ar trebui să primească suplimente de vitamine, minerale sau plante. Rămâne la atitudinea dumneavoastră să alegeţi ce hrană este potrivită pentru câinele dumneavoastră.

Hrana de bază

hrana-de-baza
Indiferent dacă alegeţi să vă hrăniţi câinele cu o dietă comercială sau una de casă, asiguraţi-vă că aceasta îndeplineşte nevoile câinelui.

Dacă sunteţi asemenea marii majorităţi a proprietarilor de câini, veţi cumpăra probabil saci de mâncare uscată pentru câini de la super-marketul local sau de la magazinul de animale din vecinătate, veţi pune în castronul câinelui cantitatea recomandată, de două ori pe zi, veţi ţine în permanenţă castronul cu apă plin şi vă veţi gândi că este suficient. Pentru unii câini, această strategie nutriţională funcţionează. Pentru alţii, însă, nu este cazul.

Nu toată mâncarea pentru câini este la fel. Sunteţi siguri că mâncarea uscată, la cutie sau cea semiumedă oferă câinelui dumneavoastră satisfacţia nutriţională de care are nevoie pentru a funcţiona la cel mai bun nivel? Este mâncarea pe care o alegeţi echilibrată şi completă? Satisface ea nevoile speciale ale câinelui?

Poate suplimentaţi alimentaţia normală a câinelui cu resturi de la masa dumneavoastră. Oare acest lucru este benefic sau afectează sănătatea câinelui? Probabil aţi auzit din diverse surse că o mâncare uscată de calitate este suficientă pentru toate nevoile câinelui dumneavoastră. Alte surse susţin că o dietă de casă reprezintă cea mai bună alegere. Cu atât de multe informaţii care se bat cap în cap poate fi dificil să decideţi ce tip de mâncare este potrivită, rezonabilă ca preţ şi ideală pentru sănătatea câinelui dumneavoastră.

Proprietarii de câini cheltuiesc în mod normal mai mulţi bani pe mâncarea pentru câini decât pe orice alt lucru legat de aceştia. Cunoaşterea bazelor nutriţiei canine, a modului în care trebuie să citiţi şi să interpretaţi etichetele produselor şi care sunt, de fapt, nevoile câinelui pentru a-şi menţine o sănătate potrivită vă va ajuta să fiţi siguri că investiţia pe care o faceţi în nutriţia canină este inteligentă, contribuind la, şi nu compromiţând, o viaţă sănătoasă a câinelui.

Din fericire, nu trebuie să faceţi singuri toată treaba. Nutriţia canină este un subiect complicat, dar este de asemenea îndelung studiat şi fiecare proprietar de câine are acces la experţi. Crescătorul cu reputaţie, adăpostul de animale sau organizaţia de la care aţi adoptat câinele vă pot oferi informaţii în legătură cu ce a mâncat câinele şi cu modalitatea în care ar trebui să continuaţi să îl hrăniţi.

Medicul veterinar pe care îl consultaţi de obicei are cunoştinţe şi informaţii în legătură cu nutriţia canină şi vă poate recomanda hrana cea mai bună pentru câinele dumneavoastră. Este posibil de asemenea ca unii angajaţi ai magazinelor de produse pentru animale să fie instruiţi şi informaţi pentru a vă putea oferi detalii mult mai complexe în legătură cu fiecare firmă de mâncăruri pentru câini, putând să vă ofere chiar broşuri informative despre seriile de produse.

Un magazin cu produse holistice s-ar putea să aibă informaţii în legătură cu dietele naturiste, magazinele mici s-ar putea să nu ţină decât marca pe care o consideră a fi cea mai bună, în vreme ce lanţurile de magazine mari au în general o gamă foarte variată de mâncăruri. Puteţi găsi foarte multe informaţii în legătură cu nutriţia canină chiar şi pe internet, deşi cele mai de încredere site-uri probabil sunt cele ale autorităţilor în domeniu. (Atunci când aveţi dubii, consultaţi-vă cu medicul veterinar.)

Un alt aliat important în căutarea pentru cele mai bune informaţii în legătură cu hrănirea câinelui dumneavoastră este Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Aceasta este o organizaţie care enunţă reglementări şi propune strategii pentru industria mâncării pentru animale.

Persoanele care reglementează toate acestea în fiecare stat pot alege să urmeze sau nu standardele AAFCO, dar marea majoritate a producătorilor de hrană pentru animale urmează reglementările acestei organizaţii, astfel încât să poată avea pe ambalaj emblema AAFCO şi sloganul „o dietă completă şi echilibrată”, însemnând că hrana este acceptată ca o dietă completă fără a mai fi necesar niciun supliment.

Prin comparaţie, producătorii de „trataţii” şi alte mici recompense nu pot pune emblema şi logo-ul pe ambalajele lor pentru că acestea nu sunt concepute a fi singure o dietă completă. Aceste însemne arată că hrana este concepută să susţină atât din punct de vedere al creşterii, cât şi al întreţinerii (oricare dintre acestea este indicată pe ambalaj). Hrana pentru creştere include dietele pentru pui, iar cele pentru întreţinere sunt cele destinate adulţilor.

Unele diete sunt acceptate pentru ambele categorii. În final, trebuie să ţineţi minte că nicio sursă nu vă va oferi toate informaţiile de care aveţi nevoie. Adunaţi informaţii din mai multe surse pentru a putea lua cea mai bună şi mai bine informată decizie în legătură cu hrana câinelui dumneavoastră.

Câinii s-ar putea să înceteze să mai mănânce dacă suferă de dureri de stomac sau dacă în viaţa lor a intervenit o schimbare majoră cum ar fi mutatul într-o locuinţă nouă. În general, un câine sănătos poate să supravieţuiască fără a mânca trei sau patru zile. În cazul în care câinele dumneavoastră refuză să mănânce mai mult timp, consultaţi un medic veterinar.

Riscul unei nutriţii deficitare

dieta-caine
La fel cum o dietă potrivită poate ajuta câinele să devină puternic şi sănătos, la fel o dietă slabă îl poate face să devină epuizat sau să manifeste alte simptome de subnutriţie.

Fără o nutriţie corespunzătoare, câinele dumneavoastră poate prezenta diferite probleme de sănătate, inclusiv alergii, subnutriţie, probleme ale pielii şi blănii, şi obezitate. Problemele legate de alimentaţia câinelui pot afecta pe oricare câine, indiferent de talie.

În vreme ce câinii pot fi alergici la multe lucruri, unii au alergii alimentare la diferite tipuri de carne, cereale, produse lactate şi aditivi artificiali cum ar fi coloranţii, aromatizanţii şi conservanţii. Câinii cu alergii alimentare suferă deseori de probleme dermatologice cum ar fi iritaţii, erupţii, mâncărimi cronice şi furuncule (zone infectate de tegument dureroase şi calde).

Unii câini pot prezenta alergii la surse de proteine şi carbohidraţi după ce au fost expuşi prea mult la acestea, aşa că pur şi simplu schimbarea surselor de proteine şi carbohidraţi – de la carne de vită şi porumb la curcan şi orez, de exemplu – poate fi suficientă pentru stoparea acestor reacţii alergice.

Mulţi câini cu alergii cutanate severe îşi găsesc într-un final liniştea atunci când stăpânii lor îi trec pe mâncare preparată în casă.

Este foarte probabil ca cei mai mulţi dintre câinii de companie să devină obezi, nu subnutriţi, dar atunci când un câine este hrănit cu o dietă deficitară în nutrimentele de bază poate totuşi deveni subnutrit. Subnutriţia poate fi cauzată de o dietă care nu este completă şi echilibrată sau de o dietă limitată (de exemplu, o dietă exclusiv cu carne). Câinii insuficient hrăniţi, deseori datorită neglijenţei sau altor condiţii, sunt cei mai predispuşi să devină subnutriţi.

Pe de altă parte, prea multe proteine în dietă ar putea contribui la afecţiuni ale rinichilor. Unele rase, în special cele de talie mare şi gigant, pot prezenta probleme ale oaselor dacă li se oferă prea mult calciu în perioada când sunt pui.

Unii pui, în special cei din rase de jucărie, au nevoie de multe mese mici, frecvente, bogate în nutrimente, pentru a evita hipoglicemia. O dietă cu deficit de antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C şi E, ar putea contribui la mărirea riscului apariţiei cancerului (studiile sugerează că acest lucru ar fi valabil pentru oameni), iar grăsimea nepotrivită poate avea ca rezultat o blană uscată şi pielea aspră şi iritată. Unii câini sunt sensibili la prea mult cupru sau un deficit de zinc în dieta lor.

Obezitatea

caine-obez
Prea multe lucruri bune pot fi rele pentru câinele dumneavoastră. Un câine obez nu este un câine sănătos.

Probabil cea mai semnificativă problemă de nutriţie la câini este obezitatea, cauzată de prea multe calorii sau prea puţină mişcare. Se estimează că aproximativ 40% dintre câinii din S.U.A. sunt supraponderali. Obezitatea poate agrava problemele de articulaţii, artrita şi afecţiunile cardiace, poate scurta durata vieţii câinelui dumneavoastră şi, cu siguranţă, scade calitatea vieţii acestuia.

Câinii supraponderali suferă de pe urma marii majorităţi a problemelor pe care le au şi oamenii supraponderali. Au o predispoziţie mult mai ridicată la probleme de mobilitate şi de multe ori le este greu să şi respire. Unul dintre gesturile cele mai umane pe care le puteţi face pentru câinele dumneavoastră este să îl împiedicaţi să devină supraponderal hrănindu-l cu cantităţile corecte de mâncare, limitându-i gustările şi oferindu-i suficientă mişcare.

În general, mâncarea pentru câini are pe ambalaj tabele care arată stăpânilor de câtă hrană are nevoie câinele în funcţie de vârstă şi de greutate. Cu toate acestea, instrucţiunile sunt sugestii bazate pe valori medii şi există posibilitatea să nu fie potrivite pentru câinele dumneavoastră. Unii medici veterinari sunt de părere că un câine nu ar avea nevoie să consume atâta hrană cât este sugerat de indicaţiile de pe ambalaj, în special dacă acesta nu are parte de suficientă mişcare.

O bună regulă de ţinut minte este să începeţi cu cantitatea minimă recomandată pentru talia câinelui dumneavoastră. De exemplu, ambalajul mâncării pe care o alegeţi spune să îi daţi unui câine care are între 20 şi 30 de kg 2 ¾  până la 3 ½  căni de mâncare. Câinele dumneavoastră are 25 de kg aşa că începeţi să îl hrăniţi cu 2 ¾ căni pe zi, preferabil împărţite în două mese. Cu alte cuvinte, hrăniţi-vă câinele de 25 de kilograme cu ceva mai puţin de o cană şi jumătate de hrană uscată în fiecare dimineaţă şi apoi la fel seara.

Dacă aveţi impresia că acesta începe să se îngraşe, scădeţi uşor cantitatea de hrană, să zicem la o cană dimineaţa şi o cană seara. În cazul în care începe să fie prea slab, măriţi puţin cantitatea până când câinele începe să aibă şi să îşi menţină o greutate sănătoasă, care este evidentă prin cantitatea suficientă de energie, coaste palpabile, dar nu proeminente, şi o talie vizibilă.

Mulţi câini devin supraponderali pur şi simplu pentru că li se dau prea multe gustări pe lângă mesele obişnuite. Doar câteva gustări în plus în fiecare zi pot transforma foarte uşor un câine mic într-un câine obez; şi câinii de talie mare sunt la fel de susceptibili. Este foarte simplu să vă ajutaţi câinele să piardă din greutate; tot ce trebuie să faceţi este să îi reduceţi dimensiunea porţiilor şi să lungiţi plimbările sau să vă jucaţi un pic mai mult aport în curte în fiecare după-amiază.

La unii câini, obezitatea este evidentă. Au falduri de grăsime în jurul gâtului, abdomen pendulant, corp lat, ca de butoi, şi obosesc uşor. Dar fiecare câine este diferit şi fiecare rasă este diferită, aşa că este imposibil să se alcătuiască un tabel cu greutăţi sau o determinare cantitativă a obezităţii. Greutatea normală pentru un Retriever ar fi greutate supraponderală pentru un Ogar.

monitorizati-greutatea-cainelui
Monitorizaţi greutatea câinelui dumneavoastră controlându-i regulat coastele dacă sunt proeminente sau dificil de pipăit şi dacă forma corpului este ca o clepsidră sau arată ca un cârnat.

Priviţi-vă câinele. Are suficientă energie? Îşi menţine în continuare talia de adolescent sau a început să arate ca un cârnat? Pentru a determina dacă animalul dumneavoastră are greutatea normală, luaţi în considerare următoarele:

Coastele: ar trebui să puteţi să îi simţiţi coastele. Dacă acestea sunt evidente de la distanţă, atunci câinele ar putea fi subponderal. Coastele s-ar putea să fie greu de evidenţiat la rasele cu o blană groasă. Iar câinii din rasele extrem de atletice cum ar fi Border Collie sau Husky siberian ar putea să pară extrem de slabi, dar de fapt să fie într-o formă excelentă.

Unele rase cum ar fi Ogarul şi Whippet sunt slabi în mod normal şi au blana subţire şi scurtă, ceea ce le face coastele vizibile chiar şi când au greutatea potrivită.

Talia: atunci când este privit de sus, câinele dumneavoastră ar trebui să aibă talie. O talie extrem de vizibilă, cu oasele bazinului evidente înseamnă că animalul este subponderal. Un corp ca un cârnat sau care are formă de butoi de la cap la coadă ar putea însemna că animalul dumneavoastră este supraponderal.

Respiraţia: câinele ar trebui să poată să se mişte cu uşurinţă şi să alerge la fel de uşor în curte pe o vreme temperată fără a-şi pierde răsuflarea (acest lucru poate fi un simptom al altor probleme de sănătate, aşa că vizitaţi-vă medicul veterinar dacă sunteţi îngrijorat).

Unii câini cu botul scurt cum ar fi Pugul, Pechinezul şi Bulldogul tolerează mai greu vremea caldă, dar ar trebui să poată face exerciţii pe un timp mai răcoros fără a obosi.

Abdomen: atunci când este privit din lateral, abdomenul câinelui dumneavoastră ar trebui să fie uşor tras faţă de piept. Un abdomen care atârnă este un semn al problemelor de greutate.

Este important să monitorizaţi sănătatea câinelui dumneavoastă şi să vă asiguraţi că acumularea de kilograme nu este provocată de altceva în afară de hrana pe care o primeşte. Dacă suspectaţi că animalul dumneavoastră este supraponderal, programaţi o consulaţie la medicul veterinar pentru a avea şi o părere profesionistă şi a primi sfaturi în legătură cu modul în care ar trebui să abordaţi această problemă.

Aşa cum este cazul şi pentru unii oameni, pentru unii câini prea multe exerciţii realizate prea repede pot duce la accidentări. S-ar putea ca medicul veterinar să vă sugereze să începeţi cu o mâncare pentru slăbit şi treptat să includeţi mai multă activitate în programul zilnic al câinelui dumneavoastră.

Pentru a vâ cântări cu uşurinţă şi cu precizie câinele mic, staţi iniţial cu el in braţe pe un cântar, apoi cântâriţi-vă doar pe dumneavoastră. Scădeţi din valoarea greutăţilor combinate greutatea dumneavoastră. Rezultatul este greutatea câinelui.

Mulţi câini tind să mănânce mai mult decât este nevoie dacă li se permite acces nelimitat la mâncare. Această tendinţă s-ar putea să îşi aibă originile în comportamentul normal al strămoşilor câinilor de a înfuleca, ei trebuind să se mulţumească cu o masă la câteva zile.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *