Dieta BARF

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

În partea opusă a spectrului dietelor faţă de cei care preferă să îşi hrănească animalul cu o dietă vegetariană sunt cei care aleg pentru câinii lor dieta BARF (Bones And Raw Food – oase şi alimente crude). Această dietă este alcătuită din carne proaspătă, oase proaspete, şi legume şi fructe proaspete fin mărunţite.

Susţinătorii acestei diete spun că ea reţine cantităţi mari de nutrimente şi enzime, şi menţine câinii mai sănătoşi. Dieta nu conţine conservanţi, iar mestecarea oaselor crude oferă câinilor o activitate viguroasă şi care să îi ţină ocupaţi, cât şi o modalitate de a-şi curăţa dinţii. (Nu îi oferiţi niciodată oase gătite, în special de pasăre, care se pot sparge şi forma aşchii ce pot provoca răni interne dacă sunt consumate).

Unii medici veterinari consideră că dieta BARF este superioară faţă de cele comerciale existente pe piaţă; alţii nu sunt aşa de siguri că aceasta ar fi o idee prea bună. În vreme ce câinii mănâncă într-adevăr carne crudă şi oase în sălbăticie, carnea crudă disponibilă în magazinele noastre este deseori contaminată cu bacterii cum ar fi E. coli şi Salmonella.

Mulţi câini sunt destul de rezistenţi la aceste bacterii, dar unii ar putea să se îmbolnăvească grav. De asemenea, din mâncarea negătită, câinii pot să se infesteze cu paraziţi şi la fel este cazul şi oamenilor care lucrează şi au grijă de mâncare în fiecare zi.

Un alt argument împotriva dietei BARF este acela că rasele domestice de câini nu se aseamănă neapărat cu câinii sălbatici, asta incluzând şi modul în care s-a dezvoltat sistemul lor digestiv. Câinii noştri de companie s-ar putea să fie mai puţin imuni la bacteriile periculoase şi la paraziţi decât cei crescuţi în sălbăticie.

Cu toate acestea, există câini care se vor descurca excelent cu această dietă. Mulţi oameni susţin că animalele lor şi-au revenit după boli cronice şi probleme de comportament ca rezultat al trecerii la această dietă. Unii producători de mâncare pentru câini au dezvoltat chiar forme convenabile ale dietei BARF; pateuri îngheţate sau deshidratate de carne crudă şi oase proaspete gata să fie decongelate sau rehidratate.

Discutaţi cu medicul veterinar pentru a vă ajuta să stabiliţi dacă dieta BARF este o opţiune viabilă pentru câinele dumneavoastră, şi gândiţi-vă dacă sunteţi dispuşi să o preparaţi.

Cel mai mare biscuit pentru câini realizat vreodată avea 235 cm lungime, 60 cm lăţime şi 2,5 cm grosime. Enormul biscuit a fost produs pe 11 august 1999 de People’s Company Bakery din Minneapolis, Minnesota.

Cartea Recordurilor Guiness, 2004

Pro şi Contra dietei BARF

Pro:

 • Se aseamănă mai mult cu dieta naturală a câinilor. Ar putea să fie o soluţie pentru probleme cronice cum ar fi alergiile, problemele digestive, diaree.
 • Este foarte gustoasă.
 • Oasele crude menţin dinţii câinilor curaţi.
 • Nu conţine conservanţi şi aditivi chimici.
 • Un plus pentru stăpân dacă animalul se bucură de această dietă.

Contra:

 • Necesită mult timp pentru a fi pregătită (deşi opţiunile congelate şi deshidratate sunt mult mai convenabile).
 • Este nepotrivită, în special atunci când trebuie să călătoriţi (varianta deshidratată este potrivită pentru călătorii).
 • Câinii pot reacţiona într-un mod neplăcut la bacterii şi/sau paraziţii care ar putea să fie prezenţi în carnea proaspătă.
 • Din acest motiv, mulţi medici veterinari nu o recomandă.
 • Prepararea s-ar putea să creeze un sentiment de repulsie pentru unii proprietari, iar oamenii trebuie să fie atenţi atunci când mânuicsc carnea crudă pentru a evita contactul cu bacteriile (din nou, variantele îngheţate şi deshidratate sunt mai uşor şi plăcut de mânuit).
 • Legumele şi fructele trebuie să fie fin mărunţite pentru a fi digerabile.
 • Variantele congelate şi deshidratate, cu toate că sunt mai plăcute şi mai uşoare, sunt mai scumpe şi ocupă mai mult spaţiu de depozitare.
muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *