cum-tăiem-unghiile-câinelui

Cum tăiem unghiile câinelui?

Este important să menţineţi unghiile câinelui in limite rezonabile. Unghiile crescute prea mult pot distruge modul în care arată câinele, pot afecta permanent labele şi pot chiar afecta modul în care merge în mod permanent. Unghiile neglijate pot să se recurbeze şi să penetreze pernuţele, lucru care necesită atenţia veterinarului.

Puteţi să tăiaţi unghiile la cabinetul veterinar sau puteţi să faceţi acest lucru chiar dumneavoastră acasă. La început, nu tăiaţi decât vârful fiecărei unghii în fiecare săptămână pentru a vă obişnui câinele cu procedura. Mai târziu, va trebui să-i tăiaţi lunar unghiile.

Foarfecele pentru unghii sunt disponibile în mai multe dimensiuni şi tipuri. Unele seamănă cu foarfecele umane, altele seamănă cu o pereche de cleşti, iar un alt tip este cunoscut sub denumirea de ghilotină pentru că taie cu o singură lamă. Cele de tip cleşte sunt de departe cele mai uşor de folosit, iar pe lângă aceasta, sunt disponibile în toate dimensiunile, potrivindu-se pentru orice câine de la Chihuahua până la Saint Bernard.

Pentru că în ringul de competiţie unghiile scurte sunt obligatorii, mulţi crescători şi mânuitori apreciază o pilă electrică de unghii care funcţionează ca un polizor pentru a scurta unghiile. Este nevoie să vă obişnuiţi cu modul de folosire, iar unii câini s-ar putea să nu fie prea liniştiţi în prezenţa acesteia; de aceea, crescătorii de câini pentru competiţii încep să o folosească pe câini încă de la început. Cu timpul, foarfecele se uzează şi trebuie înlocuite.

Având câinele pe masă, orientaţi-l cu partea posterioară spre dumneavoastră şi folosiţi-vă corpul pentru a-l susţine în timp ce îi ridicaţi fiecare picior în parte ca şi cum aţi potcovi un cal. Unghia este tare din locul în care iese din labă, dar creşte spre podea, având o porţiune goală, ca o cochilie spre vârf. Aceasta este partea care trebuie tăiată.

Partea dificilă la pedichiura canină este reprezentată de vena care străbate mijlocul unghiilor. Dacă este atinsă, va sângera şi va durea. Nu este însă o problemă majoră; din când în când, fiecare câine păţeşte asta, în special cei cu unghii de culoare neagră. La unghiile albe, vena roz este vizibilă, nemaifiind nevoie de atâta grijă.

Puţină pudră astringentă va opri instantaneu sângerarea. Acest produs poate fi achiziţionat de la magazinele de animale, saloanele de cosmetică şi din cataloage. În loc de aceasta, puteti să frecaţi unghia de un săpun, sau chiar cu puţină făină, deoarece sunt la fel de bune. Apăsaţi cu presiune pe unghie până când sângerarea încetează; nu cufundaţi laba în apă – asta nu va face decât să fie şi mai greu de oprit sângerarea.

Dacă în timp ce încercaţi să îi tăiaţi unghiile, câinele începe să se agite, spuneţi un „NU” ferm şi nu daţi drumul la labă. În cazul în care câinele câştigă această bătălie, lucrurile nu vor face decât să devină şi mai dificile de acum încolo.

Dacă aveţi un câine stresat sau speriat, cereţi ajutorul unui prieten care să ţină uşor capul câinelui în timp ce dumneavoastră continuaţi să îi tăiaţi unghiile. Oferiţi-i asigurări verbale pozitive câinelui în timp ce lucraţi spunându-i ce câine bun este pentru că stă liniştit.

Dacă sunt prezenţi, nu uitaţi să tăiaţi şi pintenele, unghia ca un deget care poate fi găsită pe partea interioară a picioarelor.

În loc să aşteptaţi ca unghiile câinelui să devină prea lungi înainte de a i le tăia, faceţi acest lucru mai des, în mod regulat, cam la fiecare 2-4 săptămâni în funcţie de cât de repede cresc şi de nivelul de activitate al câinelui. Tâiaţi-le doar puţin. Pe măsură ce unghiile cresc mai lungi şi vasele de sânge care le servesc fac acelaşi lucru făcându-le mai greu de menţinut scurte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *