Cu siguranţă că îmbăierea unui câine la un salon de cosmetică pentru animale este cu mult mai uşoară decât îmbăierea lui acasă. Saloanele au căzi de spălat care sunt până la nivelul şoldului, echipate deseori cu rampe de acces şi zgardă sau lanţ de siguranţă pentru a ţine câinele pe loc.
Ele au furtunuri cu jet ajustabil, o varietate de şampoane şi uscătoare de mare putere care înlătură orice urmă de umezeală din blană. Dar dacă sunteţi bine pregătiţi, puteţi cu siguranţă să îi faceţi o baie bună şi acasă.
Pentru câinii mici şi pentru pui, chiuveta de la bucătărie poate fi cu uşurinţă o cadă de baie. Pentru câinii mai mari, cada din baie este foarte bună, mai ales dacă aveţi duş cu cap de masaj. Spălarea în curtea din faţă cu furtunul nu este o alternativă prea bună. Câinii apreciază un duş rece ca gheaţa cam la fel de mult ca şi noi.
Există zeci de sortimente de şampon pe piaţă. Pentru a fi siguri că folosiţi un produs de calitate, căutaţi sortimentele naturale din plante care să nu conţină substanţe dure. Produsele umane de păr sau substanţele casnice de curăţat nu sunt alternative potrivite.

Ele nu au echilibrul de pH potrivit pentru pielea câinelui dumneavoastră şi ar putea produce o reacţie alergică. Pentru marea majoritate a câinilor, cel mai potrivit este un şampon canin care nu irită ochii. În timp ce oamenii preferă mirosurile proaspete şi florale, unii câini sensibili nu tolerează decât şampoanele hipoalergenice, neiritante, fără culoare şi miros. Pentru câinii cu o piele uscată, un şampon medicinal alină durerea şi vindecă.
Medicul veterinar s-ar putea să vă recomande şi un produs special pentru probleme cronice de piele. Pentru blana aspră, lucioasă, un şampon cu adaos de proteine oferă strălucire. Şampoanele pentru textură sunt disponibile pentru a fi folosite la rasele cu blana aspră, sârmoasă şi şampoanele „bluing” ajută la amplificarea culorii părului alb. Şampoanele dezodorizante aromatice combat tot felul de mirosuri, inclusiv cel de câine, iar şampoanele antipurici înlătură aceşti paraziţi iritanţi.

Rugaţi cosmeticianul sau medicul veterinar să vă recomande un produs care este potrivit pentru câinele dumneavoastră.
Produsele pentru purici şi căpuşe, precum şi alte şampoane medicinale ar trebui să fie lăsate pe câine timp de 15 minute pentru a acţiona. Monitorizaţi-vă câinele îndeaproape atunci când folosiţi astfel de produse care conţin pesticide chimice sau vegetale. În cazul în care câinele pare letargic sau ameţit, salivează sau are probleme să stea în picioare, clătiţi-l imediat şi duceţi-l la veterinar. Asemenea oamenilor, câinii pot avea reacţii alergice la produsele medicinale.
Balsamurile sau loţiunile cremă sunt realizate special pentru câini pentru a înlătura electricitatea statică, adăugând în acelaşi timp volum blănii şi făcând-o mai uşor de periat. Folosiţi un lighean de patru litri pentru a amesteca crema cu apa – aceste clătiri finale sunt de obicei cu o diluţie de o cană de cremă la patru litri de apă.
Înainte de baie, periaţi toate nodurile şi câlţii din blana câinelui. Dacă acestea sunt lăsate în blană şi câinele este umezit, se multiplică şi sunt apoi mult mai greu de eliminat. Trebuie să aveţi prosoape, şampon, beţisoare cu vată pentru urechi, picături pentru a proteja ochii şi un covor aderent pentru ca animalul să nu alunece în cadă. Administraţi cu atenţie uleiul mineral sau picăturile de ochi care pot fi achiziţionate de la magazinele de animale pentru a proteja ochii câinelui.
Picăturile de ochi oferă o protecţie pentru aceştia împotriva iritaţiei provocate de şampon. Puneţi câte un tampon de vată în fiecare ureche pentru a preveni pătrunderea apei.
Umpleţi cada cu apă călâie până la jumătatea înălţimii picioarelor câinelui. Umeziţi uşor blana câinelui. Nu puneţi niciodată duşul direct în ochii sau urechile câinelui. Începeţi cu partea posterioară pentru a-i permite să se obişnuiască cu duşul. Dacă are o blană rezistentă la apă, este important să vă asiguraţi că apa a ajuns până la piele.
Întindeţi uniform şamponul şi asiguraţi-vă că a intrat bine în blană. Acordaţi atenţie deosebită zonelor care se murdăresc cel mai frecvent, cum ar fi faţa, picioarele şi partea posterioară. Săpuniţi blana lungă în direcţia creşterii părului pentru a nu o încurca. În cazul părului pufos, faceţi exact invers, frecând în sens opus direcţiei de creştere pentru a face blana să se ridice. Mai mult decât orice, câinii adoră masajul în timp ce sunt spălaţi.
Începeţi clătirea cu capul şi continuaţi în jos pe corp. Fiţi siguri că aţi clătit bine şamponul sau blana va deveni iritantă pentru câini. Dacă optaţi să folosiţi un balsam sau loţiune, repetaţi clătirea după folosirea acestora. Scoateţi umezeala din urechi cu grijă prin stoarcere, înfăşuraţi câinele într-un prosop moale, uscându-l cât de bine puteţi.
La rasele cu blana sârmoasă este mai bine să îl tamponaţi decât să îl frecaţi pentru că evitaţi să îi încurcaţi blana.
După ce l-aţi uscat cu prosopul, terminaţi procesul cu o uscare cu uscătorul. Dacă nu aveţi unul special pentru animale, puteţi să folosiţi propriul uscător. Fiţi atenţi să nu îl ţineţi prea mult într-un singur loc; veţi risca să provocaţi o arsură. Cosmeticienii au modele pentru cuşti sau podele. Apoi, s-ar putea să îl usuce pe masa de cosmetică, încheind procesut de pre-periere. Pe masa de cosmetică, blănii cânilor i se dă volum, fiecare porţiune a acesteia fiind periată în timp ce este uscată.
Câinii cu blana scurtă şi dreaptă pot fi uscaţi într-o cameră caldă şi fără curenţi de aer. Nu folosiţi uscătorul de păr la rasele cu părul creţ pentru că blana se va încreţi.
Nu este o idee prea bună să vă lăsaţi câinele să se usuce afară în curte. Acesta ar putea să răcească sau s-ar putea decide să se rostogolească puţin pe pământ, în care caz va trebui să o luaţi de la capăt.