Câinii au rareori carii, dar chiar şi aşa, ei au nevoie de îngrijire dentară regulată. Asemenea oamenilor, câinii pot suferi de afectarea gingiilor provocată de acumulările de tartru pe dinţii care nu au fost spălaţi în mod regulat. O infecţie cronică a gingiilor se poate răspândi şi la alte organe, şi ar putea avea ca rezultat afectarea cordului sau a rinichilor.
În timp ce examinaţi dinţii câinelui dumneavoastră, veţi observa probabil acumularea de tartru, o crustă gălbui maronie la nivelul la care dinţii ies din gingii. Semnele bolii periodontale includ respiraţie urât mirositoare cronică, salivaţie, scărpinatul cu laba la gură, gingii inflamate sau sângerânde şi dinţi desprinşi. Poate fi prevenită dacă vă spălaţi câinele pe dinţi şi dacă are parte de controale orale regulate la medicul veterinar.
Dacă aveţi un câine adult, este cel mai bine să începeţi cu o curăţare profesională. În general, medicul veterinar face acest lucru cel mai bine cu câinele sub anestezie. Dacă aveţi un pui, cumpăraţi o periuţă moale şi începeţi să-l spălaţi pe dinţi. Folosiţi pastă de dinţi specială pentru câini. Nouă s-ar putea să ne placă pasta mentolată, dar ei preferă aroma de carne de vită sau de pui, şi pot să o înghită fără să li se facă rău.
Mulţi cosmeticieni oferă igienă dentară ca serviciu suplimentar. Dar aceasta ar trebui să fie făcută acasă, în mod ideal zilnic pentru a fi cea mai eficientă. Folosind periuţa pentru câini sau un degetar special, ridicaţi buzele câinelui şi masaţi-i uşor dinţii şi gingiile. În cazul unui pui, faceţi asta doar pentru câţiva dinţi la început, ajungând treptat la toţi dinţii pe măsură ce se obişnuieşte cu procedura.
Februarie este luna Sănătăţii Dentare a Animalelor. Campania „Pets Need Dental Care Too” care doreşte să sporească conştientizarea acestor probleme, asigură instruirea necesară stăpânilor.