cum-curăţăm-glandele-anale-ale-câinilor

Cum curăţăm glandele anale ale câinilor?

Una dintre cele mai puţin plăcute acţiuni atunci când vine vorba de îngrijirea câinilor este golirea glandelor anale, cunoscute şi ca saci anali. Localizate puţin sub şi în fiecare parte a anusului, aceste două glande mici conţin substanţe folosite de câini pentru a-şi marca teritoriul. Lichidul conţinut în ele este de obicei eliminat atunci când câinele elimină scaunul.

Dacă lichidul mirositor din glande nu este eliminat, el se poate cumula, glandele se inflamează şi provoacă disconfort pentru câine. Atunci când câinele îşi târăşte fundul pe podea sau îşi muşcă şi linge rectul, înseamnă, de obicei, că glandele sunt pline şi câinele încearcă să elibereze presiunea. În cazul în care acest lucru persistă, glandele se pot infecta formând abcese, îmbolnăvind câinele foarte tare.

Glandele anale înfundate pot fi golite prin exprimarea lichidului conţinut. Dacă nu doriţi să faceţi dumneavoastră acest lucru, veterinarul sau cosmeticianul vor face asta în locul dumneavoastră. Cosmeticianul va prefera să facă această operaţiune în cada de baie, în timp ce spală câinele pentru că lichidul conţinut miroase foarte respingător. Chiar şi mirosul de la o singură picătură se poate impregna foarte tare.

Exprimarea glandelor anale se face cel mai bine punând câinele pe o masă sau în cadă, ridicându-i coada cu o mână şi plasând degetul mare şi arătătorul pe câte o parte a anusului. Din motive igienice, purtaţi mănuşi de plastic. Glandele s-ar putea să fie inflamate arătând ca nişte mărgele la atingere.

Pe măsură ce strângeţi uşor cu degetele, lichidul va fi eliminat, dar aveţi grijă – câteodată conţinutul este ejectat cu putere. Dacă nu puteţi elimina conţinutul, atunci glandele s-ar putea să fie înfundate, aşa că nu mai insistaţi. În schimb, duceţi-vă câinele la medicul veterinar pentru a preveni cât mai repede eventualele complicaţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *