Componentele de bază ale nutriţiei canine

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Nutriţia canină implică aceleaşi componente de bază ca şi cea umană. Fiecare tip de mâncare de câine realizată pentru a fi o dietă completă conţine proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, vitamine, minerale şi apă, deşi sursele şi proporţiile fiecăruia s-ar putea să varieze considerabil.

Câinii pot beneficia, de asemenea, de pe urma consumului de antioxidanţi (dintre care unii sunt vitamine), nutraceuticale (componente ale alimentelor în formă de suplimente cum ar fi glucozamina pentru probleme articulare sau probioticele pentru îmbunătăţirea digestiei), şi substanţe fitochimice (non-nutritive, dar componente ale plantelor care ar putea aduce un beneficiu sănătăţii).

Proteinele sunt componente esenţiale ale dietei canine. Câinii au nevoie de proteine pentru a creşte şi a se dezvolta corespunzător, pentru a se vindeca după ce au fost răniţi, şi pentru a-şi menţine blana, ghearele şi ţesuturile conjunctive. Principala funcţie a celulelor este aceea de a asambla proteinele, care sunt alcătuite din lanţuri de aminoacizi.

Secvenţa de aminoacizi dintr-o proteină joacă un rol major în determinarea funcţiei proteinei. Aminoacizii esenţiali trebuie să provină din mâncare, iar acesta este motivul pentru care nutriţia este atât de importantă. Aminoacizii neesenţiali pot fi sintetizaţi de organism dacă acesta primeşte cantităţile suficiente de nutrimente pentru a rămâne sănătos. Carnea nu foarte grasă şi ouăle sunt surse excelente de proteine complete, oferind toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie un câine.

Atunci când vine vorba de hrana de câini, tabloul proteinelor devine chiar mai complicat privind procentul de digestibilitate al fiecărei proteine. Câinii digeră marea majoritate a proteinelor din carnea tip muşchi, dar mult mai puţin atunci când vine vorba de alte părţi ale corpului. Pentru a afla digerabililatea unui produs, contactaţi producătorul.

Grăsimile sunt de asemenea importante în prolilul nutriţional al unui câine. Acestea oferă anumite vitamine în organismul unui câine şi reprezintă principala sursă de energie a câinelui. Grăsimea este şi cea care menţine sănătatea blănii câinelui, şi îi păstrează pielea pernuţelor şi nasul mobil şi flexibil.

Monitorizaţi-vă câinele cum primeşte alimentaţia oferită. Orice schimbare de gusturi ar putea fi o problemă de sănătate.
Monitorizaţi-vă câinele cum primeşte alimentaţia oferită. Orice schimbare de gusturi ar putea fi o problemă de sănătate.

Grăsimile sunt alcătuite din acizi graşi, iar diferitele tipuri de acizi graşi sunt folositoare câinelui în diferite moduri. Un câine poate sintetiza toate tipurile de acizi graşi cu excepţia acizilor Omega-6 (denumit şi acid linoleic), pe care îi poate obţine din carne şi ulei vegetal, componente comune în dietele comerciale. Cantităţi suficient de mici de acid gras Omega-3 (care poate fi găsit în uleiul de peşte) ar putea să reducă simptomele de artrită, dar cantitatea de Omega-3 trebuie să fie proporţianală faţă de Omega-6 (aproximativ 1:5) pentru a se obţine eficienţă maximă.

Carbohidraţii oferă câinelui o altă formă de energie, iar ei sunt cei care oferă celulelor organismului glucoza. Fiecare celulă din organism are nevoie de glucoză ca sursă de energie, aşa că hidraţii de carbon sunt o parte importantă a dietei câinelui dumneavoastră. Există două forme de carbohidraţi.

Cei simpli (amidon şi zaharuri) sunt rapid transformaţi în glucoză în organismul animalului. Carbohidraţii complecşi (cerealele integrale, fructele şi legumele) sunt descompuşi într-o perioadă mai lungă de timp şi conţin de obicei mai multe fibre. Carbohidraţii simpli oferă câinelui o sursă rapidă de energie, în timp ce carbohidraţii complecşi îi oferă energie într-un mod mai încet, dar constant. Fibrele promovează o digestie sănătoasă.

Fibrele reprezintă o componentă nenutritivă, care ajută sistemul digestiv al câinelui să funcţioneze cum trebuie. Cerealele ca surse de fibre trebuie să fie gătite pentru a putea fi procesate eficient de sistemul digestiv al câinilor. Multe diete comerciale conţin diferite componente de orez, porumb, ovăz şi alte cereale, cât şi fructe şi legume, ambele pentru nutrimente şi conţinutul de fibre.

Vitaminele şi mineralele necesare pentru a satisface nevoile unui câine sunt mici, dar ele sunt necesare pentru multe procese complexe din organism. Acestea oferă nutriţie din alimente, creştere regulată şi influenţează multe dintre miile de procese ale sistemului nervos. Dietele comerciale aprobate de către AAFCO sunt formulate astfel încât să conţină cantităţile necesare de vitamine pentru fiecare câine.

Un câine are nevoie de diferite vitamine şi fiecare dintre ele joacă mai multe roluri în menţinerea funcţiilor într-o stare sănătoasă, unele fiind enumerate în continuare:

alientatie-caine-vitamine

Biotina: ajută procesele enzimatice.

Colina: ajută la întreţinerea sistemului nervos.

Acidul folic: funcţionează împreună cu vitamina B12 şi ajută la formarea de celule roşii.

Vitamina A: ajută la întreţinerea vederii, inclusiv a celei pe timp de noapte, creşterii oaselor, ţesuturilor şi procesului de reproducţie.

Vitamina B1 (tiamina): ajută la creşterea normală, apetit şi producerea de energie.

Vitamina B12: ajută la sinteza de ADN şi la întreţinerea funcţiei intestinale.

Vitamina B2 (riboflavina): ajută la creştere.

Vitamina B5 (acidul pantotenic): ajută la producerea de energie şi la metabolizarea proteinelor.

Vitamina B6 (piridoxina): ajută la metabolizarea proteinelor şi la formarea celulelor roşii sanguine.

Vitamina C: ajută la formarea ţesuturilor, vindecare pielii şi menţinerea dinţilor şi oaselor; poate ajuta la întreţinerea articulaţiilor sănătoase şi a sistemului imunitar.

Vitamina D: ajută la folosirea calciului şi fosforului pentru menţinerea oaselor şi cartilajelor.

Vitamina E: este importantă pentru funcţia musculară şi reproducerea normală; protejează celulele musculare împotriva acţiunilor oxidante din organism.

Vitamina K: facilitează coagularea normală a sângelui.

Câinii au nevoie de asemenea şi de aceleaşi minerale ca şi oamenii. Calciul, magneziul, fosforul şi sulful sunt cele mai importante dintre acestea, în cantităţile corecte. De exemplu, o cantitate insuficientă de calciu (cum s-ar întâmpla în urma unei diete formală doar din carne) poate duce la probleme cu muşchii, nervii, oasele şi sângele, dar calciul în exces poate face ca oasele să crească prea repede şi poate duce la afecţiuni ortopedice ulterioare, cum ar fi displazia de şold.

Calciul şi fosforul funcţionează în dozele corecte împreună pentru a întări oasele. Magneziul favorizează acţiunea celulelor şi metabolismul nutrimentelor, iar sulful ajută organismul în sinteza proteinelor si protejează articulaţiile.

Câinii au nevoie şt de cantităţi mai reduse de fier, zinc, cupru, cobalt, seleniu, magneziu şi iod. Necesarul de minerale diferă uşor de la rasă la rasă. Discutaţi cu medicul veterinar pentru a vă asigura că hrana pe care aţi ales-o are profilul potrivit pentru câinele dumneavoastră.

Toate fiinţele vii au nevoie de apă pentru a supravieţui, iar câinii nu fac excepţie. Un câine supraîncălzit, sau un câine care a vomitat continuu sau a avut diaree poate deveni foarte uşor deshidratat, dar la fel se poate întâmpla şi cu un câine perfect sănătos dacă uitaţi să îi reumpleţi  castronul cu apă.

În unele zone, apa de robinet este bună pentru câini şi oameni, dar apa purificată ar putea să fie o opţiune mai potrivită pentru că este mai bine filtrată. Apa filtrată ar putea să fie de ajutor pentru a asigura hidratarea corespunzătoare fără orice intervenţii asupra creşterii, vindecării şi întreţinerii sănătăţii câinilor foarte tineri, foarte bătrâni, foarte sensibili sau bolnavi.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *