Căpuşele la câini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

La fel de dăunătoare ca şi puricii sunt căpuşele. Acestea aparţin familiei Arahnidelor, fiind înrudite cu păianjenii. Au un corp în formă de lacrimă, maro sau negru, şi opt picioare. O femelă adultă este cam de mărimea unei seminţe de susan, deşi căpuşele care tocmai s-au hrănit cu sânge pot fi mult mai mari.

Cele mai întâlnite două specii de căpuşe care atacă câinii sunt căpuşa maronie de câini şi căpuşa americană de câini, dar căpuşa de căprioară şi căpuşa vestică cu picioare negre pot fi, de asemenea, întâlnite în blana câinilor.

Folosindu-se de gura lor ascuţită, căpuşele se ataşează de pielea câinilor, de obicei în zona gâtului, capului, urechilor sau labelor picioarelor şi se hrănesc cu sângele acestora. Acest fapt în sine este destul de grav, dar pe lângă aceasta, ele mai pot transmite boala Lyme şi febra pătată a Munţilor Stâncoşi. Dacă un câine are o infestaţie masivă, poate prezenta anemie severă sau paralizie datorată căpuşelor.

În generai, căpuşele atacă primăvara şi vara câinii, dar atunci când câinele dumneavoastră este afară, ar trebui să îl examinaţi pentru a-l feri de aceste creaturi. Nu atingeţi căpuşa cu mâinile goale.

capusa
Căpuşele sunt mici paraziţi externi care pot fi purtători ai unor boli foarte grave.

Spirochetele care provoacă Boala Lyme pot trece rapid în piele. Atunci când căutaţi căpuşe în blana câinelui este recomandat să purtaţi mănuşi. Căpuşele pot fi greu de văzut, mai ales la câinii cu blana închisă la culoare.

Pentru a îndepărta o căpuşă, apucaţi-o de cap cu ajutorul unui cleştişor sau al unei pensete. Trageţi încet dar ferm pentru a o disloca din locul în care s-a prins fără a lăsa nicio parte din corpul ei acolo.

După ce aţi îndepărtat-o, curăţaţi locul respectiv cu alcool sanitar şi aplicaţi un unguent cu antibiotic. Nu trebuie să ţineţi un chibrit aprins deasupra căpuşei, sau să încercaţi să o înlăturaţi aplicând pe ea lac de unghii, vaselină, kerosen sau benzină.

Multe produse ajută la omorârea şi respingerea căpuşelor, iar un câine poate fi vaccinat împotriva bolii Lyme dacă veterinarul dumneavoastră consideră că există pericolul ca el să fie infectat. În general, vaccinul este recomandat dacă există o incidenţă ridicată a bolii în zona în care trăiţi, sau dacă stilul de viaţă al câinelui dumneavoastră îl supune riscului contactării acestei boli.

De exemplu, câinii de vânătoare din pădurile din nordul stalului Michigan sunt mult mai expuşi riscului contactării bolii decât cei din New Mexico, un stat unde s-au înregistrat foarte puţine cazuri.

Căpuşele nu sunt de fapt insecte; ele sunt arahnide, asemenea păianjenilor. Corpul unor căpuşe se poate mări de la 20 pănă la 100 de ori atunci când se hrănesc.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *