Cu excepţia cazului în care doriţi să aveţi un câine care să arate ca un Poodle, Bichon sau Câine portughez de apă tuns cu precizie pentru concurs, nu este nevoie să angajaţi un cosmetician profesionist. Îngrijirea acasă a blănii este uşoară odată ce vă obişnuiţi cum se face, şi după un timp, câinele va aştepta cu nerăbdare aceste momente de intimitate cu dumneavoastră. Înainte să începeţi, însă, veţi avea nevoie de o pricepere de bază şi de ustensilele potrivite.
Poate că pentru primele experimente în care vă obişnuiaţi cum să mânuiţi peria a fost în regulă să folosiţi podeaua sau poala dumneavoastră, dar acum este timpul ca animalul să înveţe ce înseamnă să stea pe o masă, astfel încât să puteţi să ajungeţi la toate zonele corpului său, în timp ce vă menajaţi şi spatele de dureri nedorite.
O masă pliabilă pentru cosmetică poate fi achiziţionată la un preţ de aproximaţiv 100$ de la un magazin pentru animale sau de pe internet. Veţi avea nevoie şi de un suport de cosmetică şi de o zgardă de dresaj pentru a vă asigura câinele atunci când îl periaţi.
Pentru obişnuirea iniţială cu masa, lăsaţi zgarda şi lesa la gâtul câinelui pentru a vă întări controlul auspra lui. În cazul în care câinele este stresat şi ezitant, cereţi ajutorul unui prieten. Ţineţi minte că aceste momente nu sunt de joacă, aşa că nu îi permiteţi câinelui să muşte de perie sau să se bâţâie pe masă.
La început, şedinţa de cosmetică ar trebui să fie scurtă, să nu depăşească 10-15 minute. Atunci când puiul este foarte agitat, programaţi aceste şedinţe de periaj imediat după o plimbare sau un moment de joacă, astfel încât să nu mai fie chiar atât de energic. Dacă nu se comportă cum trebuie, corectaţi-l folosind un „NU” ferm.
Încurajaţi un comportament calm, folosind cuvinte prieteneşti şi mângâindu-l pe tot parcursul şedinţei. La finalul şedinţei, oferiţi-i o gustare foarte bună. Din motive de siguranţă, nu vă lăsaţi niciodată câinele nesupravegheat pe masă.
Periatul şi pieptănatul
Periatul blănii unui câine elimină părul încâlcit, scaieţii şi nodurile din blană, şi înlătură părul mort, întinde uleiurile blănii şi stimulează aportul de sânge la nivelul pielii. Dacă blana este foarte încâlcită, aceasta poate împiedica pielea să îşi realizeze principalul rol de protecţie şi reglare a temperaturii corporale.
Mulţi proprietari consideră că au făcut o treabă bună periind blana câinelui, când de fapt ei nu au făcut acest lucru decât superficial, lăsând stratul interior încâlcit în continuare. O persoană pricepută poate elimina această încâlceală a pufului, dar consumă timp, este scump, şi reprezintă o experienţă neplăcută pentru câine.
O astfel de problemă s-ar putea să necesite mai mult de o vizită la cosmetician. Singura alternativă pentru această problema ar fi să tundeţi blana câinelui sub aceste încâlceli, dar acest lucru nu este de dorit pentru rasele nordice. Pentru a evita să vă puneţi câinele într-o astfel de situaţie neplăcută, este necesar un regim de periat şi pieptănat folosind ustensilele potrivite.

inilor cu blana dublă ar trebui să fie menţinut cu ajutorul unei shedding blade sau a unei perii speciale tip”greblă”.
Atunci când vă aventuraţi pentru prima oară în lumea ustensilelor de periat şi pieptănat poate fi foarte confuz. Este foarte probabil ca magazinul local să aibă un întreg raft plin cu toate ustensilele de care aveţi nevoie.
Aşa că de unde ştiţi care sunt cele potrivite pentru câinele dumneavoastră şi cum să le folosiţi?
Pentru toţi câinii, cu excepţia raselor cu blană simplă şi dreaptă, primul lucru care ar trebui să fie adăugat în trusa de cosmetică este o perie cu dinţi deşi de metal. Acestea există în diferite dimensiuni şi forme, dar toate au în comun sute de dinţi mici de metal scurţi prinşi într-o bază de cauciuc.
Există şi o variantă mai puţin aspră a acestor perii, cu peri mai moi, tot din sârmă, care sunt fie drepţi, fie curbaţi, şi sunt cele mai potrivite pentru pui şi rasele mici. Versiunea mare reprezintă unealta de bază în cosmetică: dinţii săi curbaţi sunt concepuţi pentru a trage părul mort din stratul inferior şi blana încâlcită la majoritatea raselor.
Folosiţi această perie cu blândeţe, dar ferm, în special când este nouă. O folosire prea dură, în special pe zonele sensibile, unde blana este mai rară, poate provoca eroziuni de frecare, iritaţii ale pielii care câteodată au ca rezultat arsuri de gradul II. Folosită regulat, această perie devine mai flexibilă. Atunci când dinţii i s-au uzat şi încep să cadă, este timpul să o schimbaţi.
Pentru câini cu blana pufoasă şi aceia care au părul lung şi ondulat, veţi avea nevoie şi de un pieptene de metal cu două feţe, pe o parte mai puţin des şi pe alta mai fin, câteodată numit pieptene de Ogar. Este la fel de important ca şi peria de metal.

Obişnuiţi-vă de timpuriu câinele cu periile şi pieptănatul. Periaţi-i corpul începând mereu din acelaşi loc pentru a vă asigura că nu rataţi nicio zonă. Lucraţi pe zone mici, periind toată blana până la piele. Pentru câinii mari, cu câinele în picioare, ridicaţi cu grijă fiecare picior în parte, fără a-l răsuci, astfel încât să nu supraîntindeţi vreun tendon, atunci când îi periaţi pe partea interioară.
Pentru câinii de dimensiuni mici şi medii, ţineţi labele din faţă cu o mână, câinele fiind cu faţa la dumneavoastră şi periaţi-i pieptul şi stomacul cu cealaltă mână, având grijă să nu iritaţi zonele sensibile.
Câinii cu blana dublă sau cei cu blana lungă ar trebui să fie pieptănaţi în direcţia creşterii părului. În schimb, câinii din rasele cu blana creaţă, cum ar fi Poodle-ul, Câinele portughez de apă, Bichon Frise, Bedlington Terrierul şi Kerry Blue Terrierul, ar trebui pieptănaţi în sens invers al creşterii părului pentru a obţine aspectul caracteristic mai pufos.
Blana se încurcă cel mai frecvent în zonele din spatele urechilor, în axile, şi pe coadă, aşa că nu neglijaţi aceste zone atunci când îl periaţi. După ce aţi terminat de periat, verificaţi cu ajutorul pieptenului, la început cu partea mai rară şi apoi cu partea deasă, pentru a vedea dacă aţi ratat vreo porţiune încurcată. Dacă descoperiţi că într-adevăr aţi ratat, lucraţi-o în zone mici, folosindu-vă degetele sau capătul pieptenului într-o mişcare ca de cuţit pentru a le desface uşor.
Pentru părul foarte încâlcit, cosmeticienii profesionişti folosesc pieptene sau perii speciale, unelte cu mâner din plastic sau lemn, cu dinţi foarte ascuţiţi, pentru a tăia prin câlţi înainte de a-i pieptăna. Puteţi să achiziţionaţi aceste instrumente de la magazinul de animale, online, cataloguri, sau de la salonul de cosmetică, dar trebuie să aveţi grijă atunci când le folosiţi.
Cel mai bine este ca un profesionist să vă arate mai întâi cum să le utilizaţi. Trebuie să trageţi blana întotdeauna în direcţia în care creşte fără a răsuci, evitând marginile urechilor, tendoanele, pliurile pielii şi organele genitale.
Pentru blana dublă a raselor nordice, de la Samoyed la micuţul Pomeranian, şi pentru blana lungă a Ogarului afgan, Lhasa Apso, Ciobănesc englez de tip vechi şi alte rase asemenea lor, cel mai eficient este o perie specială tip „greblă”, dinţii săi ajungând până în puful des.
Shedding blade-ul, o ustensilă flexibilă cu dinţi ca de ferăstrău care are mâner din piele sau plastic, este folosită pentru rasele ce năpârlesc mult, cum ar fi Ciobănescul german, atâta timp cât aveţi grijă să nu zgâriaţi cu dinţii săi ascuţiţi tendoanele sau să iritaţi pielea. Niciuna dintre aceste ustensile nu va înlocui peria cu dinţi metalici, dar vor reprezenta adaosuri folositoare în arsenalul dumneavoastră pentru îngrijirea canină.
Pentru câinii cu blana dublă şi scurtă, cum ar fi Labradorii, pe lângă peria cu dinţi de metal se mai foloseşte şi o perie cu dinţii din cauciuc. Această perie cu dinţi cauciucaţi grăbeşte năpârlirea pe măsură ce îndepărtează părul şi face blana să lucească.
O variaţie a acestei perii, mănuşa perie, este folosită la câinii cu blana simplă cum sunt Viszla, Weimaraner, Basenji, Boxer, Doberman şi Pinscher pitic. Se poate utiliza şi o perie din păr natural pentru a finisa blana dreaptă şi lucioasă. Aceste unelte ajută şi la îndepărtarea părului mort la câinii din rasele cu blana scurtă şi dreaptă. În general sunt folosite de către cei care cresc şi prezintă câini în concursuri şi nu de cosmeticienii profesionişti sau de proprietarii de câini.
Pieptenele de purici face mai mult decât doar să prindă aceşti mici paraziţi în dinţii lui; este de asemenea folositor pentru îndepărtarea pufului la rasele cu blana dreaptă. Pug-ul, Ogarul, Whippetul şi Bulldogul pot toţi beneficia de acest tratament. Cosmeticienii numesc acest proces „cardarea blănii”, un termen pentru slriparea pufului.
Atunci când periaţi un câine mai bătrân fiţi blânzi. Câinii seniori ar putea să sufere de artroză la şold, picioare sau spate. În timpul şedinţei de periere, puneţi câinele să stea întins. Dacă are probleme cardiace, menţineţi temperatura uscătorului doar la nivel mediu. Câinii cu probleme cardiace se pot supraîncălzi foarte uşor.
Micile pete de smoală, vopsea sau ulei de motor prinse în blana câinelui pot fi înlăturate prin tunderea zonei respective. Pentru zone mai întinse, încercaţi să înlăturaţi substanţa cu unt de arahide sau ulei mineral sau vegetal. Frecaţi blana cu uleiul sau untul de arahide şi lăsaţi-o aşa câteva minute. Apoi periaţi sau pieptănaţi zona şi clăţiti. Dacă este necesar, repetaţi. Apoi spălaţi câinele.
Nu trebuie niciodată să folosiţi terebentină sau diluam pe câini.