arsurile-la-câini

Arsurile la câini

Arsurile pot fi provocate de căldură (foc, sobe, soare), substanţe chimice sau electricitate. Arsurile cauzate de căldură trebuie spălate cu apă rece sau trebuie să se aplice pe ele comprese reci folosind tifon sau cârpe curate.

Nu puneţi niciodată pe o arsură unt sau unguent şi nici gheaţă. Untul şi unguentele menţin căldura în interiorul leziunii, iar gheaţa poate afecta pielea. Dacă arsura este cauzată de acid de baterie sau de altă substanţă chimică, cum ar fi soluţie de curăţat vasul de toaletă, clătiţi zona cu apă rece. Purtaţi mănuşi pentru a evita să vă ardeţi şi dumneavoastră mâinile.

Muşcarea şi ronţăirea cablurilor electrice pot cauza arsuri la comisura buzelor sau pe limbă şi cerul gurii. Câinii care suferă un şoc electric pot prezenta convulsii sau pot să îşi piardă cunoştinţa. Respiraţia poate încetini, iar un şoc mai sever le poate face inima să înceteze să mai bată.

Nu atingeţi un câine care a fost electrocutat decât după ce aţi întrerupt sursa de curent. Nu trebuie să aplicaţi manevrele de resuscitare decât dacă inima a încetat să mai bată.

În oricare dintre aceste situaţii, trebuie să apelaţi imediat la asistenţa veterinară, în special dacă zone întinse de pe corpul animalului au fost arse sau dacă animalul a suferit un şoc electric puternic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *