Alimente pentru câini preparate în casă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Alimente sănătoase

  • Carne slabă şi fără piele, proaspătă sau gătită (pui sau curcan), carne de vită (tocată sau bucăţi), carne de miel, peşte alb (de exemplu cod) sau peşte gras (de exemplu, somon şi hering).
  • Legume proaspete tăiate mărunt sau tocate, de exemplu morcovi, broccoli, cartofi albi, cartofi dulci şi legume cu frunze verzi (varză, muştar verde, varză de Bruxelles, salată romană).
  • Cereale gătite, de exemplu orez, bulgur, ovăz, mămăligă, fulgi de ovăz şi paste făinoase.
  • Ouă proaspete, prăjite (în ulei de rapiţă), fierte tare sau ochiuri.
  • Iaurt integral, brânză tare în cantitate mică.
  • Fructe, de exemplu afine, mure, zmeură, căpşune, pepene, mere, pere şi banane
  • Mâncare sănătoasă pentru oameni, de exemplu tocană sau supă cu carne şi legume (nu supă de ceapă sau ceapă în supă), meatloaf, salată de ouă sau salată de ton.

Alimente de evitat 

  • Carne cu grăsime; cârnaţi, bacon sau hot dog; carne de porc crudă.
  • Cartofi prăjiţi, ceapă de orice tip, legume pane prăjite în ulei
  • Pâine albă, prăjituri, fursecuri şi alte produse de cofetărie.
  • Napolitane, clătite, alimente procesate.
  • Lapte, frişcă, îngheţată.
  • Struguri şi stafide.
  • Alimente tip junk food, preparate congelate, alimente tip fast food, ciocolată şi alte dulciuri.

Dietele preparate acasă

Unora le place să gătească pentru câinii lor şi consideră că acest tip de dietă compusă din carne, cereale integrale, legume şi fructe este superioară formulelor comerciale. Mâncarea de câini procesată reprezintă un lenomen încă nou şi cercetătorii din domeniul nutriţional nu înţeleg încă în loialitate diferenţele subtile care ar putea să existe între absorbţia nutrimentelor din mâncarea proaspătă şi absorbţia nutrimentelor scoase prin gătire din alimente şi apoi reintroduse.

De asemenea, unii oameni consideră că presiunea şi căldura ridicate folosite pentru a produce mâncarea de câini extrudată ar putea chiar altera structura proteinelor din carne. Din nou, oamenii de ştiinţă nu ştiu cu exactitate încă dacă astfel de alterări ale proteinelor au un efect advers asupra organismului, şi pentru că animalele hrănite cu diete comerciale rămân sănătoase în timpul testelor de hrănire, marea majoritate a oamenilor este sigură că o astfel de dietă este potrivită pentru menţinerea sănătăţii câinelui.

Pe lângă acestea, mulţi proprietari de câini nu au timpul, înclinaţia sau cunoştinţele să gătească pentru câinii lor. Altora le este frică că, dacă nu îşi vor hrăni câinii cu hrană comercială, aceştia vor ajunge să fie lipsiţi de anumite nutrimente cheie, scăzându-le în final calitatea vieţii.

Aceste temeri sunt într-adevăr bine întemeiate. Câinii hrăniţi cu hrană exclusiv cu carne vor suferi de pe urma dezechilibrelor nutriţionale, iar câinii hrăniţi doar cu mâncare pentru oameni ar putea de asemenea să aibă unele deficienţe de nutrimente şi vor suferi de problemele rezultate ca urmare a unei diete prea bogate în grăsimi, carbohidraţi sau alimente ultraprocesate.

Hrănirea cu o dietă preparată în casă necesită multă muncă şi dedicaţie deoarece este o dietă special alcătuită, nu doar hrănirea câinelui cu resturile de la masă.

Cu toate acestea, mulţi proprietari de câini care optează să nu folosească dietele comerciale şi sunt dispuşi şi capabili să înveţe cum să prepare şi să îşi hrănească animalele cu o dietă preparată în casă găsesc acest fapt ca fiind extrem de satisfăcător, la fel ca gătitul pentru familiile lor.

Faptul că un câine se bucură de o mâncare gătită în casă oferă un sentiment de împlinire, în special atunci când câinele se bucură de o mai bună sănătate când urmează această dietă. Dacă decideţi să preparaţi o  dietă proprie pentru câinele dumneavoastră, aflaţi tot ceea ce puteţi despre nevoile nutriţionale ale acestuia la fel de atent ca şi cum aţi cerceta orice alt aspect legat de viaţa şi bunăstarea sa.

Formula de bază pentru o  dietă casnică este 50% proteine din carne cum ar fi cea de vită, pui sau curcan; 25% cereale cum ar fi orezul sau făina de ovăz, şi 25% legume, mărunţite astfel încât câinele să le digere.

Această formulă poate fi valabilă pentru o mare varietate de mâncăruri. Marea majoritate a susţinătorilor dietelor de casă recomandă, de asemenea, folosirea de suplimente pentru anumite vitamine, minerale şi seminţele de in sau alte uleiuri bogate în acizi graşi Omega-3 pentru o blană şi o piele sănătoasă. Veterinarul sau cartea de referinţă pentru dieta preparată în casă vă poate oferi ajutor atunci când alegeţi ce suplimente să folosiţi şi în ce cantităţi.

Ingredientele unei diete preparate în casă vor fi familiare pentru toate persoanele care gătesc într-o anumită măsură pentru ei înşişi. O  dietă preparată acasă poate fi gătită cu uşurinţă, în special dacă ştiţi deja cum să gătiţi carnea, cerealele şi legumele pentru propria familie.

Consultaţi o carte de referinţă aprobată de medicul veterinar înainte de a vă decide asupra unui meniu şi plan nutriţional pentru câinele dumneavoastră, în special atunci când vine vorba de suplimentele nutritive care vor trebui să fie incluse în dieta tradiţională.

Un meniu mostră pentru o dietă făcută în casă este pentru un câine care cântăreşte 20 de kilograme cu un nivel de activitate moderat, ar putea arăta astfel (consultaţi-vă medicul veterinar pentru ca acesta să aprobe orice schimbare în dietă, deoarece unii câini nu se simt bine pe dietele casnice şi nevoile nutritive ale câinelui dumneavoastră s-ar putea să varieze):

Micul dejun:

Un ou fiert tare, mărunţit
O cana de terci de ovăz gătit
O linguriţă de praf de coajă de ou
O lingură de drojdie nutriţională

Cina:

O cană de carne de pui cubuleţe
O jumătate de cană de orez
O jumătate de cană de broccoli sau morcovi tăiaţi fin
O linguriţă de ulei din seminţe de in
Un vârf de vitamina C pisată

Ţineţi minte să supravegheaţi modul în care câinele răspunde la orice schimbări dietetice. Dacă se îngraşă mult sau suferă de o boală cronică, dieta ar trebui să fie adaptată şi ea. Fiecare câine este diferit şi nu toţi se vor simţi în regulă urmând o astfel de dietă. Unii s-ar putea să aibă probleme să se obişnuiască şi s-ar putea ca alţii să nu aprecieze mâncarea pe care o preparaţi şi ar putea să sufere (de obicei, cu caracter ocazional) deranjamente la stomac în timpul schimbării.

Schimbarea treptată a dietei poate ajuta la eliminarea apariţiei durerilor de stomac. Anunţaţi medicul veterinar că vă hrăniţi câinele cu mâncare preparată în casă. S-ar putea ca acesta să aibă unele sugestii care să vă ajute să stabiliţi o reţetă si mai bună pentru câinele dumneavoastră.

Hrănirea cu gândul la sănătate şi fericire

mancare-caine-sanatate-fericire

Hrănirea câinelui dumneavoastră nu ar trebui să fie un proces complicat, dar cunoaşterea nevoilor nutriţionale ale câinelui vă va ajuta să luaţi deciziile potrivite şi îl vor împiedica să mai sufere excese şi în special deficienţe.

Cu ajutorul organizaţiilor de reglementare cum ar fi AAFCO şi FDA, puteţi să alegeţi diete preparate comercial care întrunesc acele standarde. Folosind informaţiile de la medicii veterinari şi de la alţi profesionişti calificaţi care au dezvoltat diferite diete de casă care menţin câinii sănătoşi şi fericiţi, puteţi să vă decideţi să alcătuiţi propria dietă preparată în casă pentru câinele dumneavoastră.

O  dietă bine echilibrată, nutriţională ar trebui să aibă ca rezultat un câine energic, cu o blană lucioasă şi o piele suplă, fără probleme digestive. Dacă aceasta este descrierea câinelui dumneavoastră, atunci ştiţi să îl hrăniţi exact cu ce are nevoie.

Conform unui studiu din anul 2002 realizat de Unity Marketing, cheltuielile făcute pe mâncarea şi accesorile de animale au totalizat 18 miliarde de dolari în S.U.A.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *