Scopul și personalitatea câinilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Pentru a dezvolta o rasă, câinii din mai multe rase diferite, sau metișii, sunt aduși împreună având în vedere un scop. De exemplu, Câinele australian de cireada a fost dezvoltat în secolul al XIX-Iea pentru a servi la paza turmelor de vite în Australia. Au existat mai multe cerințe pe care această rasă trebuia să le îndeplinească pentru a-și face treaba cum trebuie.

Trebuia să fie destul de mic astfel încât să nu obosească repede, destul de agil să realizeze schimbări rapide de direcție pentru a evita copitele vitelor, și tenace și rezistent astfel încât să reziste toată ziua în soare și la drumuri de mulți kilometri.

Pentru a obține toate acestea, fermierii australieni au reprodus câini de mai multe feluri: Kelpie-ul australian pentru abilitățile lor de a mâna vitele în clima australiană, Collie pentru tenacitatea lor, Dalmațienii pentru loialitatea lor, Bulldogii pentru mușcătura lor, iar unii susțin că ar fi fost folosiți chiar și exemplare de Dingo pentru capacitatea lor de a lucra în liniște.

Câinii australieni de cireadă au fost la început ceea ce noi am numi acum metiși (rase amestecate). Registrul de reproducție a fost închis la începutul anilor 1900 și a fost alcătuită o descriere a rasei. Din acel moment, a existat o rasă de Câini australieni de cireadă și nu a mai fost acceptată nicio împerechere în afara rasei.

În acest fel a apărut un număr de noi câini de rasă pura, fiecare având caracteristici de la diferite rase pentru a le îmbunătăți capacitatea de muncă. Rareori se întâmplă ca o nouă rasă să fie dezvoltată doar pentru aspectul fizic; în general, aspectul pe care îl asociem cu o anumită rasă este un subprodus al capacităților de muncă pentru care au fost selecționați.

Astfel, Câinele australian de cireadă a dobândit de la Collie tenacitatea sa, dar în același timp și blana merle. Darwin a numit asta selecție artificială – în mare însemnând alterarea evoluției unei specii prin selecția specifică a unor gene (sau caracteristici care corespund anumitor gene).

Un lucru interesant este că un cercetător care a lucrat la înmulțirea vulpilor din captivitate, selectându-le după docilitate și blândețe, a întâlnit un efect secundar: după mai multe generații, vulpile au dobândit o blană pestriță, urechi atârnate, cozi mai încovoiate și fețe asemănătoare câinilor.

Cei mai populari câini ai sec. al XX-lea:

rin-tin-tin

  1. Fala, Scotish Terrierul președintelui Franklin D. Roosevelt.
  2. Togo, un Husky siberian care a fost câine conducător în cursa Nome Serum Run din 1925.
  3. Snoopy.
  4. Rin Tin Tin.
  5. Lassie.
  6. Scooby Doo.
  7. Balto, un metis de Husky, care a fost câine conducător în cursa Nome Serum Run din anul 1925.
  8. Eddie, câinele din serialul TV Frasier.
  9. Old Yeller.
  10. Gidget, Chihuahua Taco Bell.
muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *