cainii-si-media

Câinii și media

Deoarece câinii umanizează așa de bine oamenii, persoanele publice îi aleg adeseori ca însoțitori. Politicienii, de exemplu, sunt cunoscuți pentru modul în care folosesc în momentele potrivite câinele familiei pentru a se face mai plăcuți publicului larg.

În timpul scandalului cu Monica Lewinsky, președintele Bill Clinton a cumpărat un Labrador Retriever ciocolatiu pe care l-a numit Buddy, și care a fost ales special pentru rasa și culoarea sa, ca să îmbunătățească imaginea lui Clinton ca familist. Președintele Richard Nixon a concentrat folosirea câinelui familiei pentru îmbunătățirea imaginii în ceea ce a ajuns să fie cunoscut ca „discursul Checkers”.

După ce a fost acuzat că a acceptat cadouri politice ilegale, Nixon a apărut la televizor împreună cu Checkers, Cockerul Spaniel al familiei, spunând audienței americane că singurul cadou pe care l-a primit vreodată a fost Checkers. Nixon a spus că fetele sale îl iubeau pe Checkers și că nu avea de gând să îl returneze, chiar dacă acest lucru reprezenta o crimă. Prin acest discurs a câștigat inimile privitorilor și, probabil, atât scaunul de vicepreședinte cât și de președinte.

Richard Nixon şi Checkers, Cockerul lui spaniel – 2 iulie 1959.

Un alt președinte însă a fost stigmatizat atunci când a încercat să își ridice câinele, Him, din rasa Beagle, de urechi. Infama fotografie a președintelui Lyndon Johnson trăgându-l de urechi pe Him, în timp ce acesta se zbatea evident de durere, i-a afectat în mod permanent imaginea publică.

lyndon-johnson
Controversata fotografie a lui Lyndon Johnson „alături” de Him

Câinii au ajuns în media și în alte moduri. Starea proastă a unui câine sau a unor pui abia fătați a reușit întotdeauna să crească audiențele. De exemplu, salvarea unui câine abandonat pe un vas pescăresc japonez care se scufunda a ținut prima pagină timp de săptămâni, în vreme ce uciderea unui Bichon frise, în anul 2000, în timpul unui incident auto a electrizat activiștii pentru drepturile animalelor.

În momentele de criză, câinii sunt adeseori prezentați în media. De exemplu, eforturile de salvare a câinilor din timpul inundațiilor și dezastrelor naturale sunt deseori transmise în media. După incidentele din Oklahoma din anul 1996 și din S.U.A. în 11 septembrie 2001, câinii de căutare și salvare au fost prezentați în media din toată lumea.

Un alt domeniu în care câinii apar destul de mult este cel al publicității. Fie pentru a prezenta o companie sau o organizație într-o lumină mai sensibilă sau pentru a scoate în evidență cu umor un produs sau mesaj, ogari triști au cerut donații, au promovat orice, de la camioane la hârtie igienică și chiar au fost folosiți pentru a inspira patriotism în momente de război sau conflict.

Indiferent dacă mesajul este comercial sau patriotic, percepția câinilor ca fiind tipic americani i-a transformat în purtători de cuvânt populari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *