De la marii autori până la povestirile ușoare cu cățeluși, câinii apar deseori în literatură. S-ar putea ca genul în care câinii apar cel mai des să fie poveștile pentru copii, de la clasicele „Unde crește feriga roșie” și „Old Yeller” până la povestirile moderne cum ar fi „Câine bun”, „Carl” și „Clifford, marele câine roșu”.
Unul dintre cei mai faimoși câini din literatură este Charley din jurnalul de călătorie al lui John Steinbeck „Călătorii cu Charley: în căutarea Americii”. Cunoscutul autor a călătorit de-a lungul Americii într-o rulotă împreună cu pudelul său, documentându-se în această călătorie. Alte cărți clasice în care apar câini sunt „Chemarea sălbăticiei” și „Colț Alb”.
Aceste două romane scrise de Jack London prezintă câinele ca un animal nobil și un prieten loial, așa cum apare și în cărțile contemporanului acestuia, Zane Gray cum sunt „Călăreții înțeleptului Purpuriu” și „Omul pădurii”.
Apariția câinilor în literatură datează de acum câteva mii de ani. În Odiseea lui Homer, câinele lui Odisseus, Argos, este singurul membru care îl recunoaște pe acesta după absența de 19 ani. Literatura antică indiană și persană menționează câinii, iar mai mulți filozofi greci, printre care și Platon, discută rolul câinelui în societatea greacă.
De asemenea, câinii pot fi întâlniți și în literatura vikingilor și celților. Aesop, marele fabulist grec, a prezentat câinii în multe dintre fabulele sale, inclusiv în „Câinele și bucătarul” sau „Vulpea, cocoșul și câinele”.
Mai târziu, Chaucer a scris despre câini, iar Shakespeare a menționat câinii în mai multe opere ale sale. Una dintre piesele de teatru, „Cei doi gentlemeni din Verona” are chiar și un personaj canin, Crab. Câinii sunt prezenți și în poezia lui Walt Whitman, Rudyard Kipling și în epitaful pentru câinele Terranova al Lordului Byron, Boatswain.
Faimoasele versuri, inclusiv, „The poor dog, in life the firmest friend, The First to welcome, foremost to defend” ( Săracul câine, în viață cel mai bun prieten/ Primul ce te primește, dar mai întâi te apăra”) îi sunt deseori atribuite Lordului însuși, dar de fapt au fost scrise de bunul său prieten, John Cab Hobhouse. În „Peter Pan” copiii familiei Darling sunt supravegheați de un exemplar din rasa Terranova, care se numea Nana, pentru că familia era prea săracă pentru a-și permite să angajeze o bonă.
Cele mai bine vândute cărți cu și despre câini din toate timpurile conform Publisher’s Weekly:
- The Poky Little Puppy, Janette Sebring Lowrey, 1942.
- Where the Red Fern Grows, Wilson Rawls, 1973.
- The Incredible Journey, Sheila Burnford, 1984.
- Fox in Socks, Dr. Seuss, 1965.
- Go, Dog! P. D. Eastman, 1961.
- Stone Fox, John Reynolds Gardner, 1983.
- Sounder, William H. Armstrong, 1972.
- Just Me and My Puppy, Mercur Mayer, 1985.
- 101 Dalmatians, Dodie Smith, 1976.
- Cliftord the Big Red Dog, Norman Bridwell, 1985.
- Clitford the Small Red Puppy, Norman Bridwell, 1990.
- Shiloh, Phyllis Reynolds Naylor, 1992.
- Puppies Are Like That, Jan Pfloog, 1975.
- The Werewolf of Fever Swamp, R.L. Stine, 1993.
- The Barking Ghost, R.L. Stine, 1995.