Câinii în artă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

De la desenele rupestre din Africa de Nord și până la benzile desenate din ziarul de duminică, câinii au fost prezenți în artă încă de când oamenii au început să o creeze. Unele dintre primele desene care înfățișează câini îi prezintă pe aceștia ca însoțind vânătorii. Cel mai vechi desen al unui câine a fost descoperit în Persia, pe teritoriul Iranului de astăzi, și este datat de prin anul 7.000 î.Hr. El prezintă un câine ajutându-și stăpânul la vânătoare.

Englezii, care iubesc foarte mult câinii, sunt lideri atunci când vine vorba de câini în artă, prezentând în general scene de vânătoare și alte imagini ale câinilor de vânătoare. În special în perioada Evului Mediu, tapițerii care prezentau câinii regali alergând vânatul, erau foarte populare.

Un artist englez foarte cunoscut a fost Sir Edmund Landseer, care a pictat frecvent câini. El și-a pictat atât de des exemplarele sale din rasa Terranova, care aveau blana alb cu negru, încât numele său a devenit sinonim cu acești câini. Exemplarele de Terranova cu blana alb cu negru sunt cunoscute ca Terranova Landseer.

Câinii apar și în arta religioasă în aproape toate religiile cunoscute. Creștinii îi înfățișează ca însoțitori ai îngerilor, hindușii înfățișează unele dintre zeitățile lor sub formă de câini, ca fiind cărați de către câini, sau fiind protejați de aceștia; iar budiștii chinezi au două statuete ale câinilor Fo care păzesc majoritatea templelor. Deși câinii Fo erau la origini lei îmblânziți, multe dintre rasele asiatice pitice de câini, inclusiv Pechinezul, au ajuns să fie cunoscuți ca și Câini Fo.

În ultimii ani, fotografia a dominat prezența câinilor în artă. Cărțile foto cu câini variază de la atât de bine primită „Dog Dogs” de Elliot Erwitt, care prezintă peste 500 de fotografii ale unor câini din toată lumea, până la pozele făcute câinilor din rasa Weimaraner ce aparțin lui William Wegman.

dog-dogs-elliot-errwitt

Caricaturistul sportiv de la începutul secolului al XX-lea T.A. Dorgan a desenat un Dachshund pe o chiflă pentru a înfățișă un frankfurter, de aici și numele de „hot dog”. Această caracterizare s-ar putea să fi fost o aluzie la noțiunea populară că acești cărnați ce erau aduși în S.U.A. din Germania erau fabricați din carne de câine.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *