Socializarea şi dresajul câinelui

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Câinii care nu au fosl socializaţi şi dresaţi sunt mult mai predispuşi la probleme comportamentale – şi, în final, au şanse mai mari să ajungă în adăposturile de animale decât câinii care, pe tot parcursul vieţii lor, suni dresaţi constant.

Acest lucru ar putea să însemne că socializarea şi dresajul câinelui dumneavoastră reprezintă poate cel mai bun lucru pe care îl veţi face pentru el. Dacă aveţi un câine care se comportă cum trebuie atât în casă, cât şi afară, vă veţi dori să petreceţi mai mult timp cu el.

Veţi descoperi că timpul petrecut cu el este o plăcere şi nu o obligaţie, şi chiar şi prietenii dumneavoastră se vor bucura de compania lui. Ca şi celelalte lucruri pe care le oferim câinilor noştri – mâncare, adăpost, atenţie – socializarea şi dresajul sunt necesităţi şi nu bonusuri.

Perioada de pui
dresaj-perioada-de-pui

Înainte de a începe să vă învăţaţi puiul despre cum merg treburile în lume, este bine să înţelegeţi cum se dezvoltă puiul de câine. La fel ca şi copiii, câinii trec prin diferite stadii de dezvoltare. În timpul dezvoltării, copilul învaţă cum să interacţioneze cu alţi oameni, cum să îşi coordoneze corpul şi cum să îşi folosească mintea.

În timpul dezvoltării sale, câinele învaţă cum să fie independent de mama şi fraţii săi, să accepte oamenii ca membri ai haitei sale şi să asculte comenzile care i se dau. Socializarea şi dresajul ar trebui realizate în concordanţă cu dezvoltarea sa naturală – împingerea puiului în situaţii potenţial înspăimântătoare pentru el sau aşteptări prea ridicate pot avea unele repercusiuni neplăcute.

Nou-născut-2 luni

Cea mai importantă perioadă în dezvoltarea unui pui este cea petrecută alături de mama şi de fraţii şi surorilor sale. Pe parcursul primelor 20 de zile ale vieţii sale, câinele învaţă să îşi coordoneze muşchii şi să îşi recunoască familia.

Între 21 şi 35 de zile, el învaţă cum să se comporte în familia sa şi cum să accepte oamenii. La vârsta de cinci săptămâni, începe să se aventureze mai departe de mama şi fraţii săi şi devine puţin mai independent. În timpul petrecut alături de mama sa, câinele învaţă să se joace şi să interacţioneze cu alţi câini.

Învaţă, de asemenea, să îşi controleze muşcătura şi să împartă lucrurile cu fraţii săi. Dacă în această perioadă nu este expus contactului cu oamenii, el poate să sufere mai târziu de frică faţă de aceştia, care ar putea să îi inhibe abilitatea de a se integra corespunzător în societatea umană.

În cazul în care este izolat de alţi câini sau este luat prea devreme de lângă mama şi familia sa, ar putea să îşi dezvolte o frică faţă de câini care poate duce la agresiune faţă de aceştia.

Puii care sunt luaţi mai devreme de opt săptămâni de lângă mama lor ar trebui să fie socializaţi mai mult cu alţi câini prietenoşi pentru a ne asigura că învaţă cum să interacţioneze pozitiv cu alte animale. O socializare deficitară poate duce la o viaţă plină de anxietate şi agresiune faţă de alţi câini.

De la 2 la 3 luni

de-la-2-la-3-luni

În jurul vârstei de opt sau nouă săptămâni, marea majoritate a puilor ajunge în noua lor casă. Ei se adaptează cel mai bine la noul mediu la vârsta de nouă săptămâni.

Între 9 şi 12 săptămâni este un special important pentru un pui să fie expus la mai multe obiecte şi situaţii pentru a putea învăţa să le accepte ca parte integrantă a mediului lor înconjurător. La această vârstă, puii nu şi-au dezvoltat complet sistemul imunitar şi nu sunt protejaţi împotriva multor boli, astfel încât este important să îi ţineţi departe de câinii străini şi alţi pui în această perioadă.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să fie expus la multe distracţii si experienţe plăcute. Scoateţi-I la plimbare în parc, la cafeneaua preferată sau acasă la prietenii dumneavoastră. Nu îl lăsaţi să miroasă fecale, care pot conţine bacterii periculoase. În cazul în care cunoaşteţi câini adulţi prietenoşi şi calmi, care sunt la zi cu vaccinările, permileţi-i puiului să îi întâlnească pentru a putea exersa comportamentul adecvat.

Acasă, puii pot fi expuşi diferitelor lucruri fără a le pune sănătatea în pericol. Acestea includ alte animale din casă, copiii (includeţi şi alţi copii decât cei care trăiesc la dumneavoastră în casă), biciclete, aspiratoare (oprite, astfel încât să nu îi sperie) si alte obiecte asemănătoare.

Puii pot fi acum deprinşi cu cuşca de transport şi pot începe să fie învăţaţi să îşi facă nevoile afară. Marea majoritate a puilor învaţă uşor să se obişnuiască cu cuşca de transport şi se simt confortabil în spaţiul cald şi întunecat pe care aceasta îl oferă.

Unii pui învaţă repede să-şi facă nevoile afară, dar alţii au nevoie de câteva luni pentru a putea să fie lăsaţi cu încredere singuri în casă. Puteţi începe să îi învăţaţi şi câteva comenzi de bază, cum ar fi „şezi” cu recompensă sau să vă privească atunci când îi cereţi. Există chiar clase pentru pui unde îi puteţi înscrie, deşi marea majoritate sunt pentru puii care au cel puţin vârsta de trei luni.

Puii sunt în mod natural curioşi şi dornici să exploreze împrejurimile. Vor să îşi testeze dinţii pe materiale noi, să miroasă şi să guste substanţe noi. Din nefericire, lumea umană este plină de pericole pentru puii curioşi, iar un comportament neadecvat cum ar fi ronţăitul papucilor sau mâncatul şerveţelelor, poate deveni un obicei neplăcut.

Aşa că puii trebuie ţinuţi tot timpul într-un loc sigur, cum ar fi o cuşcă. Unele persoane ţin puii cu o lesă prinsă de cureaua proprie.

De la 3 la 6 luni

La vârsta de 12 săptămâni, puii ar trebui să frecventeze grădiniţa de căţei. Cursurile de dresaj oferă puilor o oportunitate de a socializa cu alţi câini şi cu persoane noi, şi de a se bucura de mediul înconjurător. Marea majoritate a şcolilor de dresaj pentru pui solicită dovada vaccinărilor pentru a menţine siguranţa celorlalţi câini.

Atunci când puii ajung la vârsta de 17 săptămâni, ei sunt destul de mari pentru a se putea aventura afară la plimbări mai lungi prin cartier. Ar trebui să fie încontinuu expuşi la cât mai multe medii şi situaţii posibil. Parcurile, plajele şi zonele locale de cumpărături sunt locuri potrivite pentru plimbări. Din motive de sănătate, cel mai bine este să evitaţi zonele în care alţi câini îşi fac în mod frecvent nevoile până când căţelul ajunge la vârsta de şase luni.

Unii dresori denumesc perioada dintre trei şi şase luni „perioada de imprimare a fricii”. În această perioadă, puii iau decizii importante în legătură cu ce este şi ce nu este sigur în mediul înconjurător.

Este vital să îl expuneţi în continuare la lucruri şi situaţii noi care sunt sigure pentru că aceasta este perioada în care un pui poate căpăta foarte uşor teama, care îl va urmări de-a lungul vieţii sale. Acest lucru este în special important atunci când vine vorba de expunerea la întâlniri cu copiii şi cu alţi câini.

Dacă nu aveţi copii, faceţi un efort pentru a găsi un părinte care va permite puiului să socializeze cu copilul său. Pentru a vă asigura că puiul dumneavoastră va rămâne cu o impresie pozitivă în urma acestei întâlniri, socializarea ar trebui realizată cu un copil bine manierat, cu vârsta peste cinci ani, care este obişnuit cu câinii. Fiţi siguri că înţelege cum să fie blând cu căţeii înainte de a face prezentările. Continuaţi să îi faceţi cunoştinţă cu câini adulţi prietenoşi şi cu alţi pui.

Căţeluşii în vârstă de trei până la şase luni pot începe să înveţe comenzi importante cum ar fi „şezi”,  „stai”, „culcat”, „vino”, „pune-o jos” şi „las-o”. Deşi până în acest moment ar fi trebuit deja să fi fost obişnuiţi cu câteva comenzi de baza, ei sunt acum suficient de mari pentru a înţelege şi reţine lecţiile. Au încă suficientă energie şi curiozitate, aşa că acesta nu este un moment să vă lăsaţi garda jos.

De la 6 la 12 luni
6-12-luni

La vârsta de şase luni, un pui poate să meargă oriunde. Luaţi-l în excursii sau în drumeţii. Luaţi-l la petrecerile în aer liber sau la meciul de fotbal al copilului dumneavoastră. Duceţi-l la o herghelie de cai care permite accesul câinilor, astfel încât să se poată uita la cai (ţineţi-l în lesă pentru a avea controlul complet). Luaţi-l la târguri în aer liber şi exersaţi mersul la pas. Permiteţi altor oameni să îl mângâie astfel încât să aibă şansa să cunoască cât mai mulţi străini.

La această vârstă, puii sunt încă foarte energici, şi acum sunt şi aproape complet dezvoltaţi, având dentiţia şi puterea adulţilor. La această vârstă, comportamentul drăguţ de pui devine enervant şi chiar periculos.

Săritul şi ciupitul pot avea urmări serioase atunci când câinele este un „adolescent” de 40 kilograme. Puţin surprinzător, aceasta este perioada în care mulţi câini activi, nedresaţi, ajung în adăposturile de animale.

Este vital să continuaţi cu dresajul în această perioadă. Câteodată, puii pot deveni încăpăţânaţi şi, în mod convenabil, uită dresajul atunci când ajung la aceasta vârstă. Menţinerea lecţiilor zilnice de dresaj ajută la contracararea acestui comportament. Puteţi să vă înscrieţi câinele la cursuri puţin mai avansate de dresaj unde comenzile de bază vor fi întărite şi vor fi adăugate pe lângă acestea comenzi noi, cum ar fi „călcâi” şi „şezi îndelungat”.

Puiul dumneavoastră s-ar putea să aibă nevoie de o intensificare a exerciţiilor şi a stimulilor externi, dar ţineţi minte că el încă este în creştere. Săriturile, alergalul pe suprafeţe alunecoase şi alte activităţi energice ar trebui să nu fie încurajate până când puiul nu mai este în creştere. Cu toate acestea, pentru că şi-a primit vaccinurile şi nu mai este supus aceluiaşi risc faţă de bolile infecţioase, el poate fi acum dus în parcuri şi alte locuri primitoare pentru câini unde mai mult ca sigur că va avea parte de suficiente momente de joacă şi interacţiune cu alţi câini.

Realizate în mod corespunzător în primul său an de viaţă, socializarea şi dresajul unui pui produc un câine adult căruia nu îi este frică de situaţii noi, se află în mai puţin pericol pentru că este sub controlul direct al vocii dumneavoastră şi este bine primit de prieteni şi străini. Acest pui este la începutul unei vieţi sănătoase şi fericite ca adult.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *