Auzul câinilor este mult mai dezvoltat decât al nostru, mulţi câini devenind speriaţi de zgomote puternice bruşte. Tunetele sau artificiile îi vor speria pe unii câini şi îi vor face să tremure, să schelălăie şi chiar să încerce să evadeze.
Dacă puteţi să prevedeţi zgomotele care sperie câinii, s-ar putea să reuşiţi să preveniţi o astfel de reacţie din partea lui punând muzică sau dând televizorul destul de tare în fundal. Unii câini se simt cel mai bine atunci când stau confortabil în subsol în timpul focurilor de artificii sau a furtunilor cu tunete şi fulgere.
Dacă vă aflaţi lângă câine în acele momente, rămâneţi veseli şi comportaţi-vă ca şi cum v-ar plăcea respectivul zgomot. Nu trebuie să încercaţi să îl alinaţi sau să îl liniştiţi: „E în regulă, e în regulă!” deoarece pentru el asta pare că şi dumneavoastră sunteţi îngrijoraţi şi nu va putea crede că totul este în regulă.
Unii câini pot fi treptat obişnuiţi cu zgomotele care îi sperie folosind înregistrări audio cu tunete sau artificii care să ruleze în fundal în timp ce câinele mănâncă sau are parte de un masaj relaxant. Începeţi cu volumul foarte jos, crcscându-l treptat pe măsură ce câinele tolerează sunetele fără a prezenta niciun semn de stres. Dacă acest tip de program de desensibilizare este grăbit, însă, poate adânci temerile câinelui.
În cazurile extreme de sensibilitate faţă de zgomote, medicul veterinar vă poate prescrie mcdicaţie calmantă care să fie administrată în momentele stresante sau care să fie folosită împreună cu programul de desensibilizare.