Problemele câinilor legate de alimentaţie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Consumul hranei este un hobby favorit al multora dintre câini şi este, de asemenea, şi o necesitate pentru supravieţuire. Pe lângă paza hranei, mai există câteva comportamente legate de aceasta care pot să scape de sub control.

Câteva au legătură cu starea de sănătate, în timp ce altele sunt cauzate de factori sociali. Acordaţi atenţie schimbărilor fizice şi emoţionale ale modului în care se hrăneşte câinele dumneavoastră şi corectaţi-le înainte să devină extreme.

Canidele din sălbăticie înfulecă atunci când mâncarea este din plin şi „postesc” când rezervele de hrană sunt puţine. Câinii noştri de companie par a reţine acest instinct de înfulecare a hranei, dar mâncarea este mereu disponibilă aşa că nu există perioade de post.

Mâncatul în plus duce în general la supraponderalitate care este o problemă de sănătate, astfel încât dacă acesta este şi cazul câinelui dumneavoastră şi începe să pună pe el nişte kilograme în plus, luaţi atitudine şi limitaţi-i aportul de hrană.

Mulţi câini înghit hrana fără măcar să o mestece, iar unii o consumă atât de repede încât tind să se sufoce. De asemenea, mâncatul prea rapid poate duce la volvulus gastric. Iată câteva modalităţi prin care să mai încetiniţi un câine foarte rapid când vine vorba de mâncat:

Înmuiaţi hrana uscată: înainte de a o oferi câinelui, înmuiaţi hrana uscată într-o cantitate egală de apă sau supă până când aceasta absoarbe tot lichidul care poate. Este mult mai puţin probabil să se înece cu mâncarea înmuiată, chiar dacă el continuă să o înghită fără a mesteca.

Folosiţi o piatră: puneţi în mijlocul castronului o piatră mare, fină, rotunjită, astfel că în loc să aibă loc pentru tot botul, câinele să fie nevoit să mănânce cu înghiţituri mai mici.

Împărţiţi mesele: împărţiţi raţia zilnică a câinelui în mese mai frecvente, astfel încât să nu fie niciodată înfometat atunci când vine ora mesei.

Folosiţi jucării puzzle: puneţi aproximativ jumătate din masa câinelui în mai multe jucării puzzle, astfel încât el să fie nevoit să muncească pentru mâncarea sa şi să nu se poată hrăni decât cu câte una o dată.

Îngheţaţi mâncarea: umpleţi câteva jucării de cauciuc speciale, cu hrană înmuiată şi apoi îngheţaţi-le înainte de a le oferi câinelui.

Marea majoritate a câinilor sănătoşi sunt mâncători entuziaşti, aşa că atunci când un câine refuză să mănânce, trebuie să suspectaţi că ceva este în neregulă. În loc să încercaţi să ÎI tentaţi să mănânce prin adăugarea de sos în mâncarea sa, înlăturaţi mâncarea nedorită şi permiteţi-i să sară peste respectiva masă.

Este foarte probabil ca până la următoare masă să îi revină apetitul. Dacă refuză mese succesive şi prezintă semne de disconfort, atunci trebuie să faceţi o vizită medicului veterinar.

În cazul în care câinele dumneavoastră este sănătos, dar în mod regulat strâmbă din nas la masă dacă nu îi oferiţi sosuri sau garnituri, atunci mai mult ca sigur că dumneavoastră l-aţi învăţat acest lucru. Mâncătorii pretenţioşi sunt creaţi, nu se nasc aşa.

Dacă vă place să gătiţi pentru câinele dumneavoastră şi nu vă deranjează mofturile sale, atunci asiguraţi-vă că orice adaos la meniul sau este sănătos şi echilibrat. Mulţi oameni gătesc pentru câinii lor sau îi hrănesc cu mâncare crudă şi câinii se bucură de o sănătate foarte bună.

În cazul în care preferaţi ca el să accepte o masă simplă, atunci cumpăraţi hrană de calitate. Permiteţi-i câinelui 20 de minute să îşi mănânce mâncarea, apoi înlăturaţi ce a rămas până la următoare masă. Atunci când i se face foame şi îşi dă seama că nu există decât un singur fel de mâncare, el va renunţa la mofturi şi se va bucura de orice mâncare i se oferă.

Atunci când câinele pare sănătos, energic şi fericit, dar sare în mod frecvent peste mese, s-ar putea să-şi fi găsit o sursă alternativă de mâncare. Dacă li se oferă oportunitatea, câinii vor mânca din coşuri de gunoi, lăzi cu îngrăşământ sau castroanele altor animale. Câteodată, oamenii hrănesc câinii vecinilor, chiar şi pe cei care sunt pe lanţ sau închişi, fără a cere permisiunea.

mancatul-din-gunoi
Mâncatul din gunoi este nu doar enervant, dar si un potenţial pericol. Oase de pui, cioburi de sticlă şi mâncare alterată reprezintă toate pericole care îl aşteaptă pe câine în coşurile de gunoi.

Gunoiul şi resturile sunt tentante, dar şi periculoase pentru un câine. Mâncărurile alterate şi bucăţile de grăsime pot provoca probleme serioase. Cioburile de sticlă şi lamele de bărbierit aruncate pot să îi taie la nas, limbă sau labe. Ghemurile de păr din pieptene pot cauza blocaje intestinale fatale dacă sunt consumate.

Firele de aţă dentară pot să perforeze intestinele unui câine. Pentru a reduce mirosurile şi a face gunoiul mai puţin tentant, clătiţi cutiile de mâncare înainte de a le arunca. Protejaţi-vă câinele de apetitul şi curiozitatea sa naturală prin împiedicarea accesului său la gunoi.

Marea majoritate a containerelor de gunoi din bucătării sunt fie bine acoperite, fie închise într-un dulap sub chiuvetă, dar gunoiul din baie este deseori ţinut neacoperit. Pentru a face acest gunoi neatractiv pentru câine, ţineţi într-o solniţă puţin piper cayenne la îndemână şi presăraţi puţin deasupra fiecărui obiect pe care îl aruncaţi.

Prima dată când puiul de câine va ajunge cu botul în coşul de gunoi va descoperi o surpriză neplăcută. O astfel de experienţă s-ar putea să fie suficientă, dar în cazul în care decide să mai încerce, continuaţi acest procedeu cel puţin trei luni.

Câinii sunt în egală măsură atât animale de pradă, cât şi animale care se hrănesc cu hoituri. Un câine plictisit va începe să caute lucruri de făcut – de preferabil ceva ce implică hrană. Un câine poate să miroasă mâncarea lăsată pe blatul de la bucătărie şi pe mese, şi mulţi o vor apuca dacă pot ajunge la ea. Acest obicei debutează, de obicei, atunci când câinele este încă pui şi ajunge să fie suficient de mare pentru a se ridică pe picioarele din spate şi a apuca mâncarea cu labele din faţă.

Unii câini îşi dau chiar seama cum să se folosească de un scaun sau de o bancă aflate în preajmă. Câinii se hrănesc în sălbăticie cu hoituri, aşa că orice mâncare lăsată nepăzită este considerată o captură corectă în societatea canină.

După una sau două experienţe reuşite cu furatul mâncării de pe blatul din bucătărie, câinele începe să îşi facă din asta un obicei. Dacă aţi observat lipsa misterioasă a mâncării în ultima vreme, s-ar putea să aveţi în casă un astfel de câine. Acest obicei nu este doar foarte enervant, dar este periculos sau chiar fatal pentru că multe alimente obişnuite în bucătăriile oamenilor, inclusiv ciocolata, ceapa şi stafidele, pot să provoace serioase probleme de sănătate pentru câini.

Acest tip de comportament este în general mult mai uşor de prevenit decât de corectat, aşa că nu permiteţi să aibă loc. Având grijă în bucătărie, câinele nu are şansa să dezvolte un astfel de obicei.

Dacă deja a descoperit că poate găsi mâncare gratuită şi uşor de obţinui în bucătărie, atunci va fi nevoie ca dumneavoastră să vă schimbaţi pentru o vreme obiceiurile din bucătărie. Nu lăsaţi pe masa şi blatul de bucătărie mâncare nepăzită şi nu permiteţi accesul câinelui în bucătărie atunci când nu sunteţi şi dumneavoastră cu el pentru a-l supraveghea.

Câinii se pricep destul de bine să rezolve puzzle-uri şi să treacă peste obstacole pentru a obţine hrana. Puteţi să folosiţi hrana ca recompensă pentru dresaj şi să aveţi câteva şedinţe de dresaj pe parcursul zilei. El va învăţa că de la dumneavoastră poate să primească mâncare bună dacă execută comenzile şi trucurile. Aceasta este o bună modalitate de a oferi câinelui un exerciţiu mintal şi o şansă de a obţine gustări.

De asemenea, s-ar putea să fie de ajutor să hrăniţi mai frecvent un astfel de câine care fură, astfel încât foamea să nu declanşeze o căutare pentru mâncare. Dacă un câine este subponderal, oferiţi-i o masă în plus pe zi. În cazul în care are o greutate sănătoasă, oferiţi-i aceeaşi cantitate de hrană, dar împărţiţi-o în mai multe mese.

O parte din raţia zilnică a câinelui poate fi introdusă în jucării distribuitoare de hrană, astfel încât să necesite un efort din partea câinelui să o obţină şi, în acelaşi timp, satisface şi înclinaţia lui naturală de a căuta metode pentru a găsi hrana. Deşi unii dresori îi sfătuiesc pe stăpâni să pună capcane pe blatul din bucătărie, astfel încât câinele să înveţe că nu are ce căuta acolo, această modalitate nu are întotdeauna un rezultat favorabil.

În cazul în care capcana nu este suficient de înfricoşătoare, poate pur şi simplu să se adauge la excitaţia provocării, dar şi capcanele de o intensitate prea mare pot chiar răni câinii.

Este normal ca un câine să îşi arate interesul pentru îngurgitarea unor obiecte care nu sunt digerabile. Ei caută anumite tipuri de iarbă, mănâncă doar câteva fire şi uneori vomită acea iarbă, dar alteori nu o vomită. Consumul de mici cantităţi de iarbă nu constituie o problemă. Dar câinele s-ar putea să se simtă rău în cazul în care mănâncă prea multă.

Din variate motive, cum ar fi foamea, curiozitatea, plictiseala, deficienţe de nutriţie sau probleme digestive, câinii mănâncă uneori pământ, pietre, păr, hârtii sau lemn. Înghiţirea unor materiale cum ar fi pietrele sau ghemotoacele de păr poate cauza blocaje intestinale care îi pun viaţa în pericol. Dacă observaţi un astfel de comportament la câinele dumneavoastră, duecţi-l la medicul veterinar pentru a-l examina.

Una dintre cele mai frecvent întâlnite nemulţumiri din partea proprietarilor este atunci când câinele cerşeşte. Învăţarea câinelui să nu facă acest lucru este destul de uşoară: pur şi simplu, evitaţi înrădăcinarea acestui obicei încă de la început. Unul dintre motivele pentru care cerşitul devine un obicei este acela că proprietarii îşi învaţă câinii să îl facă recompensându-i.

Bineînţeles că ei consideră că este un comportament normal. Dacă de fiecare dată când un câine primeşte mâncare atunci când cerşeşte, obiceiul devine şi mai dificil de dezvăţat. Un câine care cerşeşte o va face cu fiecare ocazie pe care o va avea; el nu înţelege diferenţa dintre cerşit doar de la dumneavoastră si cerşit în prezenţa musafirilor.

Pentru a evita acest comportament, nu îi oferiţi niciodată mâncarea pe care o consumaţi în acel moment sau mâncare din farfuria dumneavoastră. Chiar şi dacă îi veţi oferi resturi din mâncarea dumneavoastră, aşteptaţi câteva minute după ce s-a încheiat masa până când să i Ie oferiţi, şi puneţi-i-Ie în castron fără a vă vedea. Astfel, el nu va asocia mâncarea pe care o primeşte cu mâncarea din farfuria dumneavoastră. Fiţi consecvenţi.

Nu îi oferiţi niciodată mâncare atunci când cerşeşte şi stabiliţi o limită a gustărilor pe care i le oferiţi. După ce îi oferiţi un biscuit sau doi spuneţi „Gata” sau o altă comandă, şi sub nicio formă nu îi mai oferiţi o altă gustare.

cersitul-mancarii
Cerşitul poate fi iritant, dar din fericire este uşor de evitat. Pur şi simplu, nu vă hrăniţi niciodată câinele din farfuria dumneavoastră.

Este dificil să controlaţi acţiunile altor oameni, lucru care poate face descurajarea acestui tip de comportament un lucru dificil. Multor musafiri Ie place să dea câinilor mâncare fără a cere permisiunea gazdelor. Cereţi politicos musafirilor să nu-l hrănească.

Atunci când plănuiţi o petrecere, puteţi chiar să puneţi un semn in jurul gâtului câinelui pentru a avertiza musafirii de această regulă. Nu trebuie să fiţi reţinuţi în a vă impune regulile. Mulţi oameni s-ar putea să nu vă ia în serios, astfel încât trebuie să fiţi categorici.

Unii câini preferi sâ mănânce din taviţele cu nisip ale pisicilor datorită fecalelor acestora, care sunt bogate în proteine. Cu toate acestea, mare parte din acele proteine nu sunt bune pentru câini şi nisipul pentru pisici, care este realizat pentru a forma conglomerate, poate provoca blocaje intestinale, ce ar putea sa necesite intervenţie chirurgicală.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *