Probleme de comportament legate de nevoile fiziologice ale câinilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Unii câini sunt mai uşor de învăţat să îşi facă nevoile afară. Dezvoltarea fizică şi sănătatea generală joacă un rol, dar lipsa managementului şi a comunicării dintre dumneavoastră şi câine provoacă cele mai multe probleme legale de comportamentul de eliminare. Uneori, puii îşi dau seama că ar trebui să îşi face nevoile afară, dar nu ştiu cum să ceară acest lucru.

Puteţi rezolva foarte uşor această problemă prin agăţarea unui clopoţel de clanţa de la uşa de la intrare. De fiecare dată când puiul vrea să iasă afară pentru a-şi rezolva „problemele”, sunaţi din clopoţel înainte să deschideţi uşa.

Puii asociază atât de repede legătura dintre sunatul din clopoţel şi deschiderea uşii încât nu trebuie cu adevărat să fie învăţaţi să facă asta. În câteva zile până în maxim o săptămână veţi auzi sunetul clopoţelului, iar atunci când vă duceţi la uşă (grăbiţi-vă!) vă veţi găsi micuţul pui lângă uşă aşteptând să fie dus afară.

Mulţi pui şi chiar şi unii adulţi se ghemuiesc şi urinează atunci când îi salută pe oamenii pe care îi privesc ca având un rang mai mare. Acesta este un gest de supunere normal în lumea canină, intenţionat pentru a face pe plac exemplarelor dominante. Un câine cu rang mai mare apreciază acest lucru ca fiind un semn de respect, dar unii oameni îl găsesc iritant şi ar prefera saluturi mai „uscate”.

Până ajung la maturitate, puii se dezobişnuiesc de acest tip de saluturi, deşi există şi cazuri în care nu se întâmplă aşa. Pentru a schimba acest comportament este esenţial să nu certaţi câinele sau să vă arătaţi neplăcerea. Dacă îl mustraţi sau vă arătaţi nemulţumirea, câinele va încerca şi mai mult acest comportament pentru a vă fi pe plac. El se va ghemui şi mai mult şi se va târî în timp ce urinează, sau se va rostogoli pe spate urinând pe propriul abdomen.

Este cel mai bine să salutaţi un câine cu această problemă undeva afară, unde nu trebuie să daţi cu mopul pentru a şterge urina. Continuaţi să mergeţi în timp ce îl salutaţi, astfel încât să nu aibă ocazia să se ghemuiască şi să urineze. Aplecarea peste câine pentru a-l mângâia va determina de multe ori manifestarea comportamentului problematic pentru că aplecarea peste cap şi umeri este o postură dominantă.

Nu mângâiaţi câinele până când entuziasmul său mai scade în intensitate. Atunci când îl salutaţi în sfârşit, aplceaţi-vă într-o parte sau ghemuiţi-vă lângă el, astfel încât să nu vă mai aplecaţi peste el.

Marcarea teritoriului este o altă formă de eliminare care se poate transforma într-o problemă. Marcarea înseamnă urinarea cu scopul de a lăsa un mesaj. Câinii marchează teritoriul pentru a comunica frica sau caracterul prietenos, pentru a flirta, a-şi expune rangul, a pretinde resurse, a însemna cărări, şi pentru a-şi lăsa cartea de vizită astfel încât alţi câini să ştie. Marcarea este o parte importantă din viaţa socială canină. Nu se referă la golirea vezicii urinare, ci la comunicare.

Câinii care marchează mult, în special aceia care o fac la un nivel înalt, au o atitudine dominantă şi un rang ridicat. În general, masculii necastraţi marchează mai mult decât cei castraţi. Castrarea unui mascul care marchează in mod nepotrivit nu va împiedica manifestarea comportamentului, dar în general îl reduce în mod substanţial.

Castraţi sau nu, câinii masculi pot urina mai sus decât femelele şi tind să marcheze mai multe obiecte, ceea ce înseamnă că un mascul care marchează cauzează mai multe probleme – în special, atunci când acest comportament este manifestat în interior.

probleme-de-comportament-legate-de-nevoile-fiziologice-ale-câinilor-1

Cele mai „populare” ţinte din casă atunci când vine vorba de marcatul teritoriului sunt reprezentate de picioarele meselor, tocul uşilor şi părţile laterale sau anterioare ale canapelelor şi fotoliilor. De obicei, un câine îşi reînnoieşte marcajele zilnic, câteodată chiar mai des.

Pentru a descuraja acest comportament, curăţaţi cu rigurozitate locurile pe care le marchează câinele folosind o soluţie specială pentru eliminarea petelor şi mirosului de urină. Un câine va putea mirosi chiar şi o urmă spălată, aşa că nu îi permiteţi accesul nesupravegheat în zona respectivă.

Pedepsirea unui câine imediat după ce a marcat rareori il va face să înceteze. Într-o anumită măsură ajută dacă il prindeţi in mijlocul acţiunii, îl opriţi şi îl duceţi imediat afară, dar este mai bine să preveniţi oportunităţile manifestării acestui comportament înainte ca acesta să devină un obicei.

În cazul în care acest obicei este de lungă durată, s-ar putea să fie nevoie de trei sau patru luni de management şi antrenament pentru ca un câine să renunţe la marcatul interiorului casei. În acest timp, câinele trebuie să nu fie niciodată singur în zonele pe care le-a marcat anterior. El trebuie să petreacă timp în acele zone, dar doar sub supraveghere, astfel încât să înveţe să fie acolo fără a-şi marca teritoriul.

Pentru a preveni un astfel de comportament, duceţi-vă câinele afară să urineze cel puţin o dată la fiecare două ore. Acest lucru îi va oferi destule oportunităţi să îşi manifeste normal acest comportament şi, în acelaşi timp, îi va menţine vezica pe cât de goală posibil. Atunci când nu puteţi să vă monitorizaţi câinele îndeaproape, ţineţi-l în cuşcă. Dar trebuie să ţineţi minte că pentru o sănătate bună, un câine ţinut în cuşcă trebuie să aibă posibilitatea ca la câteva ore să poată urina şi să poată face mişcare.

probleme-de-comportament-legate-de-nevoile-fiziologice-ale-câinilor-2

Afară, câinii marchează copaci, stâlpi, hidranţi şi alte obiecte verticale. Dacă marchează obiecte nepotrivite cum ar fi mobila de grădină sau locul de joacă al copiilor, puteţi să îl învăţaţi să marcheze locuri mai potrivite. Pur şi simplu folosind un şerveţel de hârtie, luaţi nişte urină dintr-un loc marcat de câinele dumneavoastră şi ştergeţi-l pe locuri din grădină care nu reprezintă o problemă să fie marcate.

Duceţi-vă câinele în plimbare prin grădină, folosind lesa, oprindu-vă la locurile pe care le-aţi ales ca fiind de marcat. Atunci când câinele prinde mirosul sau, în mod natural, va dori să marcheze locul încurajaţi-l să facă acest lucru prin laude. Duceţi-vă câinele zilnic la aceste locuri pentru a-şi reînnoi marcajul şi a-i fixa obiceiul de a se duce acolo. Curând se va duce singur la acele locuri.

Câinii urinează pentru a-şi goli vezica urinară şi pentru a-şi marca teritoriul. Masculii ridică un picior, astfel încât să îşi depoziteze mirosul la nivelul nasului. Unele femele s-ar putea să ridice şi ele piciorul atunci când urinează, iar altele ridică chiar ambele picioare pentru a urina pe un obiect vertical.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *