Metode de dresaj

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Există multe şi variate metode de dresaj şi este important le cunoaşteţi înainte de a începe să vă dresaţi câinele. Unele sunt foarte populare, în timp ce altele au devenit controversate sau greu acceptate. În general, sunt cunoscute trei metode: dresajul cu motivare pozitivă, dresajul bazat pe corecţie şi dresajul cu clickerul.

Cea mai folosită şi larg acceptată metodă de dresaj în momentul de faţă este cea bazată pe motivarea pozitivă. Această metodă pune accentul pe laude şi recompense, şi descurajează pedepsele sau corecţiile. Recompensele pot varia de la gustări la încurajări verbale pozitive sau mângâieri şi jocuri.

Marea majoritate a dresorilor moderni foloseşte o combinaţie de încurajări pozitive şi corecţii minore, cum ar fi o tragere bruscă de lesă sau corecţie vocală. În timp ce alţii folosesc în exclusivitate metode pozitive.

Principiile încurajărilor pozitive sunt relativ simple. Prin cererea din partea câinelui de a face ceea ce doriţi să facă şi apoi recompensându-l când execută corect, îl învăţaţi să vă asculte. Gustările şi laudele sunt recompense foarte bune din punctul de vedere al câinelui.

În timp, un câine care este dresat cu motivare pozitivă şi corecţii uşoare învaţă exact ceea ce este nevoie să facă şi apoi corecţiile devin foarte rare, dacă nu chiar inexistente. Rezultatul este un câine fericit, care se bucură să înveţe şi care prinde repede.

Marea majoritate a dresorilor moderni recomandă ca oamenii să caute ajutorul unui profesionist care foloseşte în principal motivaţia pozitivă pentru a dresa câinii. Acest lucru este în special adevărat atunci când căutaţi un curs de grădiniţă pentru pui deoarece modul în care va fi dresat câinele în această etapă îi va afecta atitudinea în legătură cu dresajul pentru tot restul vieţii sale.

Acum douăzeci de ani, norma era reprezentata de metoda tradiţională de dresaj prin corecţie. Cu toate acestea, în zilele noastre se găsesc rar dresori care să se folosească exclusiv de această metodă în care câinii sunt pur şi simplu pedepsiţi pentru lucrurile pe care le fac greşit şi niciodată recompensaţi pentru lucrurile pe care le fac bine.

În acest tip de dresaj, lipsa corecţiei reprezintă recompensa. Corecţiile sunt: tragerea bruscă de lesă, scuturat violent, lovituri, şocuri electrice şi corecţii verbale negative.

Marea majoritate a dresorilor sunt acum de părere că această metodă este mult mai puţin eficientă decât alte metode, mai pozitive, pentru că animalele învaţă mai uşor atunci când sunt recompensate pentru comportamentele potrivite decât când sunt doar pedepsite pentru greşelile pe care le fac.

Atunci când un câine este corectat doar pentru comportamentul greşit, el este forţat să încerce un număr de alte comportamente pentru a-l afla pe cel care îl satisface pe dresor, aşa că dresajul necesită mai mult timp. Pe lângă acestea, mulţi dresori suni de părere că animalele care primesc dresaj pozitiv se bucură de munca lor şi prezintă un entuziasm care nu este întâlnit în cazul câinilor dresaţi exclusiv prin corectare negativă.

dresaj-clicker
Dresajul cu clicker devine din ce în ce mai popular ca metodă pozitivă de dresaj comportamental.

Dresajul bazat pe corecţii nu mai este recomandai de către experţii în comportamentul canin.

Dresajul cu clicker este o metodă de dresaj pozitiv recomandată de mulţi dintre specialişti. Pentru a da instrucţiuni precise câinelui, se foloseşte un clicker. Clickerul este un mic dispozitiv acţionat cu mâna, care scoate un sunet. Este folosit pentru a spune câinelui că a făcut ceva corect chiar în momentul în care a făcut acel lucru, recompensându-l astfel instant.

Această metodă de dresaj a fost dezvoltată în anii 1950 de renumita dresoare Karen Pryor pentru a învăţa delfinii să execute trucuri. Este acum folosită frecvent în activităţi canine cum ar fi concursurile de agilitate şi dresaj.

Ideea din spatele dresajului cu clicker este aceea că recompensele normale au întotdeauna un moment de întârziere – spunând „Bravo” sau oferindu-i recompensa înseamnă că animalul este recompensat la câteva secunde după ce a îndeplinit comanda. El s-ar putea deja să părăsească poziţia de şezi până când dumneavoastră aţi terminat să îl recompensaţi.

Datorită acestui timp pierdut, s-ar putea să fie dificil pentru câine să înţeleagă exact ce a făcut pentru a fi recompensat: faptul că a făcut „şezi”, că a stat acolo sau că s-a ridicat din şezi. Un click este un marker instantaneu care nu lasă loc de interpretare.

De asemenea, clickerul este folosit pentru a modela comportamentul câinelui, oferindu-i feedback pozitiv pentru a învăţa o nouă comandă câte un pas o dată. De exemplu, un câine este învăţat să dea lăbuţa prin folosirea clickerului oricând se întâmplă să îşi ridice laba. Odată ce câinele oferă în mod normal laba, este introdusă comanda vocală. Câinele este apoi recompensat cu un click de fiecare dată când ridică laba la comanda „dă lăbuţa”.

Înainte de a introduce în dresajul câinelui clickerul, exersaţi folosirea acestuia fără ca animalul să fie de faţă până învăţaţi să-l mânuiţi cum trebuie. Prin apăsarea şi eliberarea mecanismului clickerului puteţi produce un sunet pe două tonuri. Puneţi câinele într-o altă cameră în timp ce exersaţi astfel încât să se poată obişnui cu sunetul de la distanţă.

Pentru a vă dresa câinele folosind această metodă, trebuie mai întâi să îl învăţaţi să asocieze sunetul produs de clicker cu ceva bun. Începeţi cu câteva bucăţele delicioase de recompensă ţinute într-o mână la spate şi cu clickerul în cealaltă.

Puneţi clickerul la spate şi la fiecare acţionare a acestuia oferiţi-i câinelui o bucăţică de mâncare. Faceţi acest lucru cam de 40 de ori consecutiv pentru a obişnui câinele să asocieze sunetul cu recompensa. Veţi şti că aţi reuşit în momentul în care atunci, când acţionaţi clickerul, câinele începe să caute recompensa. Câinele s-ar putea să relaţioneze clickerul cu recompensa imediat sau s-ar putea să fie nevoie de 20-25 de repetiţii. Chiar dacă începe să pară că a prins ideea, continuaţi până când aţi făcut acest lucru de 40 de ori pentru a fi siguri că a înţeles.

Sunteţi acum pregătiţi să începeţi să dresaţi câinele cu ajutorul clickerului. Învăţaţi-l să execute comenzile de bază prin modelarea comportamentului său. Acţionaţi clickerul de fiecare dată când îl prindeţi că este în şezi sau în culcat şi oferiţi-i o recompensă.

După ce începe să asocieze poziţia de şezi cu clickul, începeţi să adăugaţi şi comanda verbală de „şezi” şi apoi clicul. O altă metodă de a învăţa această comandă este cea tradiţională, prin ademenirea câinelui în poziţia de şezi şi apoi prin acţionarea clickerului.

Cu ajutorul clickerului puteţi deveni creativi, învăţându-vă câinele o multitudine de comenzi, dacă doriţi să faceţi asta. Veţi descoperi că este mult mai uşor să îl învăţaţi trucuri atunci când puteţi să comunicaţi câinelui exact ce comportament doriţi de la el. Unii proprietari descoperă că este destul de complicat să jongleze cu clickerul, recompensele şi câinele.

Folosiţi pentru propriul avantaj câteva echipamente pentru a vă fi mai uşor. Marea majoritate a clickerelor au un mic orificiu prin care poate fi trecut un şnur, astfel încât să poată fi ţinute la gât sau la încheietura mâinii. Astlfel, veţi avea mâinile libere atunci când nu folosiţi clickerul. De asemenea, vă poate fi de folos o pungă pentru recompense. Aceasta este un mic săculeţ care poate fi ataşat la curea şi poate fi închis cu un şnur.

Există, de asemenea, săculeţe cu buzunare adiţionale în care să vă ţineţi întregul echipament de dresaj cu clickerul.

Cât de inteligenţi sunt câinii?

Un studiu din anul 2002, realizat de Harvard University, sugerează că aceste animale au întrecut cimpanzeii la unele teste de abilitaţi cognitive. Un test evalua abilitatea animalelor de a „citi” semnale din partea oamenilor care indicau localizarea hranei. Câinii au întrecut clar cimpanzeii crescuţi în captivitate atunci rând a fost vorba de înţelegerea semnalelor oamenilor participanţi la acest test.

Conform studiului „State of the American Pet” realizat de Purina în anul 2000, 97% dintre proprietarii chestionaţi au afirmat câ animalele lor se comportă foarte bine şi mai puţin de unul din cinci câini au urmat cursuri de dresaj. Cele mai frecvent întâlnite trei probleme de comportament sunt mârâitul, sâritul pe oameni şi cerşitul hranei.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *