Importanţa acestui lucru nu poate fi exagerată. Puiul trebuie să înveţe să-şi facă nevoile afară imediat ce vine sa trăiască cu dumneavoastră. Dacă nu se întâmplă aşa, va ajunge să aibă obiceiuri proaste cu care vă va fi greu să vă obişnuiţi în viitor.
Există două trucuri importante care vă vor ajuta în acest sens: obişnuirea câinelui cu cuşca şi eliminarea la comandă. Prin folosirea unei cuşti, puteţi să profitaţi de instinctul de cuibărire al câinelui, care este puternic chiar şi la cei mai mici pui; acesta îi împiedică pe câini să îşi facă nevoile în locul în care trebuie să şi doarmă.
Folosiţi o comandă cum ar fi „fă pipi” de fiecare dată când câinele este afară şi îşi face nevoile. El va învăţa repede să o asocieze cu acţiunea. Acest lucru îl va deprinde să facă afară atunci când îi spuneţi dumneavoastră, şi nu în casă atunci când apare necesitatea. Este, de asemenea, de folos atunci când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile sau dacă vă grăbiţi.
La fel cum este cazul cu orice altă parte a dresajului câinelui, totul depinde de prevenirea formării obiceiurilor proaste. Cea mai rapidă modalitate de a învăţa un câine unde să îşi facă nevoile este să evitaţi înrădăcinarea obiceiului de a face în casă. Atunci când puiul este înăuntru, ţineţi-l în cuşca sa sau aproape de dumneavoastră ca să puteţi să îl supravegheaţi în permanenţă. Puteţi chiar să ataşaţi lesa lui de cureaua dumneavoastră.
Duccţi-l afară cât mai frecvent posibil. Dacă puiul este tânăr (8-12 săptămâni), va avea nevoie să iasă afară o dată la două ore. La această vârstă ar trebui să poată trece peste noapte fără a fi nevoie să meargă să îşi facă nevoile, aşa că nu trebuie să vă puneţi alarma să sune la fiecare două ore. Cu toate acestea, dacă se plânge, duceţi-l afară şi încurajaţi-l să îşi facă nevoile. Odată ce puiul mai creşte, nu va trebui să îl scoateţi la fel de frecvent, deşi cu cât o faceţi mai des, cu atât mai repede va învăţa când şi unde trebuie să îşi facă nevoile.
Atunci când duceţi un pui afară, fiţi siguri că îşi face nevoile înainte să începeţi să vă jucaţi cu el. La început, ţineţi-l în lesă şi duceţi-l în acelaşi loc al curţii de fiecare dată. Atunci când începe să elimine, daţi comanda pe care aţi stabilit-o. După ce daţi comanda şi el execută, lăudaţi-l uşor. Fiţi atenţi să nu îl distrageţi pentru că doriţi să îşi termine ceea ce face.
Este important în aceste momente să fiţi răbdători. Unor puilor le ia un timp mai îndelungat să se obişnuiască cu asta, în timp ce pentru alţii ideea este destul de clară şi uşor de reţinut.
Dacă puiul are un „accident” în casă, nu trebuie să reacţionaţi foarte tare. Vechile tehnici de lovire a câinelui cu un ziar şi punerea cu botul în locul în care a făcut nu sunt doar inumane, ci şi ineficiente. În loc de asta, nu trebuie să reacţionaţi dacă aţi observat ce a făcut Ia mai mult de patru secunde după.

Dacă îl prindeţi în timp ce face. spuneţi tare „Ah! Ah!” sau „Whoops!!” pentru a-l întrerupe, luaţi-i zgarda şi duceţi-l imediat afară la locul în care ar trebui să facă. Dacă nu o puteţi găsi imediat, nu vă mai opriţi să luaţi lesa, pur şi simplu luaţi-l pe sus de zgardă. Acţiunile rapide, decisive, sunt extrem de importante. El va continua să îşi facă nevoile odată ce ajungeţi afară, aşa că lăudaţi-l cu entuziasm.
Dacă în mod repetat găsiţi mizerie în casă sau în zona în care câinele este izolat (inclusiv în cuşcă), trebuie să vă daţi seama ce nu merge bine în acest proces de dresaj. S-ar putea sa fie nevoie să îl scoateţi mai des afară sau s-ar putea să fie nevoie să îl izolaţi într-o zonă sau o cuşcă mai mică. În cazul în care cuşca este prea mare, puiul ar putea să se îndepărteze suficient de mizerie încât să nu îl deranjeze să facă acolo.
Poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni să vă învăţaţi puiul să îşi facă nevoile. Timpul necesar depinde mult de fiecare câine. Dacă munciţi mult timp departe de casă şi câinele este învăţat să facă pe ziare, acest lucru va dura chiar mai mult. Luaţi în considerare şi varianta angajării unei persoane (pet-sitter) care să vină cel puţin o dată pe zi pentru a exersa dresajul.
Ţineţi minte că deşi câinele ar putea să fie de încredere la dumneavoastră în casă, el s-ar putea să nu fie la fel de bine manierat în casa altcuiva. Dacă vă duceţi, totuşi, în vizită, asiguraţi-vă că şi-a făcut nevoile înainte de a intra în casa gazdei, şi chiar şi aşa, supravegheaţi-l tot timpul.
Dacă puiul are o scăpare în casă, este vital să curăţaţi toate urmele de fecale şi urină foarte bine. Altfel, puiul va presupune că aceea este o zonă în care are voie să facă şi va continua să elimine în acelaşi loc. Pentru a putea curăţa bine un loc, după ce ştergeţi mizeria, curăţaţi intens cu un produs care înlătură mirosul.
Aceste produse folosesc enzime pentru a neutraliza petele de urină şi fecale, şi pot fi găsite la magazinele cu accesorii pentru animale. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj. Odată ce aţi curăţat zona, nu permiteţi accesul câinelui acolo – dacă este o zonă principală, acoperiţi locul cu un coş de rufe întors cu gura în jos sau cu ceva asemănător.
Dacă, în ciuda eforturilor dumneavoastră, mirosul continuă să predomine, este foarte probabil că nu aţi şters totul. La magazinele pentru animale puteţi găsi becuri speciale negre care vă vor permite să găsiţi petele pe care le-aţi neglijat.
Atunci când un câine scutură viguros ce are în gură, el manifestă un comportament din vremurile în care vâna şi omora animale mici pentru hrană. Cel mai frecvent, acest comportament este manifestat de rasele de câini de tipul Terrierului, care erau crescute pentru a omorî într-un timp cât mai scurt un numâr căt mai mare de rozătoare.