dumneavoastră-sunteţi-şeful

Dumneavoastră sunteţi şeful

Primul lucru pe care trebuie să îl înveţe câinele este acela că dumneavoastră sunteţi şeful. Acest dresaj trebuie să înceapă imediat ce puiul de câine intră în casă. Toţi câinii au nevoie de un lider, şi este important să vă remarcaţi dumneavoastră ca fiind acesta. Dacă animalul vă recunoaşte autoritatea, va fi mai ascultător, mai sigur şi mai uşor de controlat. Puteţi să comunicaţi câinelui că dumneavoastră sunteţi liderul în mai multe moduri.

A fi lider înseamnă a fi primul. Învăţaţi-vă puiul să aştepte să intraţi dumneavoastră pe uşă înainte de a intra el într-o cameră. Puteţi să îl învăţaţi acest lucru ţinându-I de lesă şi intrând dumneavoastră primul, cu el imediat după dumneavoastră. Dacă se grăbeşte să o ia în faţă, ţineţi-l de lesă şi aduceţi-l înapoi. Puneţi-l în şezi, treceţi prin uşă şi apoi invitaţi-l să vă urmeze. Recompensaţi-l atunci când vă ascultă.

În orice activitate canină, atenţia la dumneavoastră este una dintre primele lecţii pe care trebuie să le înveţe. Pentru a învăţa comenzile şi trucurile, puiul dumneavoastră trebuie să ştie mai întâi să asculte şi să se concentreze asupra dumneavoastră atunci când i se cere acest lucru.

Învăţaţi-l că a menţine contactul vizual cu dumneavoastră este de dorit, cerându-i să vă privească şi apoi oferindu-i o recompensă atunci când se uită la faţa dumneavoastră sau direct în ochii dumneavoastră.

Repetaţi exerciţiul până când el se uită automat la ochii dumneavoastră şi nu la oamenii din jur sau la recompensa pe care o ţineţi la spate, atunci când interacţionaţi.

Puiul vă va privi ca un lider dacă sunteţi unul dintre cei care stabilesc momentele în care el se joacă şi mănâncă. Stabiliţi momente de joacă pentru puiul dumneavoastră şi fiţi dumneavoastră cel care le iniţiază. Hrăniţi-vă puiul zilnic chiar dumneavoastră, şi folosiţi recompense pentru dresaj pentru a-l ajuta să vă privească pe dumneavoastră ca sursa sa de hrană. Nu vă alergaţi puiul şi nici nu încercaţi să vă jucaţi de-a trasul pentru a-i lua jucăriile.

În schimb, învăţaţi-l să vă dea mingea sau alte jucării la comandă spunându-i „lasă” sau folosind o altă comandă verbală. Atunci când vă jucaţi de-a trasul sau aport, din când în când cereţi-i puiului să vă dea jucăria şi apoi oferiţi-o înapoi; el va învăţa repede că acea comandă continuă distracţia. Întotdeauna terminaţi şedinţa de joacă cu jucăria în mâna dumneavoastră şi nu în gura câinelui.

Ca lider, va trebui încă de la început să stabiliţi dreptul asupra controlului hranei. În sălbăticie, este normal pentru un câine să îşi protejeze mâncarea de alţi câini şi animale, dar este inacceptabil să facă acest lucru în casă. Posesivitatea asupra hranei poate fi periculoasă şi problematică din partea unui câine. Poate duce la muşcături serioase şi un sens general al controlului pentru câine în casă, în loc de situaţia inversă care este normală.

Puteţi face mai multe lucruri pentru a stabili controlul asupra hranei. Întotdeauna cereţi-i puiului să şadă şi lăsaţi castronul cu mâncare jos înainte de a-i permite să mănânce. Ar trebui să îl învăţaţi comenzile de bază „şezi” şi „lasă” imediat ce îl aduceţi acasă, chiar dacă le folosiţi doar pentru timpul mesei.

Mai târziu, puteţi incorpora aceste comenzi în restul regimului de dresaj. Comanda „lasă” este diferită de comanda „stai” prin faptul că împiedicaţi câinele să se mişte spre un obiect şi să îl ia. Cerându-i să lase mâncarea sau o jucărie întăreşte ideea că dumneavoastră sunteţi cei care luaţi deciziile in legătură cu ce mănâncă sau cu ce se joacă şi îl ajutaţi să fie în siguranţă. Puilor nu ar trebui niciodată să li se permită să mănânce resturi de pe jos fără a i le da dumneavoastră.

Determinaţi-vă puiul să îşi câştige mâncarea prin hrănirea bucată cu bucată, cerându-i să facă o comandă sau un truc pentru fiecare. Dacă puiul este posesiv, puteţi face acest lucru la fiecare masă, dar este bine să faceţi asta de câteva ori pe săptămână pentru oricare pui. Puteţi, de asemenea, întrerupe masa unui pui pentru a-i oferi o gustare extraspecială sau pentru a-l hrăni din mână cu câteva bucăţi; el va învăţa că mâinile umane în castronul cu mâncare înseamnă un lucru bun. Faceţi acest lucru cel puţin o dată la fiecare câteva mese în primele şase luni în casa dumneavoastră.

Menţineţi dresajul pe tot parcursul vieţii hrănindu-l din când în când din mână sau punându-i o gustare în castron de câteva ori pe săptămână.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *