Dresajul puilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Mare parte din dresajul pe care îl va primi puiul dumneavoastră va avea loc acasă. Acest lucru este adevărat chiar dacă veţi decide să continuaţi şi la cursurile pentru adulţi sau orice alte activităţi care implică dresajul. Toţi profesorii buni dau teme pentru acasă, iar instructorii de dresaj nu fac excepţie.

Unele persoane consideră că puii sunt prea mici pentru a fi dresaţi, dar acest lucru nu este nici pe departe adevărat. Perioada de pui este cea mai potrivită pentru dresajul câinelui. Natura le-a făcut astfel creierul încât să poată asimila cât mai mult posibil pentru a fi pregătiţi pentru lume ca adulţi. Dresajul puilor poate începe imediat ce au împlinit opt săptămâni.

Puteţi începe să învăţaţi puii mici anumite reguli ale casei şi câteva comenzi de ascultare de bază.

Principiile de dresaj

Punctele importante de ţinut minte atunci când vă dresaţi puiul de câine sunt întărirea dresajului (atât pozitivă, cât şi negativă), consistenţa. exerciţiul şi prevenirea.

Folosiţi întotdeauna metode pozitive de întărire a dresajului şi folosiţi-le frecvent. Acest lucru înseamnă că oricând câinele face ceva bun, recompensaţi-l fie cu mâncare, fie cu laude, sau chiar cu amândouă. Va învăţa repede că dacă va face ceea ce îi cereţi, va primi ceva bun în schimb.

Nu trebuie să vă fie frică să folosiţi corecţiile verbale atunci când este nevoie. Cuvântul „NU” este vital pentru comportamentul corect al câinelui atunci când este pui. Dacă face ceva ce nu ar trebui să facă, nu trebuie să vă fie frică să îi spuneţi „nu ronţăi” sau „nu muşca”. Adăugarea cuvântului „NU” la comportamentul pe care îl manifestă câinele demonstrează ceea ce vreţi să îi transmiteţi.

Fiţi severi pentru a face o impresie, dar fiţi întotdeauna siguri că vă controlaţi emoţiile. Supărarea nu ar trebui să fie niciodată un factor atunci când vă dresaţi câinele. Corectaţi-l verbal de fiecare dată când are loc o acţiune. Corectarea după un timp de la momentul respectiv nu va avea niciun efect.

Atunci când vine vorba de dresaj, consistenţa este un factor important. Oamenii uită deseori acest lucru şi nu pot înţelege de ce câinele nu învaţă. Trebuie să ştiţi în mintea dumneavoastră regulile, şi apoi să le aplicaţi de fiecare dată când este cazul. Dacă vă lăsaţi câinele să scape necorcetat atunci când nu vă răspunde la comenzi, foarte curând veţi vedea că nu vă mai ascultă deloc. Şi nu trebuie să repetaţi o comandă. Învăţaţi-vă câinele că el trebuie să vină, să şadă sau să stea încă de prima dată când îi daţi comanda.

Exersaţi întotdeauna şi nu trebuie să încetaţi acest lucru. Nu trebuie să presupuneţi că odată ce câinele a învăţat comenzile de bază, el nu le va uita niciodată. Exersaţi şi reîntăriţi comenzile pe tot parcursul vieţii câinelui. În acest fel, atunci când veţi avea nevoie să execute o comandă pe loc, el Ie va avea proaspete în memorie.

Cea mai bună metoda ca animalul dumneavoastră să nu execute un anumit comportament pe care nu îl doriţi este să preveniţi acest lucru. Dacă unui câine îi este permis să îşi facă nevoile în casă, atunci el învaţă că acest lucru este în regulă. La fel, dacă îi este permis să ronţăie sau să ciupească, va fi foarte dificil să îl faceţi să înceteze odată ce a mai crescut.

Obişnuirea cu cuşca

Învăţarea câinelui cu cuşca reprezintă atât un avantaj pentru momentul în care îl veţi învăţa să îşi facă nevoile afară, cât şi o bună modalitate de a-i oferi puiului un loc cald şi sigur pentru el.

Acest lucru reprezintă unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru câinele dumneavoastră. Unii oameni sunt împotriva acestui lucru pentru că sunt de părere că este ca şi cum ai ţine câinele într-o închisoare.

Însă, dacă este folosită corect, o cuşcă reprezintă o modalitate foarte morală de a mânui un câine. Obişnuirea cu cuşca funcţionează deoarece câinii au un puternic instinct de vizuină şi le place să doarmă în locuri înghesuite şi retrase. Cuşca servea drept un loc ferit pentru câine în care poate să se retragă atunci când se simte stresat sau speriat. Oferă câinelui securitate şi un pat permanent pe care îl puteţi lua oriunde cu dumneavoastră.

Câinii care călătoresc în cuşti sunt mai în siguranţă decât ceilalţi. Iar ca lucrurile să fie şi mai bune, obişnuirea câinelui cu cuşca reprezintă un instrument nepreţuit pentru învăţarea câinelui să îşi facă nevoile afară.

Cel mai bun moment să faceţi acest lucru este atunci când câinele este încă pui. La această vârstă, puii sunt mult mai deschişi la a învăţa lucruri şi apreciază siguranţa pe care le-o oferă o cuşcă. Atunci când arătaţi căţelului pentru prima oară cuşca, este important să îl convingeţi că aceasta este cel mai grozav loc în care se poate afla. Puteţi să faceţi asta cu ajutorul mâncării şi al jucăriilor.

În primul rând, trebuie să cumpăraţi o cuşcă pentru câinele dumneavoastră. Acestea sunt în general de două tipuri: cuşti de avion din plastic şi cuşti din plasă de sârmă. Tipul de cuşcă pe care îl alegeţi depinde în totalitate de dumneavoastră, deşi cuştile din plastic par a oferi un mai mare sentiment de siguranţă având pereţii din plastic solid. Un alt avantaj al cuştilor de plastic este acela că pot fi folosite la transportul cu avionul. În timp ce cuştile din plasă de sârmă nu pot fi folosite la acest lucru.

Oricare ar fi alegerea pe care o faceţi, este de dorit ca această cuşcă să fie suficient de mare pentru ca puiul de câine să poată sta în picioare şi să se poată întoarce în ea confortabil, dar nu suficient de marc încât să se poată retrage departe de orice mizerie pe care ar putea să o facă. (Acest lucru este în special important dacă aveţi de gând să folosiţi cuşca atunci când îl învăţaţi să nu facă în casă).

În general, puii evită să îşi facă nevoile într-un loc de care ştiu că nu se vor putea îndepărta. Puiul creşte repede, iar asta înseamnă că: fie cumpăraţi acum o cuşcă pentru pui şi apoi una când atinge talia de adult (sau ajunge aproape de aceasta), fie cumpăraţi o cuşcă de adulţi cu pereţi despărţitori care pot fi ajustaţi pe măsură ca câinele creşte.

Trebuie să decideţi şi unde veţi ţine cuşca. Cel mai bine este ca aceasta să fie în dormitor pentru că, astfel, câinele va putea avea parte şi de acest timp petrecut alături de dumneavoastră şi îi oferă un sentiment mai intens de apartenenţă. Dacă decideţi să nu ţineţi cuşca în dormitor, puneţi-o într-o zonă din casă care nu este nici prea caldă, dar nici prea rece, şi prin care nu se circulă foarte intens pentru că altfel câinele nu se va putea odihni cum trebuie.

În acelaşi timp, cuşca nu ar trebui izolată într-un subsol sau într-o altă zonă extrem de retrasă; câinii doresc să poată auzi şi mirosi oamenii care trăiesc în jurul lor.

Pentru a obişnui căţeluşul cu cuşca, hrăniţi-l în ea, lăsând uşa deschisă. Începeţi prin a pune castronul de mâncare înăuntru, chiar lângă intrare şi apoi împingeţi-l din ce în ce mai înăuntru pe parcursul a câteva zile, pe măsură ce câinele se obişnuieşte din ce în ce mai mult cu cuşca. Oricând aveţi oportunitatea, puteţi arunca în cuşcă o jucărie sau o gustare. Asta va încuraja puiul să intre în cuşcă şi îl va ajuta să o asocieze cu un lucru plăcut.

De fiecare  dată  când puiul intră în cuşcă, daţi-i o comandă vocală, sub forma unui cuvânt sau unei fraze pe care doriţi să o folosiţi ca să îi spuneţi să intre în cuşcă. El va ajunge să o asocieze cu intratul în cuşcă şi va învăţa să se ducă la cuşcă atunci când îi daţi comanda. Acesta este un instrument foarte folositor atunci când puiul este obraznic, când încurcă treburile prin casă sau când este tmpul de somn. Această comandă poate fi orice, de la tradiţionalul „cuşca”, până la „du-te la culcare”.

Odată ce puiul s-a obişnuit să intre în cuşcă şi să petreacă timp acolo cu uşa deschisă, puteţi să o închideţi. Încercaţi acest lucru prima oară când puiul mănâncă. El probabil nu va observa decât când va termina de mâncat. Dacă începe să dea cu laba în uşa cuştii şi plânge dorind să iasă, spuneti-i „linişte” şi aşteptaţi până când se linişteşte şi tace din gură înainte de a-i da drumul.

În cazul în care îl lăsaţi să iasă din cuşcă atunci când se plânge şi dă cu laba, va învăţa că acestea funcţionează pentru a obţine ce vrea şi îl vor împiedica să se simtă confortabil în cuşcă. Deschizând uşa cuştii când se plânge va reprezenta un acord tacit că aceasta este înspăimântătoare.

Continuaţi să faceţi acest lucru la fiecare masă până când puiul învaţă că dacă termină de mâncat şi aşteaptă în linişte, va fi lăsat să iasă din cuşcă. Odată ce a devenii confortabil, puteţi să începeţi să măriţi timpul pe care câinele îl petrece în cuşcă.

Într-un final, începeţi să îi cereţi să intre în cuşcă şi când nu trebuie să mănânce. Puneţi un biscuit pentru câini sau o altă gustare în cuşcă şi daţi-i comanda pentru cuşcă. Dacă se simte confortabil cu cuşca, el nu va ezita să intre şi se va bucura de gustarea primită, chiar dacă uşa este închisă. Întotdeauna trebuie să existe în cuşcă o jucărie sau două pentru a-l ţine ocupat. Oferiţi-i atât o jucărie tare, cât şi una pufoasă pentru a putea alege în funcţie de starea în care se află. Orice jucărie pe care o lăsaţi în cuşcă ar trebui să fie rezistentă şi sigură.

Jucăriile pufoase nu ar trebui să aibă găuri, rupturi sau piuitori, ar trebui să fie etichetate ca fiind sigure pentru copiii de peste trei ani şi ar trebui să poată fi spălate în maşina de spălat. Unele umpluturi de jucării nu sunt sănătoase dacă sunt ingerate; pentru folosirea în cuşcă, o jucărie din lână de oaie care nu are nicio umplutură este foarte bună. O altă opţiune bună sunt jucăriile din frânghie. Nu lăsaţi niciodată în cuşcă urechi de porc, copite sau alte lucruri asemănătoare.

Deşi cuşca este un obiect foarte folositor, aceasta nu trebuie să fie suprafolosită. Nu vă lăsaţi puiul în cuşcă pentru mai mult de patru ore, decât noaptea când dormiţi. Dacă trebuie să vă izolaţi câinele într-un loc pentru mai mult de patru ore, ţineţi-l în siguranţă în bucătărie sau într-o altă zonă din casă unde va avea mai mult loc să se mişte.

Dacă nu aveţi o cameră separată, în care câinele să fie în siguranţă, folosiţi porţi de siguranţă pentru a-l izola acolo. Ţineţi cuşca în această zonă izolată astfel încât puiul să aibă un loc liniştit în care să se retragă. În cealaltă parte a camerei aţi putea să-i puneţi nişte ziare ca loc în care să îşi Iaca nevoile.

În cazul în care lucraţi, încercaţi să veniţi acasă la ora prânzului pentru a-i oferi câinelui un scurt timp de joacă. Luaţi în considerare angajarea unei persoane care să scoată câinele la plimbare sau rugaţi un vecin să vină să verifice starea câinelui o dată sau de două ori pe zi.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *