Dresajul profesionist

Cu toate că unii stăpâni preferă să îşi dreseze câinii acasă ei înşişi sau cu un dresor privat, cea mai bună modalitate pentru dresajul marii majorităţi a câinilor este reprezentată decursurile de dresaj.

Prin începerea dresajului câinelui într-o clasă, puteţi să primiţi ajutorul unui instructor. Aveţi, de asemenea, beneficiul de a lucra împreună cu câinele dumneavoastră într-un mediu unele există distracţii, iar câinele are ocazia să şi socializeze cu alţi câini.

Într-o clasă, câinele dumneavoastră va învăţa comenzile ca parte a unui grup. Va primi probabil şi câteva instrucţiuni individuale dacă el (sau dumneavoastră) are probleme cu o anumită comandă, ilar acest lucru va fi limitat în luneţie de numărul de instructori prezenţi şi numărul de participanţi. Din acest motiv, este cel mai bine să alegeţi o clasă cu maxim 10 „elevi” pentru un instructor. Marea majoritate a instructorilor îşi fac puţin timp pentru a discuta cu fiecare proprietar în parte timp de câteva minute înainte şi după curs.

Deşi vă duceţi împreună cu câinele dumneavoastră la ore, tot va trebui să continuaţi dresajul şi pe cont propriu. Cu toate că aceste cursuri durează de obicei aproximativ o oră, o dată pe săptămână, va trebui ca în fiecare zi să faceţi între 15 şi 30 de minute de „teme” pentru a întări comenzile şi abilităţile pe care le-aţi învăţat în acea săptămână. Timpul acesta ar trebui împărţit în mai multe şedinţe de cinci sau zece minute dispersate într-o zi.

Un pui se va descurca cel mai bine cu trei şedinţe de câte cinci minute. Un bun instructor oferă cursanţilor un manual pe care să îl aibă ca ghid.

Dacă plănuiţi să urmaţi doar un singur curs împreună cu câinele dumneavoastră, atunci acesta ar trebui să fie grădiniţa pentru pui. Aici, câinii învaţă bazele a ceea ce trebuie să cunoască pentru a deveni buni cetăţeni. Ei interacţioncază cu alţi pui şi cu alţi oameni, învaţă comenzile de bază cum ar fi „Şezi” şi „Culcat” şi învaţă cum să se concentreze asupra dumneavoastră în ciuda tuturor distracţiilor dintr-o sală cu atâţia potenţiali parteneri de joacă. Mai important decât atât, învăţaţi cum să vă educaţi câinele. Un bun instructor vă va învaţă ce aveţi nevoie pentru a putea integra puiul de câine în căminul dumneavoastră.

Veţi avea, de asemenea, şansa să puneţi întrebări în legătură cu orice probleme de comportament pe care le-ar putea manifesta câinele dumneavoastră şi să decideţi dacă puiul are nevoie în continuare de dresaj după încheierea cursului de grădiniţă. Este, de asemenea, o excelentă experienţă pentru întărirea legăturii dintre dumneavoastră şi puiul dumneavoastră, şi mai mult ca sigur o amintire pe care o veţi preţui.

Rareori, instructorii din cursurile de grup au timp să se concentreze suficient asupra unei probleme individuale. În cazul în care aveţi o anumită problemă mai deosebită cu câinele dumneavoastră, soluţia cea mai bună ar fi şedinţele particulare. Agresivitatea este o problemă frecvent întâlnită care îi face pe proprietari să caute ajutorul unui dresor privat.

Oamenii cu câini de nestăpânit găsesc ajutor în urma acestor şedinţe particulare.

Atunci când orele private de dresaj sunt pe placul dumneavoastră, puteţi angaja un dresor să vină la dumneavoastră acasă şi să vă înveţe cum să vă mânuiţi câinele. Ţineţi minte că această opţiune este mult mai scumpă decât a merge la un curs de grup, dar este probabil cea mai bună atunci când vine vorba de rezolvarea unei probleme specifice de comportament. Este important să alegeţi un dresor care vă va învăţa cum să vă educaţi câinele, nu doar va face el toată treaba.

În trecut, erau la modă şcolile de dresaj cu internat. În ultimii ani, însă. acest lucru a devenit din ce în ce mai rar, din motive întemeiate. Cu toate că este mai mult decât probabil ca animalul să înveţe o multitudine de comenzi într-un timp record cu un dresor profesionist, dresajul nu va funcţiona acasă.

Unii câini s-ar putea să părăsească şcoala de dresaj cu abilităţi incredibile, dar acele abilităţi nu vă vor ajuta pe niciunul dacă nu aţi fost învăţat şi dumneavoastră cum să vă dresaţi câinele. Doar pentru că acum a reuşit să înveţe comenzile de bază nu înseamnă că puteţi să vă culcaţi pe o ureche. El va avea nevoie de întărirea consistentă şi continuă a lecţiilor pe care le-a învăţat.

Câinii bătrâni pot învăţa trucuri noi, dar în acelaşi timp le pot şi uita. Învăţarea comenzilor de bază nu înseamnă finalul dresajului, ci mai degrabă, este începutul unei educaţii permanente pentru tot restul vieţii.

Găsirea unui dresor

Pentru a găsi un dresor bun, cereţi recomandări de la medicul veterinar şi de la alţi proprietari de câini.

Este important să găsiţi dresorul potrivit pentru câinele dumneavoastră. Pentru recomandări discutaţi cu medicul veterinar, cu cel care are grijă de blana câinelui dumneavoastră, cu angajaţii adăpostului local, clubul rasei, organizaţiile locale, cu prieteni care au câini, vecini sau membri ai familiei:

  • Odată ce aţi identificai posibilii dresori, evaluaţi-le cu atenţie calificările şi personalitatea. Diferiţi câini răspund diferit la diferitele tipuri de dresaj. În cazul în care câinele dumneavoastră este sperios şi timid, s-ar putea să aibă nevoie de un dresor care îl poate linişti; dacă tinde să fie dominant şi încăpăţânat, el are nevoie de un dresor care poate fi pozitiv, dar în acelaşi timp ferm.
  • Sunaţi dresorii de pe lista dumneavoastră şi întrebaţi-i despre trecutul lor ca dresori, inclusiv rasele de câini şi tipurile de comportament în care sunt specializaţi, anii de experienţă şi pregătirea profesională. Asiguraţi-vă că dresorul aplică metode blânde de dresaj care folosesc încurajarea pozitivă pentru a corecta un comportament. Evitaţi dresorii care folosesc metode dure cum ar fi ţipatul, scuturatul de ceafă sau corecţia fizică.
  • Alte lucruri de luat în considerare atunci când alegeţi un dresor sunt afilierea acestuia la asociaţii şi cluburi de dresaj recunoscute şi respectate, cum ar fi Association of Pet Dog Trainers şi dacă acesta se menţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniu prin asistarea la cursuri, conferinţe sau workshopuri de dresaj şi comportament animal.
  • Atunci când discutaţi cu un dresor, încercaţi să vă daţi seama care este personalitatea sa şi care este filozofia sa despre câini. Are o atitudine pozitivă şi un simţ al umorului care vor fi de folos şi vor face dresajul distractiv atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru câinele dumneavoastră? Pare dresorul a avea puternice abilităţi de comunicare ce fac învăţatul mai uşor şi mai plăcut?

Vă sugerează dresorul că are respect faţă de câini? Vă simţiţi bine atunci când discutaţi cu acesta? Dacă nu, treceţi la următorul nume de pe lista dumneavoastră.

  • Dacă vă gândiţi să urmaţi un curs de grup, observaţi o clasă şi un dresor la lucru înainte de a vă lua angajamentul sâ faceţi acest lucru. Observaţi cum interacţioneazâ dresorul cu câinii şi mânuitorii. Este distractiv, vioi şi pozitiv? Câinii şi stăpânii par a fi în temă şi entuziaşti? Dacă răspunsul este da, atunci acest curs ar putea fi cel potrivit pentru dumneavoastră.

Alegerea unui dresor

Indiferent dacă doriţi un dresor privat care să vină la dumneavoastră acasă şi să lucreze cu dumneavoastră şi cu câinele sau căutaţi un curs bun la care să participaţi, este cel mai bine să vă gândiţi înainte să alegeţi persoana care vă va ghida câinele de-a lungul lecţiilor de dresaj.

Cea mai bună modalitate de a alege un dresor privat sau un instructor pentru şcoala de dresaj este prin cuvântul vorbit. Rugaţi alţi proprietari de câini pe care ii cunoaşteţi să vă ofere recomandări.

Aflaţi care dresori sau instructori le plac şi de ce le plac. Căutaţi pe cineva care foloseşte încurajarea pozitivă ca principală metodă de dresaj. Dacă nu primiţi nicio recomandare din partea prietenilor sau a familiei, cereţi relaţii la medicul veterinar. În general, cabinetele sfătuiesc proprietarii de câini în legătură cu dresori şi instructori.

Odată ce aveţi numele unui dresor sau instructor, următoarea etapă este să îl evaluaţi personal şi să vă decideţi dacă doriţi să lucraţi cu el. Dacă vă interesează un dresor privat, cereţi-i o consultaţie. În general, dresorul va veni acasă la dumneavoastră pentru a face cunoştinţă cu dumneavoastră şi cu câinele. Întrebaţi-l ce fel de metode foloseşte şi cum plănuieşte să vă ajute în legătură cu problema câinelui.

Căutaţi un dresor care cunoaşte comportamentul canin. Cereţi-i referinţe cum ar fi o diplomă de la o şcoală de dresaj, dovezi ale experienţei în dresaj, titluri câştigate în competiţii şi participarea la organizaţii de dresaj cum ar fi Association of Pet Dog Trainers.

Instructorii predau comenzile de bază, aşa că nu trebuie să fie la fel de calificaţi ca dresorii privaţi, care dresează câinii cu probleme serioase de comportament. Atunci când aveţi o recomandare pentru o şcoală de dresaj, duceţi-vă la un curs şi observaţi instructorii în acţiune, pentru a vă asigura că dresorul foloseşte încurajarea pozitivă şi oferă instrucţiuni atente fiecărui proprietar.

Un bun instructor ar trebui să fie dispus să răspundă întrebărilor cursanţilor timp de cel puţin cinci minute înainte şi după curs. Dacă pare dezinteresat să ajute, căutaţi un alt dresor. Este de dorit ca această persoană să fie bună atât cu oamenii, cât şi cu câinii pentru că aceştia din urmă nu sunt singurii care învaţă; dumneavoastră învăţaţi metodele şi vă dezvoltaţi abilităţile pentru a vă dresa câinele mai departe.

Aşa cum oamenii au probleme de memorie pe măsura ce înaintează în vârstă, la fel se întâmplă şi cu câinii bătrâni. Puteţi să păstraţi agerimea minţii câinilor oferindu-le puzzle-uri cum ar fi jucăriile Kong sau cuburi Buster care se umplu cu mâncare şi jucându-vă v-aţi ascunselea cu mâncare. De ajutor pot fi şi medicamentele care stimulează memoria, aşa că discutaţi cu medicul veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *