de-ce-latră-câinii

De ce latră câinii?

Câinii latră din multe motive, aşa că este destul de uşor ca lătratul să devină un obicei excesiv. De fapt, lătratul excesiv este una dintre cele mai răspândite probleme de comportament. Un câine care nu are parte de suficientă mişcare s-ar putea să latre pentru că lătratul îi oferă activitatea fizică pe care, altfel, nu o avea în programul lui zilnic.

Un câine tânăr, sănătos, are nevoie de cel puţin o oră pe zi de alergat şi joacă. Fără suficientă mişcare, un câine poate deveni nervos şi poate începe să latre la orice se mişcă, doar pentru a face ceva. În cazul în care lătratul devine o problemă şi câinele dumneavoastră are parte de mai puţin de o oră pe zi de exerciţii energice, încercaţi să îi măriţi nivelul activităţilor.

Scoateţi-l la plimbări mai lungi sau la drumeţii, de preferat în sus şi în jos pe dealuri. Învăţaţi-l să facă aport, duceţi-l să înoate sau antrenaţi-l pentru agilitate sau alt sport canin.

În cazul în care nu aveţi timp să faceţi toate aceste lucruri cu el, găsiţi pe cineva disponibil. Puteţi să vă duceţi câinele la un centru care are grijă de câini pe timpul zilei, unde i se va oferi suficient timp pentru mişcare, sau puteţi angaja un pet-sitter sau o persoană care să îl plimbe. Dacă angajarea unui profesionist nu este posibilă, găsiţi un vecin sau un prieten dispus să facă acest lucru cu câinele dumneavoastră.

Chiar şi câinii care au parte de suficientă mişcare pot să latre excesiv atunci când sunt lăsaţi singuri în casă pentru că lătratul le oferă ceva de făcut pentru a nu se plictisi. O cale prin care să reduceţi lătratul în această situaţie este să îi oferiţi ceva mai interesant de făcut. Jucăriile care conţin hrană funcţionează de minune în astfel de situaţii.

Aceste jucării pot fi de dimensiuni, texturi şi forme variate, dar toate au un spaţiu gol în interior în care să ascundeţi mâncarea. Hrana se elimină puţin câte puţin, pe măsură ce câinele mestecă şi se joacă cu obiectul, ţinându-l ocupat şi concentrat asupra jucăriei destul de multă vreme.

latratul
Lătratul este una dintre cele mai frecvente probleme de comportament la câini. Cauza acestuia este, de obicei, reprezentată de probleme uşor de rezolvat.

În cazul în care câinele dumneavoastră petrece mai multe ore singur, îi puteţi lăsa două sau mai multe astfel de jucării, fiecare cu un alt tip de mâncare. Această joacă va satisface nevoia câinelui de a face ceva, petrecându-şi destul de mult timp cu această activitate. Iar după ce va goli aceste jucării de mâncare, câinele dumneavoastră va trage un pui de somn pentru a se recupera după toată această muncă.

În cazul în care câinele este în casă şi latră la tot ceea ce vede afară, atunci limitaţi-i vederea. Atunci când stă pe scaun sau canapea pentru a lătra la ceea ce vede afară, schimbaţi modul în care este aranjată mobila în casă pentru ca el să nu mai poată vedea afară când se urcă undeva.

Dacă, atunci când este ţinut afară, latră la vecini sau trecători, încercaţi să îi limitaţi accesul la o zonă mai retrasă a curţii. O secţiune de gard opacă sau frunziş poziţionat strategic poate fi de folos în limitarea vederii câinelui fără a crea o barieră care să arate urât.

Dacă aparenţele nu sunt importante, o prelată din material plastic întinsă între doi stâlpi sau doi copaci rezolvă problema.

Adoptarea unui al doilea câine pentru câinele care latră încontinuu, sperând că acest lucru îl va face să înceteze, rareori rezolvă problema. De obicei, doar sporeşte zgomotul. Doi câini împreună latră mai tare decât unul singur.

Există pe piaţă mai multe produse care promit să fie o rezolvare pentru această problemă. Cea mai populară este zgarda cu senzori electronici care aplică o corecţie câinelui atunci când latră. Există, de asemenea, nişte dispozitive de zgomot care sunt declanşate de lătratul câinelui, pe care le puteţi pune în locul în care acesta latră de obicei pentru a descuraja acest comportament. Sunetul brusc surprinde câinele, întrerupandu-i concentrarea asupra lătratului.

Atunci când câinele încetează să mai latre după ce a auzit zgomotul, oferiţi-i laude.

Cu toate că aceste zgărzi şi alte dispozitive existente pe piaţă pot reduce temporar lătratul, ele devin treptat mai puţin eficiente, pe măsură ce câinii se obişnuiesc cu pedepsele.

Pentru unii câini sunt de folos şi zgărzile antilătrat care eliberează o doză inofensivă de citronella, o substanţă care miroase foarte puternic atunci când câinele latră. Eliberarea rapidă a mirosului sperie şi distrage atenţia câinelui, la fel cum este şi cazul zgărzilor anti-lătrat bazate pe sunet.

Unii câini, însă, îşi dau seama că dacă latră nonstop pentru puţin timp pot să golească recipientul cu citronella al zgărzii. Apoi, pot lătra cât vor în restul zilei fără a mai declanşa şi alte eliberări.

Este posibil să lăsaţi un câine fără lătrat şi pe cale chirurgicală, dar aceasta este o metodă drastică, ce nu ar trebui luată în considerare decât dacă au fost eliminate toate celelalte opţiuni. De fiecare parte a laringelui câinelui există un pliu de ţesut care se strânge şi vibrează atunci când câinele latră. Operaţia chirurgicală de stopare a lătratului constă în înlăturarea acestui ţesut, astfel încât lătratul să nu rezoneze aşa cum ar face-o în mod normal.

De fapt, câinii care au suferit o astfel de intervenţie nu au fost opriţi să mai latre: vocea lor doar a fost redusă la un şoptit aspru. În multe cazuri, vocea câinelui revine treptat, având nevoie de repetarea procedurii pentru a-şi păstra efectul. Un câine care a suferit această intervenţie este mult mai predispus la a se asfixia cu mâncare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *