Comenzile de bază

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Puii nu trebuie doar să înveţe regulile căminului dumneavoastră şi cum să se integreze în lume, dar ar trebui să înveţe, de asemenea, câteva comenzi de bază. Acest lucru este important pentru că un pui mic va creşte într-o zi şi va deveni un câine mai mare (sau chiar un câine uriaş) şi va fi nevoie să îl puteţi controla.

Câinii dresaţi sunt, în general, mai manieraţi şi este mai uşor de trăit alături de ei.

Puteţi să începeţi să vă dresaţi câinele chiar de la vârsta de nouă săptămâni. Acesta este momentul în care el va trebui să înceapă să se obişnuiască cu lesa şi zgarda, şi când va începe să înveţe câteva comenzi de bază, inclusiv „şezi” şi „culcat”, şi câteva comenzi comportamentale, inclusiv „lasă” şi „dă-i drumul”.

Atunci când vă dresaţi câinele, ţineţi minte că cel mai bine funcţionează întărirea pozitivă. De fiecare dată când câinele face ceva bine, oferiţi-i o gustare şi multe laude. Veţi fi surprinşi cât de dornic să vă fie pe plac este câinele. Dacă puiul face o greşeală nu îl pedepsiţi. În schimb, ignoraţi greşeala şi pregătiţi-l pentru succes repetând comanda şi asigurandu-vă ca o va îndeplini.

Ţineţi minte, puii au o atenţie foarte redusă. Şedinţa de dresaj ar trebui să fie scurtă şi veselă; nu îi oferiţi şansa să se plictisească. Oferiţi-i pauze în timpul momentelor de dresaj dând comanda de liber şi jucându-vă un joc sau, pur şi simplu, alergând împreună.

Comanda de liber creează un început şi un sfârşit pentru fiecare comandă pe care o daţi. Deşi „ok” este cel mai folosit cuvânt pentru aceasta, puteţi folosi orice cuvânt pe care îl consideraţi că va funcţiona pentru dumneavoastră, trebuie doar să fiţi consecvenţi cu acesta. Mulţi dresori recomandă să nu se folosească „ok” pur şi simplu pentru că este un cuvânt foarte des folosit.

În cazul în care câinele este într-un şezi-stai la o petrecere, există foarte mari şanse ca un musafir să spună „ok”. Dacă acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare pentru dumneavoastră, găsiţi o alternativă; „la joacă” este una foarte populară.

Una dintre cele mai folositoare comenzi pe care îl puteţi învăţa este „lasă”. Această comandă este folosită oricând doriţi ca puiul să înceteze ce face. Nu doar că la un moment dat s-ar putea să vă salveze cina, dar va salva şi viaţa câinelui.

Dacă este pe cale să mănânce bucata de friptură care tocmai v-a scăpat pe jos, puteţi spune „lasă” şi el nu va mai încerca să o ia. Atunci când aleargă după o pisică pe stradă, puteţi să îi comandaţi „lasă” şi se va opri. În cazul în care este pe cale să mănânce ceva periculos, această comandă îl va determina să înceteze şi să renunţe.

Pentru a vă învăţa câinele comanda „lasă”, trebuie să-l aveţi sub control cu lesa. Puneţi o bucată de mâncare pe jos şi treceţi pe lângă ea împreună cu câinele.

Atunci când se apropie pentru a investiga, spuneţi-i „lasă” şi trageţi-l de acolo. Apoi spuneţi-i „bun lasă” şi mângâiaţi-l sau daţi-i o recompensă. Repetaţi cu mâncare, jucării sau orice altceva stârneşte curiozitatea câinelui.

Alte metode de întărire a comenzii „lasă” sunt să ţineţi la îndemână o cutie goală de suc în care să aveţi monezi sau o sticlă de spray de geamuri plină cu apă. Atunci când puiul se apropie de ceva ce nu ar trebui, spuneţi „lasă”. Dacă vă ignoră, stropiţi-l cu apă sau aruncaţi cutia cu monede lângă el. Cu toate acestea, unii dresori nu recomandă această metodă. Atât timp cât sunteţi perseverenţi în ceea ce faceţi, puiul ar trebui să înveţe repede comanda.

comenzile-de-bază-recompensa
Folosiţi recompense pentru a vă învăţa câinele comenzile simple cum ar fi „şezi”, „culcat” şi „lasă”.

Atunci când puiul are ceva în gură pe care doriţi să lase jos, comanda „dă-i drumul” este de ajutor. „Dă-i drumul” spune câinelui să renunţe la orice ţine. Cel mai bun mod de a vă învăţa câinele acest lucru este schimbul. Dacă ţine în gură una dintre jucării, luaţi o gustare favorită şi apoi cereţi-i să îi de-a drumul pe măsură ce îi oferiţi gustarea. Atunci când dă drumul la jucărie, daţi-i gustarea.

Faceţi asta des şi veţi descoperi că dă drumul imediat, la comandă. Dacă puiul refuză comanda, apăsaţi încet cu degetele în golul din spatele caninilor. Acest lucru ar trebui să îl facă să elibereze obiectul. Lăudaţi-l şi oferiţi-i ceva în schimb. Puteţi să întăriţi comanda „dă drumul” folosind o jucărie cu care să vă jucaţi cu câinele de-a trasul şi împinsul. Cereţi-i din când în când să dea drumul. Spuneţi-i să şadă, apoi daţi-i jucăria înapoi şi continuaţi joaca. Ţineţi minte să încheiaţi jocul întotdeauna cu jucăria la dumneavoastră în mână.

Una dintre cele mai uşoare comenzi pe care îl puteţi învăţa este „şezi”. Puteţi să vă dresaţi câinele să facă acest lucru folosind o momeală. Staţi în faţa lui şi ţineţi într-o mână recompensa. Începând de la nivelul nasului lui, ridicaţi încet mana într-o mişcare verticală şi uşor spre înafară. Pe măsură ce capul se ridică să urmărească mâna, partea lui posterioară ar trebui să înceapă să coboare. Atunci când se aşază în mod repetat, introduceţi comanda de „şezi . El va asocia repede comanda cu acţiunea şi acţiunea cu recompensa.

Învăţarea câinelui să vină la comandă poate să îi salveze viaţa în situaţii periculoase şi îi va permite libertate fără lesă într-un mediu sigur. Pentru a vă învăţa câinele comanda „vino” trebuie să îl faceţi să ştie că a veni la dumneavoastră este un lucru foarte bun. Cu o recompensă în mână, strigaţi câinele pe nume şi daţi-i comanda de „vino” alergând în direcţie opusă faţă de el. El probabil vă va alerga.

Imediat ce face acest lucru, opriţi-vă şi aşteptaţi să ajungă la dumneavoastră, şi apoi lăudaţi-l verbal şi oferiţi-i recompensa. Faceţi asta de câteva ori pe zi, timp de mai multe săptămâni, până când nu mai trebuie să alergaţi pentru a-l face să vină la dumneavoastră atunci când îl chemaţi.

O altă modalitate de a exersa „vino” este ca împreună cu câţiva prieteni care au fiecare în mână mai multe gustări să staţi într-un cerc. Fiecare persoană să cheme câinele pe rând. Atunci când câinele răspunde cum trebuie, i se oferă o recompensă. Câinele va învăţa repede să răspundă la această comandă.

Puteţi folosi şi o lesă lungă atunci când vă învăţaţi câinele această comandă. Dacă puiul nu răspunde la primul „vino”, trageţi uşor, dar ferm, de lesă. Lăudaţi-l şi oferiţi-i o recompensă atunci când este în faţa dumneavoastră.

Pentru a întări această comandă pe tot parcursul vieţii câinelui, ocazional chemaţi-l doar pentru a-i oferi o recompensă. Nu folosiţi comanda „vino” pentru sfârşitul perioadei de joacă, căci astfel câinele va învăţa foarte repede să nu mai răspundă la ea. Nu cereţi niciodată câinelui să vină pentru a-l mustra.

„Stai” este o comandă importantă pentru că vă permite să controlaţi câinele atunci când nu este în lesă. Puteţi să folosiţi comanda atunci când aveţi nevoie ca puiul de câine să stea într-un singur loc. Asta poate fi cazul oricărei situaţii, de la o plimbare în parc până la momentul cinei în propria casă. Înainte să vă învăţaţi câinele comanda „stai”, trebuie să îl învăţaţi comanda „şezi”.

comanda-sezi
Odată ce câinele s-a obişnuit cu comanda „şezi”, puteţi să începeţi să îl învăţaţi „culcat”.

Începeţi prin a spune puiului să şadă. Deşi nu veţi ţine de ea, prindeţi-l de zgardă sau de lesă astfel încât să îl puteţi reţine repede sub control dacă decide să o ia la fugă. În cazul în care puiul este foarte agitat, cel mai bine este să rugaţi un prieten să stea în spatele câinelui şi să îl ţină de lesă. Staţi la 15 cm în faţa lui, prezentaţi-i palma deschisă în faţă; mâna ar trebui să fie deschisă cu palma spre el.

Spuneţi „stai” în acelaşi timp. Daţi-i o recompensă, spunându-i „bun stai”. Continuaţi să îi daţi recompense la fiecare 2-3 secunde. Dacă se mişcă din poziţie, nu îi mai daţi gustări. Repetaţi până când stă bine timp de 10 secunde. Apoi faceţi un pas înapoi şi cereţi-i să stea. Dacă această mişcare îl face să sc mişte, s-ar putea să aveţi nevoie de un partener care să stea lângă el şi să îi dea recompense în timp ce stă.

Dacă puiul se mişcă spre dumneavoastră în acest timp, puneţi-l în şezi înapoi unde era şi cereţi-i apoi să stea. Deşi s-ar putea să prindă ideea din prima şedinţă, este foarte probabil că nu o va ţine minte, aşa că începeţi fiecare şedinţă de dresaj în poziţia iniţială şi creşteţi treptat distanţa.

Odată ce puiul stă liniştit timp de 10 secunde, daţi-i comanda de liber şi oferiţi-i recompensă. Fiţi siguri că i-aţi oferit destule laude verbale. Exersaţi asta zilnic până când puiul stă în mod obişnuit timp de 10 secunde în poziţie. Puteţi să îi cereţi să stea în şezi şi 20 de secunde. Pe măsură ce puiul se obişnuieşte cu fiecare perioadă de timp, puteţi creşte şi distanţa. Fiţi consecvenţi în legătură cu a-l face să stea pană când îi daţi comanda de liber.

Asta înseamnă că de fiecare dată când nu executa comanda, îl duceţi la loc şi o luaţi de la capăt.

Odată ce puiul devine de încredere în lesă puteţi începe treptat comanda de „stai” fără lesă, într-un spaţiu închis. Din nou, măriţi timpul şi distanţa de la care îi cereţi să stea pe măsură ce devine din ce în ce mai priceput.

„Culcat” este o comandă foarte importantă pe care este bine să îl învăţaţi dacă vă place ideea de control vocal asupra câinelui. Combinaţi-o cu comanda „stai” şi puteţi să vă ţineţi puiul într-un loc şi sub control o perioadă mult mai lungă de timp.

Dacă puiul deja cunoaşte comanda „şezi”, atunci „culcat” va fi uşor de învăţat. Puneţi-vă puiul în poziţia de şezi şi ţineţi o recompensă în faţa nasului său. Coborâţi mâna direct spre podea în dreptul picioarelor sale, spunându-i numele urmat de comanda „culcat”. Puiul îşi va coborî capul pentru a încerca să obţină gustarea. Pe măsură ce face asta, trageţi uşor spre dumneavoastră gustarea menţinând-o la nivelul solului. S-ar putea să fie nevoie să ţineţi o mână pe partea lui posterioară astfel încât el să nu se ridice şi să meargă până la dumneavoastră.

Puteţi, de asemenea, să îl trageţi încet de picioare şi să îl puneţi în poziţia de şezi. Va fi nevoie să îi arătaţi doar o dată sau de două ori înainte ca el să înţeleagă ce trebuie să facă. Odată ce întregul său corp este la pământ, daţi-i recompensa. Atunci când puiul a învăţat această poziţie, puteţi să începeţi să măriţi timpul şedinţelor de dresaj oferindu-i recompensă, dar nepermiţându-i să o ia imediat. Spuneţi-i „bun culcat” şi apoi eliberaţi-I.

Atunci când un pui răspunde bine la comenzile „culcat” şi „şezi-stai”, puteţi adăuga „culcat-stai”. Învăţaţi-l această comandă la fel cum aţi făcut şi cu „şezi-stai”. Spuneţi-i să menţină poziţia pentru perioade din ce în ce mai lungi. Într-un final, atunci când puiul dumneavoastră devine adult, ar trebui să puteţi să plecaţi de lângă el şi el să rămână în poziţia de culcat.

Cu excepţia cazului în care plănuiţi să participaţi la concursurile de ascultare şi la expoziţii, nu este necesar să îl învăţaţi mersul la călcâi perfect. Ceea ce este însă vital este să îl învăţaţi să meargă frumos în lesă. A vă învăţa puiul să meargă liniştit pe lângă dumneavoastră atunci când este în lesă reprezintă un lucru important pentru că astfel nu vă va târî pe trotuar sau va merge în zig zag prin faţa dumneavoastră. Câinii care ştiu să meargă în lesă sunt mult mai plăcut de plimbat şi sunt cu siguranţă companioni mult mai buni.

caine-in-lesa
Un câine care merge corect în lesă, va beneficia de mai multe plimbări şi de mai puţină disciplinare.

Este important să vă învăţaţi puiul să meargă cum trebuie în lesă pentru că odată ce se obişnuieşte greşit este dificil să îl mai dezvătaţi. Atunci când puiul este mic, el învaţă să accepte lesa şi este bine să faceţi plimbări scurte în lesă, în care să meargă alături de dumneavoastră sau în urma dumneavoastră. Odată ce nu mai este un pui mic, ar trebui să îl învăţaţi cum trebuie să meargă corect în lesă.

Pentru a vă învăţa puiul să meargă alături de dumneavoastră în lesă, lucraţi cu el într-o zonă din exterior în care să existe cât mai puţine distracţii. Această zonă poate fi un parc liniştit sau trotuarul din faţa casei. Luaţi recompense cu dumneavoastră. Aşteptaţi până când puiul este relaxat şi concentrat pe dumneavoastră, şi staţi în faţa lui ţinând lesa.

Ţineţi o gustare în faţa lui şi apoi retrageţi-vă. Pe măsură ce faceţi acest lucru, strigaţi-l pe nume pentru a vă urma. Atunci când face acest lucru, lăudaţi-l şi daţi-i o recompensă. Dacă nu vine spre dumneavoastră, continuaţi să îl chemaţi până când o face. Dacă îi plac recompensele, nu va dura mult până să îşi dea seama ce vreţi să facă.

Dacă îşi pierde intersul în timpul dresajului şi începe să se îndepărteze de dumneavoastră, ademeniţi-l la loc cu o trataţie. În vreme ce vă priveşte, spuneţi-i cu entuziasm cât de cuminte şi bun este. Încurajaţi-l să vă urmeze şi, dacă o face, rceompensaţi-l cu mai multe gustări.

Atunci când v-aţi convins puiul să fie foarte atent la dumneavoastră, treceţi la următorul pas. Asta s-ar putea să dureze câteva zile sau câteva săptămâni. Apoi, folosind aceeaşi metodă, mergeţi înainte îndepărtandu-vă cu spatele la el. Atunci când vine după dumneavoastră, va merge probabil pe lângă dumneavoastră. Îndreptaţi-l spre partea dumneavoastră stângă, şi odată ce a făcut câţiva paşi astfel lăudaţi-l şi daţi-i o recompensă.

Dacă începe să o ia înainte şi să tragă de lesă, opriţi-vă până când lesa se întinde şi el nu poate să mai meargă. În cazul în care, totuşi, continuă să tragă, faceţi câţiva paşi înapoi. Acest lucru îi va atrage atenţia asupra dumneavoastră, moment în care ar trebui să începeţi să mergeţi înainte. Faceţi asta de fiecare dată când începe să tragă de lesă.

Atunci când se uită la dumneavoastră lăudaţi-l sau daţi-i o recompensă. Va fi probabil nevoie să faceţi asta de câteva ori până când învaţă, în special dacă deja şi-a formal un obicei din a trage în lesă.

Fiţi consecvenţi cu dresajul dumneavoastră. Găsiţi răbdarea să îl învăţaţi cum să facă asta înainte de a începe să îl scoateţi la plimbare în mod regulat. Dacă se obişnuieşte să tragă în lesă atunci când vă plimbaţi, vă va fi foarte greu să îl mai dezobişnuiţi, iar alte persoane vor ezita să dorească să îl scoată la plimbare.

Orice îl învăţaţi, este extrem de important să încheiaţi fiecare şedinţa de dresaj într-un ton pozitiv. Cea mai bună metodă de-a face asta este să menţineţi şedinţele scurte şi plăcute. Folosiţi multe recompense distractive şi gustoase, şi aveţi întotdeauna o voce veselă. Şedinţele de dresaj nu sunt momente în care să vă certaţi câinele. Dacă nu învaţă o comandă, renunţaţi pentru moment şi încercaţi din nou mâine. Şi puii de câine au zile mai proaste la fel ca şi noi.

O şedinţă nu trebuie să se prelungească prea mult, astfel încât câinele să se plictisească şi nu îi permiteţi să devină frustrat – puiul va ţine minte asta foarte uşor. Nu trebuie să lucraţi la nicio comandă mai mult de cinci minute, şi încheiaţi orice sesiune de dresaj înainte ca oricare dintre voi să obosească. La sfârşitul şedinţei de dresaj, recompensaţi-vă câinele pentru munca grea depusă cu o sesiune de joacă şi multe laude.

muscaturile-de-caine

Mușcăturile de câine

Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte

Citește mai mult »
mutarea-unui-câine

Mutarea unui câine

Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent

Citește mai mult »
cainele-pierdut

Câinele pierdut

Ce faceți în eventualitatea în care câinele dumneavoastră se pierde? Multe persoane au fost în această situație la un moment dat. De obicei, câinele este

Citește mai mult »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *