alergatul-la-caini

Alergatul câinilor

Alergarea după obiectele în mişcare are legătură atât cu instinctul de prădător, cât şi cu cel de protecţie. Majoritatea câinilor de companie nu trebuie să îşi suplimenteze dieta vânând, dar mulţi încă simt nevoia de a alerga după obiectele în mişcare cum ar fi maşinile, bicicletele, păsările, pisicile sau persoanele care fac jogging.

Atunci când a intrat în această stare, câinele nu se gândeşte la siguranţă sau la regulile sociale, aşa că în cazul în care câinele dumneavoastră face parte din această categorie, asiguraţi-vă că îl aveţi mereu sub control. Fuga este de obicei stimulată vizual, aşa că împiedicându-vă câinele să vadă mişcările stimulante reprezintă o bună modalitate de a minimaliza acest comportament.

Unii câini devin extrem de agitaţi atunci când sunt împiedicaţi de ziduri, ferestre sau garduri să alerge un câine străin care trece. Câteodată, această acumulare de frustrare este „eliberată” prin atacarea unui alt animal din gospodărie sau chiar prin muşcarea proprietarului dacă se încearcă reţinerea bruscă în acele momente.

Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de agresiune redirecţionată. Majoritatea câinilor pot fi dresaţi să renunţe la acest comportament prin creşterea treptată a pragului excitaţiei. Începeţi prin recompensarea câinelui când este liniştit în prezenţa unor distracţii de nivel scăzut sau la distanţă de unele mai puternice.

Treptat, includeţi lucruri mai stimulante sau mutaţi-vă mai aproape de stimulii puternici, continuând să vă recompensaţi câinele pentru comportamentul calm. Nu grăbiţi acest proces; oferiţi-i câinelui suficient timp pentru a avea o experienţă cât mai plăcută la stimuli scăzuţi. Până când dresajul nu este complet, câinii care au astfel de episoade de agresiune redirecţionată nu trebuie să fie lăsaţi singuri cu alte animale.

Ca o modalitate de a consuma energie, oferiţi câinilor care au obiceiul de a fugări lucruri suficientă mişcare, inclusiv oportunităţi de a se juca alergând. Puteţi să vă bucuraţi de un joc de-a prinselea atât timp cât obiectul jocului este să vă prindă din urmă şi să execute un şezi pentru a primi răsplata, indiferent daca aceasta este mâncare sau o jucărie. Evitaţi să vă fugăriţi câinele deoarece acest lucru tinde să-i întărească obiceiul stresant de a dansa în jurul dumneavoastră atunci când îl chemaţi.

miscarea-suficienta-caine
Oferirea de suficientă mişcare poate ameliora problemele de comportament legate de plictiseală şi excesul de energie.

Joaca de-a aportul este un alt joc legat de fugă care îi oferă câinelui o oportunitate de a alerga kilometri întregi, dar în acelaşi timp fără a obosi proprietarul prea mult. Un alt joc implică o undiţă sau un bici lung care are ataşat la capăt o minge de tenis sau o jucărie mică. Stăpânul stă în picioare sau jos şi învârte undiţa în cerc în vreme ce câinele aleargă după jucărie încercând să o prindă.

Un alt comportament care combină fuga după pradă cu agresiunea teritorială şi frustrarea cauzate de bariere este bătaia la gard. În general, este cauzată de împărţirea unei limite cu un animal pe care câinele îl percepe ca un câine rival.

Blocarea vederii prin gard astfel încât câinii să nu se vadă opreşte în general acest tip de comportament, dar unii câini vor continua atât timp cât doar un gard îi desparte. În această situaţie, s-ar putea să fie necesar fie să mutaţi câinii în zone care nu sunt învecinate, fie să mai ridicaţi un gard la câţiva metri de celălalt astfel încât să creaţi o zonă tampon între ei.

Agresiunea faţă de poştaşi sau alte persoane care fac livrări la domiciliu este o altă problemă de comportament legată de agresiune. Pentru un câine aceste persoane sunt fiinţe care le încalcă teritoriul şi care intră pe proprietatea lor fără a fi primiţi de către stăpân, ca mai apoi să plece repede.

Aceste persoane pleacă repede pentru că au un program de respectat, dar câinii consideră că de fapt fug de lătratul şi alergatul lor, aşa că acest comportament este automat stimulat şi întărit de fiecare dată când se întâmplă. Dacă persoana străină face gesturi ameninţătoare spre câine, acest lucru nu face decât să crească încrederea câinelui că ar trebui să îl izgonească.

Această situaţie poate fi deseori prevenită prin prezentarea puilor de câine cât mai multor persoane prietenoase care fac livrări la domiciliu. Lăsaţi puiul să facă cunoştinţă cu poştaşul dumneavoastră şi oricare altă persoană care face livrări regulate la casa dumneavoastră: oferiţi puiului recompense în prezenţa lor şi oferindu-le şi lor pentru a le da câinelui, dacă sunt de acord.

Comandaţi multe jucării pentru căţei din cataloagele pentru produse, astfel încât pachetele livrate să aibă ceva grozav pentru puiul dumneavoastră.

În cazul în care câinele dumneavoastră aleargă după poştaş trebuie să îl împiedicaţi să aibă acces la drumul pe care aceste persoane îl fac până la uşa dumneavoastră. Multe legi statale atestă ca publicul să aibă acces la uşa dumneavoastră, iar multe companii de livrări impun ca angajaţii lor să poarte asupra lor spray-uri cu piper pentru apărarea împotriva câinilor agresivi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *