adevarul-despre-dresaj

Adevărul despre dresaj

Dresajul începe din stadiul de pui şi continuă întreaga să viaţă, indiferent dacă îl învăţaţi comenzile de bază sau îl antrenaţi pentru competiţii. Timpul pe care îl investiţi în dresarea câinelui dumneavoastră îşi va dovedi utilitatea mai târziu, formând un câine fericit, bine manierat şi care este iubit de membrii familiei sale. Rezultatul final – un câine alături de care este o plăcere şi o bucurie să trăieşti – este mai mult decât doar o recompensă pentru munca pe care aţi depus-o dresându-l.

Unul dintre motivele pentru care câinii răspund atât de bine la dresaj este că orice câine are nevoie de cineva pe care să-l respecte. Ordinea socială a câinilor este astfel încât orice câine este fie condus, fie conducător.

Dacă nu faceţi ce trebuie ca un lider, câinele fie îşi va asuma singur acest lucru (situaţie care nu este de dorit), sau, dacă nu are temperamentul necesar pentru a fi lider, el va deveni nesigur (de asemenea, de nedorit).

Câinii dresaţi ştiu că stăpânii lor umani sunt cei care conduc, trebuie respectaţi şi au lucrurile sub control. Acest lucru creează liniştea mintală pentru câine şi o experienţă de viaţă plăcută pentru stăpân.

În ultimele câteva mii de ani, oamenii au impus câinilor sa lucreze pentru ei. Uitaţi-vă la diferitele rase de câini existente şi la multitudinea de slujbe pentru care au fost crescuţi, mânatul cirezilor, pază, vânătoare, tracţiune.

Fiecare dintre aceste slujbe presupune un câine care este entuziasmat de ceea ce face. Dar, în societatea noastră modernă, câinii se trezesc deseori fără a avea nimic de făcut. Pentru unii câini, în funcţie de vârstă, rasă şi temperament, este o problemă mai mare decât pentru alţii. Un Border Collie care nu are nimic de făcut va sări în sus şi în jos neputând sta locului în vreme ce un Pomeranian fără o slujbă va fi doar uşor plictisit.

Pentru câinii cărora le place să aibă ceva de făcut, dresajul este o metodă extraordinară de a-i ţine ocupaţi. Un câine care este dresat şi care poate îndeplini chiar şi cele mai simple dintre comenzi cum ar fi „şezi” şi „stai” este un câine care se vede făcând ceva.

Puteţi chiar să decideţi să îl includeţi într-un sport canin, care poate simula slujba pentru care a fost crescută rasa sa. Ciobăneştii, copoii şi rasele nordice se simt în general foarte bine în teste de mânuire a animalelor, testele de câmp şi cursele recreaţionale de sanie. Asta îl face să fie un câine fericit, care este mult mai puţin predispus să caute o altă metodă, mai puţin potrivită – cum ar fi rosul canapelei sau „mânatul” copiilor prin curte – pentru a-şi petrece timpul şi a-şi consuma energia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *