munca-pentru-câini-şi-oameni

Munca pentru câini şi oameni

Munca pe care care o fac câinii poate avea mai multe laturi, aducând satisfacţii atât câinilor, cât şi oamenilor pentru care sau cu care lucrează. Dar este o modalitate prin care câinii de muncă aduc satisfacţii clare altor câini, stăpânilor, primitorilor şi comunităţii.

La începutul anilor 1980, o călugăriţă din Washington, în parteneriat cu Delta Society şi Washington State Department of Corrections, a stabilit primul program de dresaj pentru câini care avea loc în închisori. Denumit „Prison Pet Partnership” programul recrutează deţinute pentru a dresa câini proveniţi din adăposturi pentru a deveni câini de serviciu.

Motivaţia din spatele programului a fost să se ofere astfel de câini persoanelor cu probleme, să se salveze câini care urmau să fie eutanasiaţi şi să se ajute la reabilitarea deţinutelor oferindu-le în acelaşi timp şi o meserie vocaţională.

Aşa cum este cazul tuturor programelor de câini de serviciu, câinii au parte de un dresaj riguros până când sunt declaraţi apţi şi pregătiţi să fie puşi în slujba unei persoane cu probleme. Apoi, ei primesc o săptămână adiţională de antrenament cu potenţialii beneficiari şi în final sunt potriviţi cu o persoană cu care vor lucra pentru următorii 8-10 ani. Câinii care nu încheie programul sunt oferiţi spre adopţie în cămine adecvate.

Succesul programului a fost atât de imediat şi plăcut încât a fost reprodus în toată ţara. Există acum sute de programe asemănătoare în instituţiile de corecţie de pe teritoriul S.U.A.

Ideea de bază a fost extinsă şi la alte programe de reabilitare pentru delicvenţi juvenili şi pentru aceia cu probleme mintale. În unele programe, câinii continuă să fie dresaţi pentru munca de serviciu; în altele câinii primesc pur şi simplu dresaj de bază pentru a-i pregăti pentru adopţie.

La fel cum este cazul cu toate slujbele câinilor, câinii primesc la fel de mult pe cât oferă.

Zeci de închisori din S.U.A. au programe care folosesc deţinuţi pentru a dresa câini de serviciu, de terapie şi de poliţie. Câinii vagabonzi şi abandonaţi sunt, de asemenea, îngrijiţi şi dresaţi de deţinuţi pentru a fi plasaţi ulterior în familii adoptive.

Toţi câinii muncesc

Într-un fel sau altul, toţi câinii muncesc. Unii sunt companioni şi câini de pază sau oferă suport emoţional. Alţi câini sunt crescuţi cu atenţie şi dresaţi pentru a face un lucru specific, inclusiv asistarea persoanelor cu dizabilităţi, muncă de poliţie, şi căutarea şi salvarea.

Slujba unui câine, însă, ar trebui să depindă la fel de mult ca şi dorinţa pe care o are, de dresajul pe care l-a primit şi de caracteristicile rasei sale. Unii câini nu îşi doresc nimic mai mult decât să lucreze ore în şir pe lângă persoana lor favorită, în vreme ce alţii sunt fericiţi să fie toată viaţa animale de companie.

Oricare ar fi slujba pe care o face câinele dumneavoastră, el ar trebui să se simtă în siguranţă, satisfăcut, şi bine îngrijit atunci când o face.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *