cainii-de-serviciu

Câinii de serviciu

Câinii de serviciu sunt câini care ajută oamenii cu limitări fizice de mobilitate să ajungă în locuri înalte sau joase, să deschidă uşi sau să oprească lumini. Ei pot ajuta prin casă prin mutarea lenjeriei umede din maşina de spălat în uscator, sau în locurile publice, trăgând căruciorul pe pante.

Unii câini sunt chiar dresaţi să detecteze şi să avertizeze stăpânii în legătură cu crizele epileptice chiar înainte ca acestea să se producă şi pot răspunde la o urgenţă medicală apăsând un buton presetat pentru a contacta o anumită persoană în caz de urgenţă. Câinii de serviciu variază atunci când vine vorba de descrierea muncii lor.

Mulţi se bazează pe ei pentru a Ie ridica obiecte căzute sau pentru a se întinde peste blaturi de bucătărie înalte. Aceşti câini trebuie să fie mari şi puternici, pentru a putea îndeplini nevoile fizice pentru stăpânii lor.

Mulţi sunt Labrador Retriever, Golden Retriever, sau metişi ai acestor rase, deşi pot fi întâlniţi şi Ciobăneşti germani, Rottweileri şi alţi câini de turmă, vânătoare sau pază. Deşi unele organizaţii de câini de serviciu cresc câini special pentru astfel de slujbe, altele adoptă câini tineri din adăposturi. Ei sunt potriviţi cu o persoana după ce au lucrat cu grupul timp de o lună.

cainii-de-serviciu-1
Un câine de serviciu poate să fie de ajutor în extinderea lumii unei persoane cu probleme de mobilitate

Pentru că limitările fizice ale fiecărei persoane sunt diferite, este important ca aceşti câini să fie capabili să înveţe noi comenzi şi sarcini odată ce au fost plasaţi în casa unei persoane.

În timp ce o anumită persoană s-ar putea să aibă nevoie să fie trasă în zonele cu pantă, o alta s-ar putea să aibă cel puţin parţial abilitatea de a merge aşa că nu are nevoie de câine decât pentru a se sprijini atunci când se deplasează prin casă sau birou. Majoritatea câinilor de serviciu sunt folosiţi într-o varietate de activităţi atât în casă, cât şi afară.

Persoanele care folosesc câini de ajutor se bazează deseori pe suportul lor emoţional pe lângă ajutorul fizic. Acest lucru este în special adevărat pentru aceia care au suferii un accident traumatic care le-a modificat în mod substanţial viaţa.

Pentru mulţi oameni cu invalidităţi, părăsirea casei şi interacţionarea cu publicul este dificilă. A avea lângă ci un câine înseamnă confort şi securitate, cât şi un stimul pentru a se ridica din pat zi de zi şi a fi activi.

Pentru persoanele cu paralizia tuturor membrelor (tetraplegie) sau pentru cele care nu îşi pot folosi braţele, aceşti câini sunt folositori în acţiuni extrem de importante cum ar fi apelarea unor numere preprogramate pe telefon.

Faptul că ştiu că au acces la 112 sau alte servicii de asistenţă în caz de urgenţă oferă foarte mult confort pentru aceşti oameni. A avea un câine de serviciu poate chiar să le permită să trăiască independenţi.

Guvernul german a înfiinţat prima şcoală pentru dresarea câinilor îndrumători imediat după Primul Război Mondial. Aceasta ajuta veteranii de război care suferiseră răni la ochi. În S.U.A., două dintre cele mai vechi şcoli de dresaj pentru câini pentru orbi sunt The Seeing Eye, fondată în anul 1929, şi Guide Dogs for the Blind, fondată în anul 1942.

Rasele de câini cele mai folosite sunt Ciobănescul german, Golden Retrieverul, Labrador Retrieverul şi metişii de Golden-Labrador, deşi unele şcoli folosesc şi câini din rasa Poodle sau Boxer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *