câinii-de-pază-pentru-turme

Câinii de pază pentru turme

Aceşti câini se află printre puţinii care nu lucrează îndeaproape cu oamenii. De fapt, abilitatea lor de a munci depinde tocmai de faptul că nu formează relaţii strânse cu oamenii. Câinii din această categorie sunt câini mari, protectori, care păzesc turmele atât în padocuri, cât şi pe terenul deschis.

Iniţial ei au fost selecţionaţi pentru a păzi animale care păşteau fără păstori timp îndelungat. Acum, însă, datorită limitărilor create de civilizaţie faţă de viaţa sălbatică, turmele sunt mult mai vulnerabile faţă de prădători decât erau strămoşii lor.

Prădătorii sălbatici nu au întotdeauna terenuri de vânătoare întinse, aşa că ajung să caute în ferme prada uşoară. Fermierii apelează la câinii de pază pentru a păzi padocurile atunci când alte metode au dat greş.

Aceşti câini sunt protectori feroce şi vor proteja turma de orice pericol, inclusiv oameni şi alţi câini, cât şi de prădători mari cum ar fi lei de munte, pume, pantere şi urşi. Se cunosc cazuri în care s-au luptat cu urşi şi lei de munte până la moarte. Câinii de pază pentru turme sunt folosiţi în Europa şi zone din Orientul Mijlociu şi Asia, cât şi în Canada şi S.U.A.

câinii-de-pază-pentru-turme-1
Câinii de pază pentru lucrează independent faţă de oameni, protejând animale lăsate în grija lor în spaţii închise sau pe terenul de păscut.

Printre rasele de câini se afla Dogul de Pirinei, Câinele Akbash şi Ciobănescul de Anatolia. Câinii de pază pentru turme sunt învăţaţi cum să îşi facă treaba mai puţin prin dresaj şi mai mult prin stimuli de anturaj. Odată ce puii sunt înţărcaţi de mama lor, ei sunt puşi să trăiască împreună cu animalele de care vor avea grijă într-o zi, indiferent dacă acestea sunt capre, oi, lame sau vite.

Crescând împreună cu acestea, ei se ataşează atât de tare de ele încât le vor proteja ca şi cum ar fi proprii copii. Contactul uman canin este menţinut la minimum – doar atât cât să nu fie agresivi cu stăpânii lor. Departamentul de Agricultură al Statelor Unite susţine folosirea câinilor de pază ca o metodă de bază pentru protecţia animalelor de turmă.

Fraza „zile câineşti de vară” care descrie momente înăbuşitoare din iulie şi august, vine de la steaua Câinele Sirius, care răsare şi apune odată cu Soarele în acea perioadă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *