Deşi există câini de detecţie care lucrează pentru forţele armate sau pentru departamentele de poliţie, câinii de detecţie servesc şi pentru alte scopuri. Aceşti câini îşi folosesc nasul pentru a găsi droguri, arme, explozibili, valută şi produse agricole de contrabanda. Există chiar şi câini care au fost dresaţi să descopere termite în casc sau melanoame pe pielea umană.
Câinii au un simţ olfactiv care este mult mai eficient decât cel uman. În sălbăticie, câinii îşi folosesc aceste abilităţi pentru a vâna şi a găsi cadavre. Noi, însă, am dresat câinii să îşi folosească mirosul pentru a ne fi de folos în mai multe moduri. Ei salvează vieţi, protejează agricultura şi animalele sălbatice, chiar găsesc terorişti – toate acestea prin incredibilul simţ al mirosului.
Câinii pot fi dresaţi să găsească orice poate fi identificat prin miros – simţul olfactiv este atât de exact încât pot identifica droguri şi explozibile chiar şi când acestea sunt amestecate cu mâncare sau alte substanţe puternic mirositoare.
De fapt, acesta este atât de precis încât ei nu miros numai ketchupul de pe un hamburger, ci fiecare ingredient al ketchupului. Acest lucru înseamnă că un câine poate mirosi şi alerta atunci când identifică mirosul de oţet chiar şi cu aromele de tomate şi pudră de ceapă care participă la formarea ketchupului, ca să nu mai vorbim de chiflă, carne, salată şi murături.
Câinii de detecţie trebuie să aibă mai mult decât doar un simţ al mirosului excelent; ei trebuie să aibă şi o puternică dorinţă de a munci. Ei trebuie să poată fi uşor de motivat cu o jucărie, cu laude sau mâncare. În funcţie de specificitatea slujbei, dacă lucrează sau nu în public, dacă trebuie să lucreze pe containere sau trebuie să acopere suprafeţe mari de teren, câinii de detecţie pot fi mari sau mici.

Transportation Safety Agency (TSA) antrenează câini pentru a detecta substanţe explozive pe liniile aeriene sau în bagaje. Aceşti câini de detecţie de explozive erau înainte supravegheaţi de Federal Aviation Adminislralion (FAA) pentru a verifica bagajele şi avioanele înainte de decolare astfel încât dezastre cum ar fi explozia zborului Pan Am 103 deasupra localităţii Lockerbie, Scoţia, din anul 1988, să fie prevenite.
Conform TSA, câinii pentru detecţia explozibililor nu sunt doar foarte precişi, ci şi mult mai mobili şi mai puţin costisitori decât orice echipament creat de om.
Câinii servesc şi pentru menţinerea mărfurilor interzise în afara graniţelor S.U.A., cum ar fi valuta nedeclarată, substanţe ilegale, fructe şi legume de contrabandă, şi animale protejate sau potenţial periculoase.
În Guam, câini din rasa Jack Russell Terrier sunt dresaţi pentru a detecta şarpele arboricol brun din bagaje pentru a preveni ca aceştia să fie scoşi ilegal din insulă. Această specie de şerpi a avut un efect devastator asupra faunei din Guam, iar oficialităţile speră să prevină să se întâmple acelaşi lucru şi pe alte insule din Pacific, cum ar fi Hawaii.
Beagle Brigade, care funcţionează sub tutela USDA, este un grup compus din câini Beagle şi dresorii lor, care lucrează pentru a menţine anumite tipuri de fructe, legume şi cărnuri să nu pătrundă în S.U.A. Pentru că multe alimente transportă paraziţi microscopici care ar putea afecta agricultura americană, aceşti câini servesc unui scop foarte important.
Câinii adulmecă bagajele pasagerilor în aeroporturi şi maşini de la graniţă căutând orice, de la carnea de porc până la fructe guava şi ghimbir proaspăt. Câinii din rasa Beagle au fost aleşi pentru această slujbă pentru că au un nas foarte fin şi se consideră că sunt percepuţi ca fiind mult mai puţin periculoşi de public în comparaţie cu Labrador Retrieverii sau Ciobăneştii germani.
Marea majoritate a americanilor sunt obişnuiţi cu câinii de la vama din S.U.A. Aceşti câini adulmecă pasagerii şi bagajele, în căutarea drogurilor şi valutei. Recent, ei au adăugat în repertoriul lor substanţe explozibile.
Mulţi câini de detecţie sunt adoptaţi din adăposturile de animale. USDA şi vama S.U.A. au dresori care caută mereu câini potiviţi prin adăposturile din ţară. Aceşti câini au parte de un dresaj intensiv atât cu, cât şi fără noii lor îngrijitori.
Alţi câini de detecţie sunt câinii care iniţial au fost dresaţi pentru alte cariere, dar nu au avut voinţă sau abilităţile de a fi câini îndrumători sau câini ciobăneşti, dar a căror dorinţă de joacă şi excelent simţ al mirosului i-au făcut ideali pentru munca de detecţie.
Deşi marea majoritate a câinilor de detecţie care lucrează pentru guvernul S.U.A. sunt ţinuţi în canise atunci când nu muncesc, ei ajung să trăiască aproape întotdeauna când se pensionează cu îngrijitorul cu care şi-au petrecut cel mai mult timp. În general, sunt pensionaţi în jurul vârstei de 8-10 ani, sau când îşi pierd interesul pentru munca pe care o fac.