caini-ciobanesti

Câinii ciobăneşti

Oamenii folosesc câinii ciobăneşti de mii de ani. Mânarea animalelor de turmă este una dintre primele slujbe pentru care au fost folosiţi câinii. În vreme ce unii păstori moderni sunt implicaţi doar în păstorit ca hobby şi competiţie, există încă mulţi câini care muncesc din greu în ferme din toată lumea.

Câinii ciobăneşti sunt foarte importanţi pentru fermieri, care demonstrează cum un câine poate face munca mai multor oameni atunci când vine vorba de separarea şi mânatul animalelor.

Câinii ciobăneşti sunt preţuiţi în special în Australia, unde sunt încă folosiţi pentru a mâna oi şi vite pe ferme întinse. Se spune că Australia a fost construită cu ajutorul nemijlocit al Kelpie-ului australian, un câine folosit în principal pentru mânatul oilor.

Câinii ciobăneşti sunt folosiţi în mod curent şi în Europa, Canada, Africa de Nord şi vestul S.U.A. Cele mai folosite rase sunt Ciobănescul australian, Border Collie, Câinele australian de vite şi Kelpie australian.

Câinii ciobăneşti ar putea fi folosiţi pentru orice, de la ferme foarte mari de vite până la ferme mici de lapte. Ei au grijă de orice animale, fie ele vaci, oi sau capre. Stăpânii lucrează împreună cu aceştia fie pe jos, fie mergând călare.

Munca de păstorit variază: câinii s-ar putea să fie folosiţi pentru mutatul a mii de vite pe parcursul a mulţi kilometri, sau pot fi folosiţi pentru a muta o oaie de la un staul la altul. Rasele de Ciobăneşti lucrează în diferite moduri. Unii sunt câini duri, care ciupesc şi muşcă animalele. Acest stil este întâlnit atunci când munca se face cu vite, cele mai folosite rase fiind Câinele australian de cireadă şi Corgi.

Câinii folosiţi pentru oi tind să mâne animalele cu ajutorul vederii, adică direcţionează mişcările animalelor cu privirea fixă. Această tehnică de folosire a ochilor este uşor de observat la Ciobănescul australian, Border Collie şi Kelpie australian.

caini-ciobanesti-1
Un Ciobănesc australian mână oi într-un padoc.

Aceşti câini trebuie să fie capabili să se întoarcă pe loc şi să poată răspunde imediat la comenzile stăpânilor. Cu toate acestea, un bun câine ciobănesc va neglija o comandă din partea stăpânului dacă aceasta pune câinele, animalele mânate sau chiar stăpânul în pericol. Asemenea câinilor îndrumători, ciobăneştii sunt încurajaţi să fie neascultători în mod inteligent.

Marea majoritate a câinilor ciobăneşti au un puternic comutator pornit-oprit. Atunci când muncesc, sunt neobosiţi, mergând cu vitele pe sute de kilometri şi pentru multe ore la rând. Când nu muncesc, tind să fie calmi, dar alerţi. Câinii ciobăneşti sunt cunoscuţi pentru ataşamentul puternic faţă de o persoană.

Câinii ciobăneşti au acum şi o altă opţiune de angajare. Câinii ciobăneşti, în special Border Collie, sunt acum folosiţi pentru a controla păsările şi animalele sălbatice de pe terenurile de golf. Câinii nu rănesc animalele sălbatice, dar le hărţuiesc atât încât acestea să nu se mai apropie de suprafaţa de joc. În unele state, câinii reprezintă singura metoda permisă pentru a izgoni animalele sălbatice protejate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *