câini-născuţi-pentru-a-munci

Câini născuţi pentru a munci

Deşi nu toţi câinii se nasc pentru a munci, unii se bucură cu adevărat de viaţă doar atunci când au o slujbă curentă. Există rase de câini care au fost dezvoltate pe parcursul a sute sau chiar mii de ani pentru o anumită slujbă.

Atunci când li se refuza acest lucru sau o slujbă similară, aceşti câini pot deveni agresivi sau pot suferi de anxietate sau depresie. Unii câini s-ar putea să îşi creeze propria slujbă – în mod invariabil una pe care nu doriţi să o facă, de exemplu grădinăritul (săpatul în grădina cu flori), remodelarea (rosul pereţilor) şi paza (păzitul casei împotriva tuturor şi oricăror intruşi, inclusiv trecătorii, poştaşul şi copiii în vizită).

Unii câini, care sunt cei mai predispuşi în a avea probleme atunci când li se oferă o viaţă fără o slujbă, sunt aceia crescuţi pentru a munci neobosit pentru perioade îndelungate de timp.

Câinii ciobăneşti, de exemplu, au fost folosiţi timp de mii de ani pentru a separa şi muta cirezi şi turme de animale. Ei s-ar putea să muncească în spaţii înguste, cum ar fi un grajd sau în padocuri, sau pot muta animale peste zeci sau sute de kilometri.

Au fost crescuţi pentru a fi tenace, neînfricaţi, neobosiţi şi cutezători. Atunci când luaţi un Border Collie, un Ciobănesc australian sau un Câine de cireadă australian, şi îi oferiţi un pat cald şi o curte, dar nu îi oferiţi şi o modalitate de a-şi consuma energia, consecinţele pot fi traumatizante pentru toată lumea.

Aceşti câini pot începe să plece singuri, să latre neîncetat, să încerce să adune copii sau alte animale, să sape în mod obsesiv, să devină agresivi sau, pur şi simplu, să sară pe pereţi într-un efort de a-şi consuma energia.

Mulţi dintre aceşti câini sunt duşi la adăposturile de animale pentru că de fapt nu li se înţeleg nevoile. Ogarii şi Terrierii sunt alte rase cu nevoie mare de mişcare. Fără o slujbă reală şi stimulantă, ei devin distructivi şi anxioşi.

caini-de-tractiune-lapte
Tracţiunea era în trecut o slujbă obişnuită pentru câini. Ei trăgeau trăsuri şi căruţe care transportau lapte, fiind folosiţi şi pentru întoarcerea frigărilor.

Există, însă, şi câini care nu au niciun interes să muncească. De exemplu, rasele de companie au fost crescute pentru a fi devotate stăpânilor lor. Slujba lor este să se relaxeze în poala stăpânilor şi să se lase adorate. Câinii de companie nu sunt singurii care nu apreciază ideea unei slujbe. Nevoia de mişcare variază mult în funcţie de fiecare individ aşa cum este şi cazul oamenilor.

Există leneşi notorii, cum ar fi Pointerii şi Pomeranienii. Iar dorinţa de muncă nu se rezumă doar la cantitatea de energie. Câinii de pază, de exemplu, sunt deseori foarte liniştiţi în afară de instinctele lor protectoare. Pe lângă mărimea impresionantă, Mastifful este probabil cel mai bun câine de apartament.

Marea majoritate a slujbelor canine au nevoie de un câine dornic să participe, iar câinii pur şi simplu nu pot munci, sau nu pot munci bine, dacă nu vor asta. Pentru a menţine un câine interesat şi doritor, toate slujbele canine se bazează pe un sistem de joacă-recompensă.

Câinii, autnci când sunt la dresaj, sunt recompensaţi cu o jucărie, puţină mâncare, sau o şedinţă de joacă. Munca în sine este parte a recompensei pentru că este percepută de câine ca o joacă.

Câinii ciobăneşti, de exemplu, abia aşteaptă să intre în padoc şi să înceapă să mute oile; deseori, nu au nevoie de o altă recompensă pentru munca pe care o fac. Atunci când un câine caută o persoană pierdută, el de fapt caută jucăria pe care ştie că o va primi atunci când găseşte victima.

O percepţie greşită este aceea că un câine de căutare şi salvare devine deprimat atunci când nu găseşte persoana pe care o caută după o perioadă lungă de timp. De fapt, el devine abătut şi plictisit pentru că jocul nu are recompensa obişnuită.

Din acest motiv, mânuitorii de câini de căutare şi salvare simulează găsiri după câteva ore în timp ce sunt pe teren: pentru a menţine câinele interesat de joc. Puteţi vedea cum funcţionează acest lucru acasă cu propriul câine ascunzând o jucărie şi încurajân-du-l să o găsească.

La început, de fiecare dată când o găseşte şi o aduce, jucaţi-vă viguros cu el şi jucăria. Apoi, încetaţi să vă mai jucaţi cu aceasta atunci când v-o aduce. După câteva repetiţii, îşi va pierde interesul. Jocul nu mai este distractiv.

Nu trebuie să vă îngrijoraţi prea mult atunci când câinele dumneavoastră a fost crescut pentru a muta vite pe sule de kilometri dar în schimb el trăieşte cu dumneavoastră înlr-un apartament cu trei camere dintr-o casă din suburbii. Există multe modalităţi prin care un stăpân conştiincios poale recrea condiţiile întâlnite într-o slujbă canină.

Munca de ciobănit de recreere, cursurile de agilitate, flyball, frisbee, testele de teren sunt cu toate alternative potrivite. Plimbările zilnice, înotul, drumeţiile, joggingul sau mersul cu bicicleta împreună cu câinele sunt activităţi potrivite pentru rasele cu multă energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *