balto-câinele-minune

Balto, câinele minune

Un câine de sanie numit Balto şi-a câştigat faima în anul 1925 datorită muncii pe care a întreprins-o pentru stoparea epidemiei de difterie. În Nome, Alaska, boala ameninţa populaţia tânără din oraş.

Datorită iernii din acea zonă, singura modalitate de a transporta serul anti-toxină de la Anchorage la Nome era folosirea atelajelor cu câini. În ciuda vânturilor puternice şi temperaturilor scăzute care rareori depăşeau -20°C, echipajele de câini au călătorit mai mult de 1500 km între cele două oraşe.

După doar şase zile, atelajul lui Gunner Kaassen a livrat serul în Nome. Balto era câinele principal din acel atelaj eroic.

Balto a devenit vestit în S.U.A., dar după un timp, el împreună cu ceilalţi câini din echipă erau doar o atracţie. Atunci când un om de afaceri din Cleveland a descoperit că aceştia nu erau trataţi corespunzător, i-a cumpărat şi i-a adus în Cleveland, unde au trăit confortabil.

Rămăşiţele lui Balto sunt expuse la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland. În Central Park din New York a fost ridicată o statuie în onoarea sa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *