Situațiile de urgență și câinii

Viața este plină de situații neprevăzute și acest fapt este valabil și pentru viața câinelui dumneavoastră. Urgențele personale și cele generale se pot întâmpla și se întâmplă. Pentru că singurul lucru previzibil în viață este că aceasta este imprevizibilă, ar trebui să fim cu toții pregătiți pentru urgențe.

Pentru a asigura siguranța cățeilor dumneavoastră, luați în considerare o abordare în trei pași: preveniți, pregătiți și răspundeți. Încercați să faceți tot posibilul pentru a preveni orice urgență, dar fiți pregătiți pentru eventualitatea în care se produc. Atunci când într-adevăr se întâmplă, rămâneți calmi și răspundeți prompt și eficient.

Urgențe personale

Din nefericire, nu există disponibil niciun număr 112 pentru câini. Atunci când câinele dumneavoastră este lovit de un autovehicul sau se asfixiază cu o minge, dumneavoastră trebuie să îl salvați. Așa că primul pas pe care trebuie să îl faceți atunci când vine vorba de urgențe este să faceți orice pentru a le preveni.

Prevenire

În cazul unei urgenţe, câinele se bazează pe dumneavoastră pentru a-l salva. Nu există „112” pentru câini.

Există căi prin care puteți preveni multe tragedii cum ar fi sufocarea, otrăvirea, accidentele și chiar unele boli. Sufocarea cu un obiect este destul de frecvent întâlnită. O cale de a o preveni este cumpărarea de jucării care sunt destinate special câinilor.

Țineți minte că jucăriile cu părți mobile sau fixate cu șuruburi pot reprezenta un potențial pericol. Atunci când doriți să cumpărați o minge sau alte jucării de ronțăit, priviți-le cu mare atenție. Înainte de a-i permite câinelui să se joace cu ele, asigurați-vă că nu au părți suficient de mici pentru a fi înghițite.

Bineînțeles, câinii de talie mică au nevoie de mingi și jucării mai mici decât cei mari. Dacă aveți mai mulți câini, de talii diferite, nu permiteți câinilor mai mari să se joace cu jucăriile celor mici. Un alt pericol de sufocare îl reprezintă oasele. Nu îi oferiți niciodată oase gătite pentru că acestea se sparg foarte ușor și pot forma așchii cu care câinii se pot îneca. Gunoiul din bucătărie trebuie să fie depozitat într-un loc inaccesibil câinelui.

Un alt pericol din casă este otrăvirea. Zi de zi avem de a face cu diferite substanțe otrăvitoare fără a ne gândi la ele. Multe dintre acestea pot reprezenta un pericol și pentru câini. Plante de interior și exterior, lichide de la automobil, articole de curățenie, pesticide, otrăvuri pentru șoareci și șobolani, chiar și anumite alimente cum ar fi ciocolata și ceapa pot fi toxice pentru câini. Acestea și alte articole trebuie păstrate în locuri în care câinele nu ajunge.

Rănile, cum ar fi cele provocate la joacă, în urma căderilor, sau în urma unor accidente de trafic pot fi prevenite. Menținerea controlului în permanență, fie printr-o zonă bine îngrădită sau cu ajutorul unei lese reprezintă cele mai bune metode de a preveni astfel de probleme.

caine-trafic
Accidentările cauzate de trafic sunt frecvente. Învăţaţi ce trebuie să faceţi atunci când i se întâmplă aşa ceva câinelui dumneavoastră.

Pentru a evita întinderile musculare, șocul termic și alte probleme legate de activitatea fizică, acordați atenție nevoilor de mișcare ale câinelui și mențineți-l într-o condiție fizică bună. Nu faceți excese la sfârșit de săptămână, lenevind 95% din timpul săptămânii pe canapea, pentru ca în weekend să alergați cu câinele cât de mult puteți. Nu faceți exerciții cu câinele dumneavoastră în cea mai caldă perioadă a zilei și asigurați-vă că are mereu la dispoziție apă potabilă.

Unele probleme serioase de sănătate par a apărea fără motiv. Multe afecțiuni, însă, pot fi tratate înainte de a se transforma în urgențe. În eventualitatea în care câinele dumneavoastră prezintă simptome de boală – cum ar fi tuse, comă sau diaree – nu așteptați cu speranța că vor dispărea.

Sunați medicul veterinar și descrieți-i acestuia simptomele. Cu cât tratați o problemă mai din timp, cu atât cresc șansele câinelui de a-și reveni repede.

Pregătirea

Nu așteptați prima urgență medicală pentru a afla unde este localizată cea mai apropiată clinică de urgențe veterinare. În schimb, notați undeva la îndemână numele, numărul de telefon și adresa unei clinici non stop apropiate. Parcurgeți drumul până acolo cel puțin o dată înainte de a avea de a face cu o urgență.

Atunci când sunteți panicați, este foarte ușor să uitați un drum sau să deveniți atât de agitați încât să nu mai țineți minte o adresă. Nu lăsați nimic la voia întâmplării. De asemenea, este recomandat să aveți întotdeauna pregătită o trusă completă de prim ajutor.

Răspunsul

Câteodată, în ciuda celor mai intense eforturi de prevenire, urgențele se întâmplă pur și simplu. Specialiștii spun că cel mai bun lucru pe care îl puteți face atunci când câinele este lovit sau bolnav este să rămâneți calmi.

Pierderea controlului asupra situației sporește pericolul în care vă aflați dumneavoastră și câinele dumneavoastră. În loc să vă pierdeți cumpătul inspirați adânc și analizați situația. Recăpătaţi-vă controlul înainte de a vă repezi la câinele dumneavoastră. Mulți proprietari de câini au fost răniți sau chiar omorâți pentru că s-au panicat și au alergat în mijlocul străzii după animalul rănit. Înaintați cu precauție.

Stabiliți dacă sigur câinele este rănit sau bolnav grav. În cazul în care este așa, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îl stabilizați. Atunci când a fost lovit de un automobil și este în stradă, trebuie să opriți traficul pentru a putea să îl mutați într-un loc sigur.

Țineți minte că datorită durerii și fricii, câinele ar putea avea un comportament agresiv chiar și față de dumneavoastră. așa că găsiți o bucată de material sau un cordon pentru a-l lega în jurul botului. Câinele s-ar putea să fie lovit la nivelul gâtului, astfel încât trebuie să aveți mare grijă atunci când îl mutați. Căutați o bucată mare și mai tare de lemn sau placaj care va suporta greutatea câinelui. Cu ajutor, mutați-l cu grijă pe targa improvizată. Aveți grijă să nu îl bruscați.

Odată ce nu mai este în pericol direct, apreciați starea în care se află. Este conștient, are dureri, sângerează?

Atunci când sângerează, aplicați presiune direct pe rană pentru a opri hemoragia. Dacă respiră cu greutate, curățaţi-l la gură și îndepărtați orice obiect străin, după care faceți-i respirație gură la gură. Dacă nu îi simțiți pulsul, trebuie să îi faceți resuscitare cardio-pulmonară (RCP). Discutați cu medicul veterinar în legătură cu metodele potrivite de resuscitare și masaj cardiac. Acesta vă poate îndruma și către un curs de prim ajutor canin.

Odată ce starea câinelui este stabilă, urcați-l cu mare grijă într-o mașină. Sunați la cel mai apropiat cabinet veterinar sau clinică de urgențe veterinare pentru a anunța că veniți. Oferiți-le cât mai multe informații în legătură cu starea câinelui și timpul cât vă ia să ajungeți până la ei.

Asigurați-vă că aveți carnetul de cecuri sau cartea de credit pentru a nu exista probleme în legătură cu plata. Dacă este posibil, mai aduceți cu dumneavoastră un prieten sau vecin care să monitorizeze starea câinelui în timp ce dumneavoastră conduceți.

Resuscitarea unui câine

resuscitare-caine

În cazul în care inima sau respirația câinelui dumneavoastră s-ar opri ca urmare a unei boli sau a unui traumatism, ați ști ce trebuie să faceți? Așa cum primul ajutor este folosit în cazul oamenilor, el poate fi folosit și pentru a ajuta câinii. Urmați această procedură pentru a acorda primul ajutor unui câine:

  • Verificați-i pulsul privind la pieptul câinelui pentru a vedea dacă se mișcă sau punându-vă urechea pe pieptul lui pentru a încerca să îi detectați bătăile inimii. Inima unui câine este situată în locul în care cotul stâng atinge toracele. Pentru a determina dacă animalul respiră, puneți-vă mâna în dreptul nasului. Dacă nu reacționează la chemare, treceți la următorul pas.
  • Verificați dacă tractul respirator este liber, apoi trageți-i limba drept, afară din gură. Aveți grijă să nu fiți mușcați, chiar și câinii care sunt inconștienți pot mușca din reflex. Ușor, încercați să îi aduceți capul în linie cu gâtul pentru a deschide căile aeriene.
  • Respirați în nasul câinelui și priviți-i pieptul pentru a observa dacă acesta expansionează. Câinii mari au nevoie de mai mult aer în comparație cu cei mici. Continuați această procedură, o respirație la trei secunde.
  • Dacă pieptul câinelui nu se ridică atunci când insuflați aer, examinați-i din nou gura pentru a încerca să observați dacă nu cumva există un obiect care blochează căile aeriene. Dacă este nevoie, faceți-i manevra Heimlich, întorcând câinele cu spatele spre pieptul dumneavoastră. Folosiți-vă brațele pentru a administra cinci strângeri puternice, bruște, încercând să eliminați obiectul blocat. Dacă puteți vedea obiectul, înlăturați-l cu mâna. Nu începeți cu compresia toracică până când obiectul nu a fost înlăturat.
  • Pentru a începe compresiile, întoarceți câinele ușor pe partea dreapta. Puneți podul palmei pe piept deasupra inimii. Puneți-vă cealaltă mână cu palma în jos deasupra primei. Comprimați pieptul de 15 ori (aproximativ trei compresii la fiecare două secunde). Apăsați cam 2,5 cm pentru câinii de talie medie; mai mult pentru câinii mai mari și mai ușor pentru cei mai mici. Rețineți: coastele câinelui ar putea să fie fracturate, așa că nu trebuie să apăsați nici prea tare. Alternați compresiile cu respirația; două respirații la fiecare 15 compresii.
  • Continuați manevrele de resuscitare până când pulsul câinelui revine sau acesta începe să respire cu regularitate. Duceți câinele la un veterinar cât mai repede cu putință, imediat ce este stabil. Dacă încercați manevrele de resuscitare și constatați că nu ajută, duceți câinele la un spital veterinar de urgență.

Mutarea unui câine rănit

Urmați această procedură pentru a muta și transporta un câine care nu poate merge:

  • legați botul câinelui cu o botniță. Chiar și cei mai de încredere și prietenoși câini pot mușca atunci când sunt răniți;
  • găsiți o ușă, placă, pătură sau covoraș pe care să îl folosiți pe post de targă pentru câine. Câinii mici pot fi mutați cu ajutorul unei cutii rigide sau împăturiți într-o pătură sau prosop;
  • ridicați câinele ușor și de preferință ajutat de către cineva. O persoană ar trebui să sprijine pieptul iar cealaltă partea posterioară în timp ce îl ridicați. Transportați-I cu grijă;
  • aveți în vedere eventualele fracturi. În cazul în care un membru este rupt, țineți-l nemișcat si susțineți-l. Mișcați câinele cât mai puțin posibil. Dacă aveți experiență în acordarea primului ajutor, o atelă aplicată corespunzător ajută la reducerea rănirii suplimentare. Principala prioritate ar trebui să fie ducerea câinelui la un medic veterinar.

Folosirea unei botnițe

În cazul în care nu aveți la îndemână o botniță normală și trebuie să imobilizați botul unui câine pentru a-l trata, puteți fabrica una dintr-o fâșie de material textil, frânghie, cravată sau ciorap de nailon – orice material suficient de puternic și de aproximativ un metru lungime.

Ferm, dar nu prea strâns, înfășurați materialul în jurul botului. Încrucișați cele două capele sub bărbie și apoi legați-le în spatele urechilor. Aveți grijă să nu obturați nările. Permiteți câinelui să mai răsufle din când în când prin slăbirea strânsorii.

În cazul în care câinele începe să vomite sau are probleme de respirație, înlăturați-i botnița. Țineți aproape o pereche de foarfece în caz că trebuie să o înlăturați rapid.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *