rase-și-grupuri-ale-raselor

Rase și grupuri ale raselor

Indiferent dacă alegeți o rasă pură sau un metis, la un moment dat din viața dumneavoastră împreună, va apărea în joc și problema moștenirii câinelui. Deși fiecare câine etalează o varietate de calități, există anumite caracteristici reprezentative pentru rasa (sau rasele) câinelui dumneavoastră care vor apărea mai mult ca sigur.

Un exemplar cu mai multe rase în sânge ar putea prezenta caracteristici de la una sau mai multe dintre ele, deși una dintre rase tinde să predomine. Înainte de alegerea unei rase, petreceți ceva timp studiind descrierea sa. Aflați nevoia de mișcare, dacă este potrivită pentru copii, dimensiuni și cea mai potrivită situație familială pentru fiecare rasă pe care o luați în considerare înainte de a lua o decizie finală.

Nu luați decizia asupra rasei pe care vreți să o alegeți doar privind aspectul fizic. Asigurați-vă că înțelegeți temperamentul rasei și caracteristicile cu care vine câinele în interiorul ambalajului frumos.

În cazul în care adoptați câinele de la un adăpost, acolo unde mulți câini se înmulțesc aleatoriu și este greu de determinat care rasă predomină la un individ, cereți ajutorul unui voluntar sau unei persoane care lucrează la acel adăpost. Spuneți acestuia ce doriți de la viitorul dumneavoastră câine și rugați-l să vă ghideze către alegerea potrivită pentru dumneavoastră si stilului dumneavoastră de viață.

pitbull-rasa
Rasele puternice de tip Bull sunt excelenţi companioni pentru copii, dar s-ar putea să nu se înţeleagă prea bine cu alţi câini.

Chiar dacă lucrătorii de la adăpost nu cunosc neapărat rasa unui anume câine, ei vă pot spune destule în legătură cu personalitatea și nevoile acestuia. Într-un adăpost bun se încearcă să se determine rasele dominante la fiecare exemplar, dar nu există nicio garanție, iar aspectul unor pui poate fi înșelător.

În general, câinii mici sunt crescuți pentru companie, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil. În vreme ce un Chihuahua este un excelent câine de apartament, care nu necesită prea multă mișcare, un Terrier este foarte activ și inteligent. Dacă nu îi găsiți ceva de făcut, el își va găsi singur, de obicei ceva cu care nu veți fi de acord, cum ar fi ronțăitul papucilor, săparea de gropi în covorul dumneavoastră sau curse rapide afară pe ușă.

Cum rămâne însă cu o combinație Chihuahua/Norwhich Terrier? Nu se poate spune care caracteristici vor domina la un câine adult, așa că va trebui să fiți pregătiți pentru oricare dintre cele două.

Din fericire, există unele reguli generale pe care le puteți urma în cazul marii majorități a raselor de câini. Determinarea grupului din care face parte rasa poate fi de asemenea de ajutor.

Fiecare registru de rase aranjează rasele într-un număr de grupuri. Deși numele grupurilor după Clubul Caniselor Americane (AKC – American Kennel Club), Clubul Caniselor din Marea Britanie (UKC – United Kennel Club) și federația Chinologică Internațională (FCI) variază, ele urmează cam aceleași standarde și puteți spune destul de multe în legătură cu câinii din fiecare grup.

De aceea am folosit standardizarea UKC pentru grupuri: câini de companie, câini de vânătoare, câini de urmă, câini de vânătoare după văz și pentru dăunători, câini ciobănești, câini de pază, terrieri și câini nordici.

Există descrieri generale pentru câinii din fiecare grupă, deși, bineînțeles există excepții de la acestea în anumite rase și indivizi. Nu există câini care să prezinte chiar toate caracteristicile asociate cu rasa sa. Există Labradori Retrieveri agresivi și Norwhich Terrieri liniștiți; Husky siberieni care se atașează foarte ușor și Golden Retrieveri independenți.

Atunci când priviți diferite grupuri și descrieri ale raselor, încercați să potriviți interesele dumneavoastră cu nevoile câinilor. Faceți o listă cu ceea ce căutați la un câine. Deși s-ar putea să considerați că vreți un Ciobănesc australian, după compararea listei cu interesele dumneavoastră și caracteristicile raselor s-ar putea să descoperiți că un Malamut este mai potrivit pentru dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *