Un prim pas important în viață alături de câinele dumneavoastră este aducerea acestuia acasă. Nu doriți ca acest prim moment să fie traumatizant pentru el sau ca acesta să fie expus diferitelor pericole.
Pentru un pui, s-ar putea să fie prima dată când este despărțit de mama și frații săi. În cazul unui câine adult, introducerea sa într-un cămin nou, mai ales după o perioadă de timp petrecută într-un adăpost, poate fi traumatizantă. Înainte de acest moment, pregătiți-vă casa, familia și propria persoană.

Siguranța
Înainte de introducerea în casă a noului animal de companie, asigurați siguranța acestuia. Dacă deja aveți un câine adult, mai bătrân, s-ar putea să fi uitat zilele în care acesta era doar un pui. Aduceți-vi-le aminte acum.
Au existat momente atunci când nu vă puteați lăsa pantofii, cărțile sau jucăriile pe podea fără a avea urme ulterioare de colți de cățel pe ele. A existat, de asemenea, o vreme în care micul dumneavoastră ghemotoc de blană și distracție a avut nevoie de supraveghere constantă pentru a fi evitată „murdăria” în casă. Țineți minte cearșafurile pentru puiuți și soluțiile de curățat urina? Acesta este momentul să vă reînnoiți rezervele.
În afara casei – Grădina

Există mai multe zone din afara casei dumneavoastră la care câinele va avea acces. Poate curtea din spatele casei este împrejmuită de gard, în vreme ce cea din fața casei nu; dacă se întâmplă așa, atunci aruncați o privire prin preajmă pentru a vedea ce tipuri de plante cresc în vecinătate.
Există vreo plantă care este toxică pentru animale? Dacă nu știți, luați o mostră și duceți-o la un specialist pentru a o identifica, apoi comparați-o cu lista pe care v-o oferim pentru a determina care este gradul de risc la care este supus câinele dumneavoastră.
În cazul în care este toxică, distrugeți-o sau mutați-o într-o zonă a casei dumneavoastră la care câinele nu are acces, cum ar fi în curtea neîngrădită din fața casei. Puteți, de asemenea, să creați o grădină de plante împrejmuită de gard, la care câinele să nu aibă acces.
Iar dacă țineți la plantele din curtea dumneavoastră, ar trebui să le mutați într-un loc ferit de neînfricatul dumneavoastră cățeluș, cel puțin până când acesta va învăța toate regulile pentru viața în exterior.
Treceți apoi la grădina cu legume. Mulți proprietari de câini presupun că dacă legumele sunt comestibile, așa sunt și plantele. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat însă. Roșia, de exemplu, este înrudită cu Umbra nopții (Solanum nigrum) și este toxică. Bineînțeles că noi n-am ronțăi niciodată la ea, dar un pui de cățel s-ar putea să facă acest lucru.
Există și alte motive pentru care ați dori să vă țineți cățelul departe de grădina de legume. Un cățel care zburdă printre plante le-ar putea călca și distruge. Câinilor le place să sape în pământ moale și se bucură să se tăvălească în busuioc proaspăt.
Pe lângă acestea, prezența lor acolo nu ne-ar face nici nouă bine. Ei nu știu că vegetalele sunt de mâncat și nu le tratează diferit de orice altă zonă din grădină.
Asta înseamnă că vor urina și defeca la fel cum ar face-o și oriunde altundeva. Urina poate arde și distruge plantele mai sensibile – observați petele arse din gazon – iar fecalele vă contaminează hrana.
Îngrădire pentru grădină

Este foarte ușor să țineți câinii afară din gradină; necesită doar puțină planificare. Opțiunile variază de la simplu, dar nu neapărat estetic, până la complicate și atractive. O împrejmuire de sârmă este eficientă împotriva puilor și este ușor de instalat. Doar deșirați de pe ghem și agățați de stâlpii așezați cam la un metru distantă.
Sau puteți să faceți un pas în plus și să folosiți o plasă de sârmă – aceasta poate fi achiziționată într-o varietate de dimensiuni. Ea se instalează într-un mod asemănător cu împrejmuirea din sârmă.
Dacă aveți nevoie de împrejmuire imediată, alegeți gardul de sârmă. Cu ajutorul unui prieten puteți să vă protejați întreaga grădină cam într-o oră. Același tip de gard poate fi folosit și pentru protejarea plantelor imature. Doar acoperiți plantele cu o bucată de gard.
Acestea vor putea să crească prin ochiurile gardului, dar câinele nu va putea să ajungă ia rădăcinile lor. Instalarea oricărei opțiuni din sârmă este o treabă de o după-amiază, iar materialele pot fi găsite la orice magazin de specialitate.
Aceste opțiuni nu sunt însă foarte estetice, așa că unele persoane optează pentru o împrejmuire mai plăcută – fie din lemn în întregime, fie o combinație de lemn și sârmă. Unii chiar folosesc ornamente din fier. Toate acestea sunt bune, diferența fiind de preț și de timpul necesar instalării.
Alte pericole
Pericole suplimentare pot fi întâlnite în grădinile de flori. Scăpați de otrăvurile pentru melci sau plante dăunătoare. Aruncați-le și asigurați-vă că nu Ie mai folosiți în timp ce aveți un câine în casă.
Mulți câini si multe pisici sunt otrăvite și mor anual din cauza acestor produse. Nu riscați. Găsiți metode mai puțin toxice de a scăpa de dăunători. De asemenea, nu folosiți în grădină sau curte îngrășăminte și fertilizatori în săptămânile dinainte de aducerea acasă a cățelului. Puii sunt în mod special sensibili la substanțele chimice și nutrimentele pe care acestea le conțin.
Dacă folosiți îngrășăminte sau pesticide pe gazonul din faţa casei, țineți câinele departe de acesta cel puțin câteva zile.
Presupunând că grădina este împrejmuită cu un gard, plimbați-vă în jurul acesteia și căutați posibile rute de evadare. Puii se pot strecura prin spaţii foarte înguste. Orice gaură care are diametrul mai mare de opt cm trebuie astupată. Verificați să nu existe șipci slăbite în gard.
Cât de înalt este gardul? Dacă aduceți acasă un câine matur de talie mare atunci aveți nevoie de un gard de cel puțin 1.5 metri înălțime. Chiar dacă noul câine este abia pui, luați în considerare dimensiunile pe care le va atinge ca adult si instalați din timp un gard suficient de înalt. Trebuie oricum să îl construiți, iar acest lucru va fi cu siguranță mai greu de realizat odată ce câinele va crește.
Cum rămâne cu ce se află sub gard? Ajunge acesta până la nivelul solului? Dacă nu, completați cu plasă de sârmă până la nivelul solului. Odată ce aduceți câinele acasă s-ar putea să descoperiți că doar aceste măsuri nu sunt suficiente.
În cazul în care nu va putea trece peste sau prin acesta, câteodată va săpa pe sub gard. În câteva momente, ceea ce părea a fi sigur se va destrăma. Dacă veți descoperi că noul câine este un săpător, atunci va trebui fie să turnați ciment sub gard, fie să îngropați cărămizi pe toată lungimea curții.
Unii câini sunt așa de buni la evadări – se cațără, sapă, ronțăie sau fac orice altceva Ie stă în putință pentru a scăpa – încât trebuie ținuți în cuști acoperite și asigurate atunci când sunt afară.
Apoi aruncați o privire asupra curții și remarcați orice ar putea reprezenta un pericol sau ceva care nu doriți să fie distrus. Furtune pentru apă? Folosiți un raft mai înalt pentru a le depozita departe de câinele dumneavoastră. Stropitori? Țineți-le în garaj sau în camera cu unelte atunci când nu le folosiți.
Același lucru este valabil și pentru uneltele de grădinărit. Există cioburi de sticlă sau plastic, cuie rupte sau fâșii ascuțite de metal? Înlălurați-le. Aveți o zonă în care faceți grătar? Țineți cărbunii și combustibilul de brichete departe de câine. Cum rămâne cu vopselurile vechi și alte substanțe pe care le-ați păstrat pentru că nu știți ce să faceți cu ele?
Interesaţi-vă la firma locală de salubrizare pentru a afla unde trebuie acestea duse. (Nu turnați niciodată substanțe chimice folosite în chiuvetă sau altă scurgere, sau pe sol – acestea vor ajunge într-un final în râuri și oceane.)
Odată ce vă simțiți încrezători că este curtea sigură pentru câinele dumneavoastră, mai plimbați-vă o dată prin ea – s-ar putea să fiți surprinși de ceea ce veți găsi.