Este normal ca un câine să alerge alți câini de pe teritoriul său, dar majoritatea dintre ei pot învăța să accepte și să se bucure de prietenii canini din casă. Doi câini de sex opus se înțeleg adeseori mai bine decât perechile formate din câini de același sex, dar nu întotdeauna. Unii se înțeleg bine cu ambele sexe, în vreme ce alții resping în totalitate un nou venit de orice sex.
Câinii adulți sunt mai toleranți cu puii decât cu alți adulți. Puii cu vârsta sub șase luni nu provoacă autoritatea unui câine, fapt care permite ca vechiul câine să stabilească regulile. Pe de altă parte, exuberanța unui pui poate fi câteodată prea mult pentru un câine mai în vârstă, care ar putea să mârâie sau să încerce să muște dacă puiul se apropie prea mult.
Majoritatea puilor înțeleg acest mesaj, dar există și exemplare care consideră acesta un joc și insistă. Până când dezvoltă o relație pașnică, țineți puiul și câinele bătrân separați, cu excepția cazurilor în care sunt supravegheați.
Atunci când câinele vechi nu este obișnuit cu alți câini sau încearcă să-i alunge pe cei care îi încalcă teritoriul, prezentaţi-i noul câine pe un teren neutru, cum ar fi un parc sau curtea unui prieten. Acest lucru va fi de folos. Puneți pe altcineva să vină cu noul câine. Aduceți câinii în locul respectiv în lesă.
Lăsați-i să se observe la început de la distanță. Aduceți-i din ce în ce mai aproape, până într-un punct în care sunt interesați și curioși, dar lăsați suficient spațiu între ei, astfel încât niciunul să nu se simtă încolțit. Împreună cu partenerul dumneavoastră începeți să plimbați câinii pe trasee paralele până când se relaxează unul în compania celuilalt, dar menținând o zonă de siguranță.
Treptat, aduceți câinii mai aproape până când acceptă să fie plimbați doar la câțiva metri distanță unul de celălalt. Atunci puteți să le permiteți să se cunoască. În cazul în care cei doi se simt bine împreună într-un loc neutru, repetați procedeul acasă. Atât timp cât procesul se execută la suficientă distanță, câinii nu ar trebui să manifeste niciun fel de agresiune.
Dacă trebuie să faceți asta fără niciun ajutor, atunci plasați câinele nou în spatele unui gard sau porți, și plimbați-vă calm cu câinele mai vechi în lesă pe lângă acesta. Faceți acest lucru până când câinii s-au obișnuit cu mirosul și imaginea celuilalt.
Atunci când niciunul nu manifestă agresivitate, mângâiați-i pe rând și permiteți-le să simtă mirosul celuilalt pe mâna dumneavoastră. Dacă asta nu pare a-i deranja, permiteți-le să se miroasă direct prin gard.
În cazul în care se comportă prietenește, dând fericiți din coadă, fiind relaxați, cu gura întredeschisă și încercând să se lingă unul pe celălalt, permiteţi-le să se întâlnească față în față.
Atunci când aveți mai mult de un câine deja în casă, introduceți noul câine treptat astfel încât să nu îl copleșească. Începeți cu cel mai prietenos dintre câini. După ce s-au înțeles, duceți-l pe acesta în casă și aduceți-l pe următorul.

După ce noul câine a făcut cunoștință cu toți pe rând, aduceţi-l din nou pe cel mai prietenos dintre câini și pe ceilalți câini, unul câte unul, până când sunt cu toții împreună și interacționează în pace.
Nu lăsați niciodată un pui și un câine bătrân singuri decât după ce sunteți siguri că adultul nu va răni puiul. Deseori, un câine adult își va asuma rolul dominant și s-ar putea să se comporte cam dur.
Agresiunea zgomotoasă nu este în regulă, dar corecția atunci când puiul depășește anumite limite este în regulă, ba chiar foarte bună. Acum, când nu mai există mama și frații care să spună puiului când nu se comportă cum trebuie, acest lucru devine rolul câinelui senior din familie.

Este important să nu copleșiți cu afecțiune noul câine. Câinele familiei este regele în această casă, cel puțin pentru moment, așa că asigurați-vă că știe asta. Cei doi își vor rezolva între ei orice probleme legate de dominanță în săptămânile și lunile care vor urma.
Punând totul cap la cap
Introducerea unui pui sau a unui câine adult în viața dumneavoastră este o perioadă de fericire, dar și de schimbări. De la studierea raselor până la alegerea coșului potrivit există capcane de evitat și măsuri de precauție de luat.
Nu vă grăbiți să găsiți câinele potrivit. Nu există nicio îndoială că inima va avea o parte importantă în decizia pe care o veți lua, dar încercați să vă folosiți și creierul. Încercați să știți ce căutaţi înainte de a începe să discutați cu crescătorii sau de a căuta în adăposturi. Chiar atunci când căutați un pui de Labrador și veniți acasă cu un Poodle bătrân, cercetările pe care le faceți vă vor face să aveți un contact cu realitatea.
Țineți minte să plănuiți în perspectivă – asigurați siguranța în casă și cumpărați un coș si mâncare înainte de marea zi. Aducerea acasă a unui câine nou într-o casă care este pregătită pentru el înseamnă siguranță, sănătate psihică pentru dumneavoastră și vă va permite să vă petreceţi primele zile așa cum ar trebui: distrându-vă împreună.