Mutatul poate fi greu pentru un câine și este una dintre cele mai frecvent întâlnite situații când câinii se pierd. Pentru a-i asigura siguranța, indiferent dacă vă mutați folosind avionul sau mașina, țineți câinele sub supraveghere și medalionul la zgardă.
Evitați opririle pe drum, dar dacă trebuie să vă opriți peste noapte, țineți-vă câinele în siguranță în lesă sau în cușca de transport. Nu doar călătoria de la punctul A la punctul B este singura preocupare. Nebunia cu împachetatul și rearanjarea lucrurilor poate fi de asemenea stresantă pentru un câine. Lucrurile familiare sunt reconfortante pentru câini, iar haosul poate fi înfricoșător.
Atunci când vă pregătiți să vă mutați, împachetând totul în cutii și rearanjând mobila, păstrați o cameră relativ neatinsă. Aici poate dormi câinele dumneavoastră și se poate relaxa în mijlocul agitației care este în restul casei. Camera ar trebui să aibă o ușă care să se poată închide bine atunci când cei care se ocupă de mutat se află în casă.
În ziua de dinaintea plecării, scoateți tot din cameră cu excepția palului său, a castroanelor și a jucăriilor.
În ziua marii mutări, până când plecați, țineți câinele în camera lui. Dacă este obișnuit cu cușca, țineți-o în cameră – poate servi pe post de element reconfortant. Închideți ușa și puneți pe ea un afiș: CÂINE ÎN CAMERĂ, NU INTRAȚI.
Odată ce restul casei este gol, iar oamenii care v-au ajutat să vă mutați au plecat, puteți să îi dați drumul din cameră, dar nu înainte de a fi închis ușile și geamurile. Chiar dacă animalul nu a mai fugit niciodată până atunci, o casă mare și goală îl poate deruta și îl poate face să intre în panică.
Cel mai bine este să așteptați ca oamenii de la mutări să fi părăsit casa cea nouă înainte de a aduce câinele acolo. Dacă, însă, acest lucru nu este posibil și trebuie să veniți cu câinele în noua casă înainte ca toată mutarea să se termine, găsiți o cameră liniștită din casă unde să îi puneți patul, cușca, jucăriile și castroanele.
Puneți-l în această cameră, iar pe ușă fixați anunțul. Reamintiți tuturor persoanelor din casă că nu trebuie să fie lăsat afară din cameră.
Pentru că mutatul poate fi o perioadă stresantă atât pentru dumneavoastră, cât și pentru câine, s-ar putea să doriți sa găsiți un loc în care să stea în zilele de dinaintea mutării și după ce vă mutați. Dacă aveți un membru al familiei sau un prieten apropiat în același oraș și câinele dumneavoastră este familiarizat cu casa acestuia, întrebați dacă poate sta câteva zile acolo.

Acest lucru îi va permite câinelui evite agitaţia din momentul mutării si vă va oferi şansa să terminaţi mutarea și să vă asigurați că noua casă este sigură pentru el. Alte opțiuni includ să îl cazați la o pensiune pentru câini sau la spitalul veterinar din zonă pentru zilele sau săptămâna mutării. Aceasta este cea mai sigură opțiune si vă va scăpa de stres, menținându-vă în același timp câinele în siguranță.
După mutare

Chiar și după ce v-ați mutat, tot mai există unele pericole în noua casă. Deseori, un câine are nevoie de mai multe săptămâni sau chiar luni să se acomodeze. Ocazional, el ar putea chiar să încerce să evadeze și să se reîntoarcă la vechea casă. În cazul în care câinele dumneavoastră fuge, prima oprire ar trebui să fie în fostul cartier.
În primele săptămâni de după mutare, oferiți-i câinelui atenție sporită. Din nou, repartizaţi-i o cameră din casă unde să îi puneți patul, cuşca, jucăriile și castroanele şi orice altceva îl liniștește. În timp ce despachetai şi rearanjaţi mobila, câinele are nevoie de o pauză pentru a nu deveni stresat.
Nu este neobișnuit la câinii care au trecut printr-o mutare să prezinte modificări de comportament cum ar fi agresiune sporită, anxietate, probleme de separare, nesupunere față de stăpân și făcutul nevoilor în casă. În primele luni după mutare, limitați accesul la exterior al câinelui. Asiguraţi-vă că gardul este sigur și că animalul se simte confortabil și nu țâșnește prin ușa deschisă.
Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, câinele tot devine stresat după mutare, consultați-vă cu medicul veterinar. Acesta ar putea să vă ofere o medicație potrivită sau să vă recomande un dresor care să vă ajute. Alte opțiuni pot fi suplimentele naturiste contra anxietății eliberate fără rețetă, disponibile în marea majoritate a magazinelor pentru animale.