Realitatea este că în fiecare an, numărul persoanelor mușcate de câini șochează de fiecare dată. Multe dintre aceste mușcături au ca victime copiii și alte persoane vulnerabile. Și, contrar părerii generale, majoritatea câinilor mușcă persoane care le sunt cunoscute, deseori chiar membri ai familiei lor. În circumstanțe extreme, chiar și câinii pe care vă puteți baza în mod normal pot mușca.
Deși există modalități de a domoli comportamentul agresiv al câinilor, nu putem să prevenim chiar toate mușcăturile. Câteodată, câinii mușcă pentru că au un temperament dominant sau devin agresivi pentru că sunt speriați, stare denumită frică-agresivitate, dar în alte cazuri câinii mușcă pentru că sunt panicați sau răniți.
Există și situații in care s-ar putea să avem de-a face cu câini care ne sunt necunoscuți și care ar putea să muște, așa că este important să știm ce să facem într-o astfel de situație pentru a evita să fim mușcați de un astfel de câine.
De ce mușcă?
Există anumite situații în care câinii se simt prinși în capcană sau sunt fricoși, determinându-i să mârâie sau să muște. Fiți atenți atunci când treziți din somn un câine, sau când încercați să îi luați un os gustos sau în situațiile în care câinele s-ar putea simți încolțit.
Cu toate că puteți învăța un câine să accepte să îi atingeți castronul cu hrană sau să îi luați o jucărie, întotdeauna trebuie să aveți grijă când faceţi acest lucru.
Câinii mai manifestă un comportament agresiv și atunci când sunt bolnavi sau răniți. În cazul în care dumneavoastră sau un membru al familiei este mușcat atunci când mângâie un câine care în mod normal nu prezintă astfel de probleme, duceți-l la medicul veterinar pentru a vedea dacă nu cumva el a făcut asta pentru că a simțit durere sau disconfort.
Odată ce ați eliminat o posibilă problemă medicală ca sursă a acestui atac, discutați cu un dresor. Cu cât este abordată mai devreme această problemă, cu atât este mai bine. Există mai multe tipuri de agresivitate care poate fi domolită prin socializare și dresaj atent. Un dresor profesionist vă poate îndruma în toate acestea.

Dacă, în schimb, câinele suferă de vreo boală sau accident de care sunteți conștienți, aveți grijă atunci când îl mângâiați. În cazul în care pare a nu se simți în largul lui sau pare a avea dureri, reduceți la minim contactul cu el atât timp cât nu el îl inițiază.
Aveți grijă la avertizările pe care vi le dă. Atunci când mârâie, nu vrea să fie atins. Dacă trebuie să îl mutați, folosiți o botniță din material textil sau o bucată de material pe care să o legați în jurul botului. Mai bine să fiți în siguranță decât să vă pară rău mai târziu.

lată câteva sfaturi pentru prevenirea mușcării de către câine:
- în cazul în care cumpărați un câine de la un crescător, rugați-l să o vedeți pe mamă. Nu achiziționați câinele dacă aceasta este agresivă sau prea fricoasă;
- castrați-vă sau sterilizați-vă câinele;
- atunci când vă jucați, nu îi permiteți să muște sau să ronțăie;
- în cazul în care vă jucați cu el jocuri ceva mai agresive, trebuie ca întotdeauna să dețineți controlul asupra jocului. Învățați-vă câinele să lase jos jucăriile atunci când îi cereți;
- începeți încă de timpuriu să vă socializați câinele cu oamenii din jur;
- dresați-vă câinele astfel încât să asculte comenzile de bază și să răspundă atunci când îl chemați pe nume;
- nu îi permiteți să fie posesiv cu mâncarea sau cu jucăriile. Pentru a sublinia ideea că oamenii sunt cei care oferă hrana, din când în când, în timp ce mănâncă, puneți-i câte o recompensă;
- aveți grijă atunci când îl puneți într-o situație nouă.
Câinii necunoscuți care mușcă
Cu toate că mai mult de jumătate dintre cazurile de mușcături se petrec cu persoane pe care câinele le cunoaște, în legătură cu celelalte cazuri există motive de îngrijorare. Nu puteți să cunoașteți temperamentul sau trecutul unui câine de pe stradă, așa cum, de asemenea, poate fi în cazul când un câine liber ar putea fi pierdut, speriat sau chiar rănit.
Atunci când întâlniți un câine pe stradă, nu vă apropiați de el. Dacă pare a fi rănit, atunci apelați serviciul local de Control al animalelor. În cazul în care sunteți îngrijorați în legătură cu siguranța lui, vorbiți-i calm și chemați-l la dumneavoastră. Dacă refuză să vină la dumneavoastră, nu-l pierdeți din ochi și sunați la Controlul animalelor.
Atunci când se apropie prietenos de dumneavoastră, permiteți-i să vă adulmece. Nu faceți mișcări bruște. Odată ce devine mai liniștit în preajma dumneavoastră, încercați să-l convingeți să vă urmeze sau încercați să îi verificați zgarda în eventualitatea unei metode de aflare a identității câinelui.
Dacă un câine necunoscut afișează o atitudine amenințătoare față de dumneavoastră, opriți-vă și rămâneți nemișcați. Nu stabiliți contact vizual cu acesta, dar nici nu trebuie să vă întoarceți cu spatele la el. Vorbiți-i calm – nu ridicați tonul. Retrageți-vă încet. Nu fugiți niciodată. O persoană care fuge ar putea părea ca o pradă și poate declanșa instinctul de prădător al câinelui.
Dacă, totuși, câinele vă atacă în ciuda tuturor eforturilor de a evita acest lucru, trântiți-vă la pământ și ghemuiți-vă, protejându-vă gâtul și capul cu ajutorul brațelor.
În cazul în care un câine începe să vă urmărească în timp ce mergeți pe bicicletă, coborâți de pe aceasta și mergeți pe lângă ea, menținând întotdeauna bicicleta între dumneavoastră și câine. Îndepărtați-vă încet.