Pe lângă asigurarea siguranței în casă, mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faceți înainte de sosirea noului câine. Păstrați-vă timp să prezentați noului cățel casa, să cumpărați ce este necesar înainte de sosirea lui și să discutați cu familia despre așteptări și responsabilități.
Planificare
În cazul în care cumpărați un pui de la un crescător este ușor să aveți totul pregătit înainte de sosirea lui. Asigurați siguranța în casă și faceți toate cumpărăturile înainte de sosirea lui – în acest fel nu va trebui să plecați după provizii și puteți petrece prima lui zi acasă complet relaxați și începând să îl cunoașteți.
Dacă adoptați un câine de la un adăpost, atunci lucrurile nu sunt chiar așa de ușor de planificat. S-ar putea să nu vă fi așteptat să aduceți acasă un câine în aceeași zi, dar vă treziți găsind companionul la care visați. Sau s-ar putea să fie nevoie de câteva săptămâni pentru a găsi câinele potrivit. Cu toate acestea, odată ce vă hotărâți să începeți să căutați un câine, faceți pregătirile necesare.
Este mult mai ușor să faceți aceste lucruri înainte ca animalul să ajungă acasă, și odată realizate, rămân așa. Dacă adoptați de la un adăpost, însă, nu veți ști dinainte cât de mare este, ce vârstă are, ce rasă sau amestec de rase este decât în momentul în care îl veți vedea.
Așa că amânați să cumpărați zgarda, patul, așternuturile, castroanele de mâncare sau alte produse dependente de dimensiunile și vârsta câinelui, până în momentul în care ați luat o decizie finală.

Atunci când cumpărați un pui de la un crescător, programați o vizită la veterinar la câteva zile de la momentul în care îl veți aduce acasă. Acest lucru îi va permite câinelui câteva zile în care să se acomodeze în noile împrejurări înainte de a fi expus unei situații noi și posibil stresante.
Dacă adoptați de la un adăpost, s-ar putea să fie nevoie ca el/ea să fie castrat sau sterilizat înainte de a părăsi adăpostul sau într-o anumită perioadă după ce l-ați adoptat. Odată ce aveți câinele acasă, sunați și programați-vă la veterinar. Toți câinii de companie ar trebui să fie castrați/sterilizați până la vârsta de cinci luni.
Aranjați să vă luați o săptămână liberă de la serviciu, sau cel puțin un weekend prelungit, atunci când aduceți câinele acasă. Petrecerea primei săptămâni acasă cu câinele va contribui la formarea unei relații între dumneavoastră și câine, la stabilirea comportamentului potrivit, introducerea lui în stilul de viață al familiei și învățarea lui să își facă nevoile afară.
Dacă adoptați un câine de la adăpost, aranjarea unui concediu s-ar putea dovedi dificilă. Crescătorii și grupurile de salvare în general nu au probleme să se adapteze programului dumneavoastră, dar adăposturile s-ar putea să nu aibă întotdeauna această libertate. Înainte să începeți să căutați un câine, anunțați-vă șeful că s-ar putea să aveți nevoie să vă luați câteva zile libere atunci când găsiți câinele potrivit.
Odată ce vă întoarceți la lucru, încercați să reveniți acasă în timpul pauzei de prânz – acest lucru va ușura tranziția câinelui în noua casă. Dacă nu puteți veni acasă, aranjați cu un prieten, vecin, sau o persoană care se ocupă cu plimbatul câinilor să vină acasă la amiază, cel puțin în primele săptămâni.
Dacă nu puteți să vă luați liber de la serviciu, încercați să vizitați adăposturile vinerea așa încât să aveți întregul weekend la dispoziție să vă obișnuiți cu câinele. Sau dacă vizitați adăpostul într-o zi din timpul săptămânii și găsiți câinele care vă interesează, încercați să vă interesați dacă puteți aranja să îl luați într-o altă zi.
Marea majoritate a adăposturilor vor ține un câine până la weekend, când veți avea cel puțin două zile să vă cunoașteți înainte de a vă reîntoarce la programul dumneavoastră normal.
Aducerea unui câine acasă necesită planificare atentă și multă răbdare. Câinii nu sunt companioni instant, chiar dacă sunt adulți.
Listă pentru siguranța câinilor
Folosiți această listă atunci când asigurați casa:
- înlăturați plantele otrăvitoare din casă și curte, sau țineți-le în locuri inaccesibile pentru câine;
- instalați încuietori anti-copil la ușile care adăpostesc substanțele pentru curățat, pesticidele și alte substanțe chimice. Depozitați toate toxicele cât mai sus, astfel încât câinele să nu aibă acces la ele;
- instalați atât în interior, cât și la exterior pubele de gunoi cu capace sigure pentru a păstra gunoiul acolo unde câinele să nu poată ajunge;
- ridicați de jos orice obiect care ar putea să prezinte pericol de înec sau care ar putea cauza obstrucție intestinală, inclusiv monede pierdute, agrafe, elastice de birou sau ață dentară;
- acoperiți cablurile electrice cu covoare sau mochete pentru a vă asigura că nu le mai roade;
- protejați sau mutați lămpile, statuetele și alte obiecte care pot fi sparte fiind poziționate pe mese sau baze instabile. Un câine agitat poate, din greșeală, să dărâme un astfel de obiect;
- asigurați-vă că la ferestrele joase aveți instalate elemente de siguranță. Instalați arcuri la ușile și porțile de siguranță, astfel încât acestea să nu rămână niciodată deschise;
- folosiți porți pentru copii pentru a bloca scările și accesul la alte zone unde nu vreți ca animalul să ajungă;
- în grădină reparați gardul și înlăturați orice obiect care ar putea provoca asfixie, plante periculoase, și alte substanțe toxice. Nu permiteți câinelui accesul la tomberoane;
- îngrădiți sau acoperiți cada de jacuzzi, piscina, fântânile adânci și iazurile;
- înlăturați orice pată lăsată de mașină pe podeaua garajului sau pe aleea din fața casei.
Substanțe toxice
Multe dintre produsele întâlnite în mod normal în casă și curte sunt periculoase pentru câini. Ingerarea de substanțe toxice poate duce la probleme ale stomacului, vărsături, diaree, convulsii și insuficiența unor organe, și chiar la moarte.
Unele substanțe, de exemplu pesticidele și cetonele, pot fi periculoase chiar dacă animalul nu le consumă. Ele pot face rău dacă sunt inhalate sau absorbite prin piele.
Pesticidele comerciale reprezintă cauza cea mai frecventă a intoxicațiilor la câini. Momelile pentru muște cum sunt cele care conțin methomil, și cele pentru melci ce conțin metaldehidă, sunt în special periculoase. Methomilul se absoarbe foarte repede prin piele, plămâni și tractul intestinal, și este descompus în ficat. Cele mai comune semne ale ingestiei sunt vărsăturile, crizele și moartea.
Metaldehida este o neurotoxină, o otravă care afectează sistemul nervos. Ingestia a mai puțin de o linguriță a unui produs cu 2% metaldehidă de un câine de cinci kilograme poate să provoace probleme. Otrăvurile pentru cârtițe și șobolani sunt de asemenea periculoase pentru câini. Evitați să folosiți oricare dintre acestea în zonele care sunt accesibile pentru câinele dumneavoastră și țineți pachetele de pesticide încuiate în siguranță.
Atunci când vine vorba de intoxicații, medicamentele umane nu sunt întrecute decât de pesticide. Ele pot fi letale pentru câini și ar trebui să fie ținute în locuri greu accesibile acestora. Sfătuiți-vă musafirii care rămân la dumneavoastră peste noapte să își țină medicamentele închise. Chiar și cele mai obișnuite calmante pot fi periculoase pentru câini.
O pastilă obișnuită de 200 mg de ibuprofen poate provoca ulcer gastric unui câine care cântărește cinci kilograme, iar ingestia a două sau mai multe tablete de ibuprofen poate produce convulsii și comă.
Medicamentele care provoacă cel mai frecvent intoxicații la animale sunt anti-inflamatoarele non-steroidiene cum ar fi ibuprofenul; antidepresivele; medicamentele pentru gripă și răceală; și pastilele pentru slăbit.
Produsele sezoniere care conțin toxine includ antigelul și odorizante de cameră lichide. Ingestia chiar și doar a unei cantități minore de antigel poate fi fatală pentru un câine. Păstrați curate podeaua garajului și aleea curățând orice pată de lichid de mașină. Apa pentru pomul de Crăciun conține substanțe fertilizante care pot să afecteze stomacul câinelui.
Apa stătută de la pom poate de asemenea să fie mediu de cultură pentru diferite bacterii, care pot duce la vărsături, greață și diaree dacă este consumată. Odorizantul lichid de cameră are acțiune caustică, linsul sau consumul de odorizant de cameră poate duce la arsuri chimice, vărsături, greață, hipersalivație sau depresie.
În anotimpul cald este bine să vă feriți de algele albastre-verzui care se formează în zonele cu apă stătătoare și care pot fi letale pentru câini. Ingestia chiar și a unei cantități minore poate omorî un câine în mai puțin de o oră.
Mulciul de boabe de cacao, folosit în grădini, conține o substanță denumită teobromină, care este de asemenea găsită și în ciocolată. Un câine de 25 de kilograme care consumă 50 g va avea tulburări gastrice; consumul de 200 g sau mai mult ar fi probabil fatal.
Un alt pericol din grădină îl reprezintă compostul, care este plin de materii în descompunere ce conțin o gamă mare de bacterii periculoase pentru un câine. Și substanțele fertilizante sunt periculoase.
Acestea au în compoziția lor metale grele cum ar fi fierul. Ingerarea unei cantități mari de fertilizator poate provoca probleme gastro-intestinale și chiar obstrucție, putând afecta și inima și/sau ficatul. Substanțele pentru curățarea piscinelor pot conține substanțe periculoase, iar lumânările cu citronella pot provoca inflamații gastro-intestinale dacă sunt mâncate de câine.
Alte produse toxice includ substanțele pentru curățenia în casă, alcoolul medicinal, produse pentru topit gheața, bateriile, vopseaua, acidul boric și alte produse cum ar fi șampoanele și produsele petrolifere. Cea mai bună metodă de prevenire este să le țineți departe de unde ar putea ajunge câinele dumneavoastră.