dimensiunile-câinilor

Dimensiunile câinilor

În general, oamenii au o idee în legătură cu tipul de câine pe care și-l doresc înainte de a începe să-l caute. S-ar putea să vă doriți un câine care este fie mare, fie mic, fie ceva între acestea două. Deși în mare toți câinii au nevoie cam de aceleași condiții, există diferențe între câinii de talii diferite care vă vor afecta viața.

Câinii de talie mare au câteodată o reputație proastă. Deși noi ni-i imaginăm ca având multă energie și o fire distructivă, acest lucru nu este decât uneori corect. În realitate, mulți dintre câinii mari, în special rasele gigant, sunt printre cei mai liniștiți câini.

Ca oricare alt câine, atunci când sunt pui pot fi destul de problematici, dar rasele foarte mari, cum ar fi Terranova, Mastiff și Saint Bernard, tind să se liniștească odată ce devin adulți. Atunci când vine vorba de energie, unele dintre rasele uriașe de câini sunt mai potrivite pentru viața de apartament decât terrierii mici și vioi.

Acești câini mari sunt mai mult decât mulțumiți cu o plimbare zilnică și ocazionalul joc de aport. Marea majoritate sunt mulțumiți să se gheniuiască la picioarele dumneavoastră în timp ce priviți la televizor și acceptă imediat o porție sănătoasă de îmbrățișări. De fapt, în ciuda dimensiunilor lor, ei sunt de fapt adevărații câini ideali de ținut în brațe – mulțumiți să își petreacă zilele cu capul în mâinile dumneavoastră în vreme ce sforăie satisfăcuți.

Cu toate acestea, rasele uriașe nu sunt întotdeauna ușor de întreținut. Tind să lase bale (gândiți-vă la Saint Bernard, Dog german și Bloodhound) și fiind mari, au necesități mari. Hrana trebuie să fie din belșug, și cheltuielile se adună repede. Și pe măsură ce cresc în dimensiuni la fel se întâmplă și cu accesoriile lor: cutii, coșuri, paturi, gustări, jucării sau perii.

Acești câini sunt și mai predispuși la diverse afecțiuni. Displazia de șold, precum și alte afecțiuni ale articulațiilor sunt frecvente la aceste rase. Rasele uriașe trebuie să-și care zi de zi multele kilograme ale propriei lor greutăți, lucru care se poate întoarce împotriva lor dacă selecția nu se face corespunzător.

De asemenea, sunt câinii cu durata de viață cea mai scurtă – atingând bătrânețea la șase – șapte ani. Însă, noile descoperiri în medicina veterinară fac să crească și speranța lor de viață, și mulți împătimiți ai acestor rase susțin că o dietă adecvată, mișcare în mod regulat, vizite periodice la veterinar, pot face ca acești câini de talie mare să trăiască mult mai mult decât în trecut.

Mulți ajung acum la pragul de 10 ani și chiar îl depășesc. De asemenea, rasele gigant au nevoie și de mult mai mult spațiu. Deși marea majoritate sunt rase sedentare, trebuie să stabiliți dacă locuința dumneavoastră este potrivită pentru un câine de talie mare.

În cazul în care locuiți într-o garsonieră, atunci un câine mare nu ar face decât să ocupe o mare parte din și așa puținul spațiu existent. Si chiar cel mai liniștit câine de talie mare poate provoca pagube serioase doar cu un agitat mai energic din coadă.

Odată cu câinii de talie mare și cantități mari de hrană, vin și reziduuri în cantități mari. Acești câini produc excreții în cantități mari, așa că este necesar să curățați zilnic. S-ar putea să descoperiți că datorită acestui lucru este greu de întreținut un astfel de câine într-un apartament.

Multe dintre rasele de talie medie spre mare au unele dintre avantajele și dezavantajele raselor gigant, dar vin si cu unele caracteristici proprii. Această grupă de câini, din care fac parte Ciobănescul german, Labrador Retrieverul, Câinii australieni de cireadă, Poodle-ul standard, Border Collie și Golden Retrieverul, au unele caracteristici comune. Marea majoritate sunt câini activi: le place să alerge, să sară, să înoate, să facă aport, și o mulțime de alte sporturi canine.

Pentru o persoană care are interes în sporturile canine și în activitățile recreative, aceștia sunt câinii pe care trebuie să îi alegeți. Cu toate că variază atunci când vine vorba de temperament și nivel de energie, majoritatea câinilor de aceste dimensiuni sunt parteneri extraordinari de drumeții sau sport. După câțiva ani, marea majoritate se domolesc și devin extraordinari câini de casă; se bucură și de o plimbare la fel de mult ca și de o repriză de răsfăț.

Atunci când vine vorba de această grupă de câini, există o gamă variată de nevoi de îngrijire și exerciții, dar în același timp îngrijorări comune privind probleme de sănătate și așteptări asemănătoare ale speranței de viață.

În general, câinii de talie medie și mare prezintă mai puține probleme cu șoldul și articulațiile decât rasele gigant, dar mai multe decât rasele mici. Multe dintre aceste rase, dacă nu chiar toate, au nevoie de mai multă mișcare atât față de rasele mai mari, cât și față de rasele mai mici. În funcție de fiecare individ în parte, acești câini pot fi potriviți pentru mediul rural, suburban sau urban.

Atât timp cât nevoia de mișcare și exerciții este satisfăcută, nu au problema spațiului întâlnită la rasele gigant, deși majoritatea ar prefera o casă care să aibă și o grădină. Astfel de câini sunt ținuți fără probleme în apartamente din orașele mari. De obicei, trăiesc mai mult decât rasele gigant, dar nu chiar la fel de mult ca rasele mici.

caine-mic-varstnica
Câinii mici de companie sunt de cele mai multe ori companioni excelenţi pentru persoanele vârstnice sau pentru persoanele cu un stil de viaţă sedentar.

De asemenea, sunt mai ușor de transportat. Câinii de talie medie și mare încap cu ușurință în mașina familiei și se potrivesc stilului de viață al unei familii care apreciază excursiile cu barca sau care călătorește cu rulota – lucru destul de dificil pentru un Mastiff care cântărește 80 de kilograme. Mâncarea, culcușul, cazarea atunci când sunteți plecați intră în categoria medie de costuri. Acestea sunt dimensiunile care se potrivesc cel mai bine marii majorități a familiilor.

Se spune că rasele mici sunt cei mai buni parteneri de călătorii. Sunt suficient de mici pentru a încăpea în orice mașină sau barcă, și sunt destul de mici pentru a călători în cabină cu stăpânii lor, cel puțin atunci când cușca lor de călătorie încape sub scaunul stăpânului.

Din acest motiv, cei care zboară frecvent cu avionul preferă rasele mici de câini. În general, acestea sunt cele mai convenabile: pot fi luate în brațe și mutate sau pot fi transportate în genți. În același timp, talia lor îi poate face ținte ușoare pentru oameni sau alte animale. În vreme ce un pas greșit abia dacă poate muta din loc un Terranova, acesta ar putea chiar omorî un Chihuahua care cântărește doar două kilograme.

Câinii mici sunt deseori considerați a fi alegerea ideală pentru viața în apartament și companioni ideali pentru persoanele în vârstă. Acest lucru este în general adevărat, dar trebuie corelat cu realitatea: multe dintre rasele mici sunt de fapt câini mari în corpuri mici. De exemplu, proprietarul unui Norwich Terrier trebuie să fie la fel de activ și de implicat ca și proprietarul unui Border Collie. Același lucru este valabil și pentru inteligentul Corgi. Terrierii sunt în general mici, dar sunt inteligenți, activi și încăpățânați, cu temperament de prădători. Aceste rase nu sunt potrivite pentru cineva care își dorește un câine ușor de dresat și liniștit.

Ca avantaje, marea majoritate a raselor mici sunt potrivite pentru orice fel de apartament, cât şi pentru stilul de viață al persoanelor în vârstă. Nevoile de mișcare pentru majoritatea sunt minime – o plimbare sau două pe zi sunt suficiente. Micii câini de companie sunt potriviți pentru o viață sedentară. Au fost crescuți timp de secole tocmai pentru a se integra într-un astfel de mediu. Datorită dimensiunilor mici au nevoie de mai puțin spațiu; paturile, culcușurile, castroanele de mâncare nu ocupă decât o porțiune mică din spațiu; iar cantitatea mică de dejecții pe care o produc nu dă prea mare bătaie de cap.

Corespunzător, nici alimentația și accesoriile lor nu sunt la fel de costisitoare ca în cazul câinilor mari: mai puțină mâncare, accesorii mai ieftine, cât și cheltuieli cu îngrijirea si cazarea mult mai mici. Pe de altă parte, câinii mici au probleme de sănătate pe care confrații lor mai mari nu prea le prezintă: probleme dentare, saci anali, și probleme oculare sunt doar câteva.

De asemenea, sunt mai sensibili la anestezie, așa că orice tratament care implică o astfel de procedură are un risc sporit.

Dacă începeți să căutați un Poodle miniatural, să nu rămâneți surprinși atunci când descoperiți că sunteți atrași mai mult de unul standard. Vă puteți descurca cu orice câine de orice talie. Luați în considerare diferențele mărime, dar nu lăsați acest lucru să vă sperie la început.

Mulți dintre cei care au adoptat pui de la adăposturi credeau că vor trăi alături de un prichindel de cățel, dar au ajuns să îngrijească un metis de Labrador sau Terranova; sau viceversa. Oricum îl veți iubi și veți încerca să îi satisfaceți toate nevoile, mici sau mari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *